Jak najmniejszym kosztem pozbyć się auta w leasingu?
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Jak najmniejszym kosztem pozbyć się auta w leasingu?
Witam Forumowicze,
Na początku krótko opiszę moją sytuację.
W styczniu 2014 wziąłem auto w leasing 117.000 netto
wkład własny 10% - 12.000 netto
rata miesięczna 3.120 netto
Do tej pory zapłaciłem 9 rat , zostało jeszcze 27.
Prowadzę jedno osobową działalność gospodarczą i firma z którą współpracowałem zerwała ze mną umowę.
Co teraz mogę zrobić z samochodem żeby jak nam mniej stracić?
Czy dając ogłoszenie i przenosząc cesję na inna firmę będę musiał oddać podatki?
Myślałem też o wydłużeniu umowy leasingu na 5 lat licząc na złapanie nowego kontraktu w najbliższym czasie, lub użytkowanie auta do okresu 2 lat i wykup, tak żebym nie musiał oddać podatków. Jednak nie wiem co z kosztami skoro nie będę miał żadnych wpływów.
Nie mam pojęcia co będzie lepsze.
Prośba o pomoc.
Na początku krótko opiszę moją sytuację.
W styczniu 2014 wziąłem auto w leasing 117.000 netto
wkład własny 10% - 12.000 netto
rata miesięczna 3.120 netto
Do tej pory zapłaciłem 9 rat , zostało jeszcze 27.
Prowadzę jedno osobową działalność gospodarczą i firma z którą współpracowałem zerwała ze mną umowę.
Co teraz mogę zrobić z samochodem żeby jak nam mniej stracić?
Czy dając ogłoszenie i przenosząc cesję na inna firmę będę musiał oddać podatki?
Myślałem też o wydłużeniu umowy leasingu na 5 lat licząc na złapanie nowego kontraktu w najbliższym czasie, lub użytkowanie auta do okresu 2 lat i wykup, tak żebym nie musiał oddać podatków. Jednak nie wiem co z kosztami skoro nie będę miał żadnych wpływów.
Nie mam pojęcia co będzie lepsze.
Prośba o pomoc.
Re: Jak najmniejszym kosztem pozbyć się auta w leasingu?
Podatków nie musisz oddawać jeżeli dokonasz cesji.
Ogólnie w takich przypadkach cesja pewnie będzie najmniej kosztownym rozwiązaniem.
Ogólnie w takich przypadkach cesja pewnie będzie najmniej kosztownym rozwiązaniem.
Z kryzysem finansowym jest jak z piłką nożną - wszyscy się teraz na nim znają.
OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Dzięki.
Czy mogę zmienić harmonogram spłat i dopiero przenieść cesję, bo gdzieś czytałem że umowa nie może się zmienić żeby nie płacić podatku.
Czy mogę zmienić harmonogram spłat i dopiero przenieść cesję, bo gdzieś czytałem że umowa nie może się zmienić żeby nie płacić podatku.
Tak. Przy cesji nie można zmieniać innych parametrów umowy, bo wtedy nie będzie to cesja tylko podatkowo nowa umowa z nowymi obwarowaniami, że na czas minimum 2 lata i za cenę rynkową.Adam12 pisze:Dzięki.
Podatku tak czy inaczej żadnego się nie płaci, ale najlepiej zmiany w harmonogramie zrobić przed lub po cesji, a nie przy cesji.
Dokładnie o to chodziło żeby zmienić warunki teraz i przeciągnąć w czasie przeniesienie cesji. Cały czas liczę ze zaraz wyjdę na prostą. Dzięki
hej , jestem po dokonaniu cesji i nie wiem czy Ci pozwolą ta cesję dokonać . Najpierw zadzwoń do nich i zapytaj . Ja miałam leasing na 5 lat i sytuacja jest taka , że każdy leasing u jednego lesingobiorcy czyli u Ciebie musi trwać 2 lata i u tego któremu odstępujesz też 2 lata . Koniecznie dzwoń do swojego leasingu i pytaj - to ważne