Raty leasingu powinny już wyraźnie spaść w porównaniu do lipcowego "szczytu"

Pytania podatkowe, wiadomości z branży leasingowej, sprzęt poleasingowy, dyskusje ogólne
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Awatar użytkownika
b3rok

Re: Raty leasingu powinny już wyraźnie spaść w porównaniu do lipcowego "szczytu"

Post autor: b3rok »

Wysłałem 1 maila na początku roku z prośbą o obniżenie raty, dostałem negatywną odpowiedź. Miałem zamiar napisać kolejnego maila, ale po ok miesiącu Getin Leasing sam od siebie napisał do mnie:
W odpowiedzi na Pana pismo z dnia 01.02.2013 informujemy, że po szczegółowym jego przeanalizowaniu, Zarząd Spółki GETIN Leasing S.A. przychylił się do Pana wniosku i podjął decyzję o przeszacowaniu harmonogramu opłat leasingowych w związku ze zmianą (obniżką) stawki WIBOR 3M.
Zatem w myśli zapisów § 12 ust. 6 Ogólnych Warunków Umowy Leasingu przeszacowanie harmonogramu nastąpi w pierwszym dniu kwartału kalendarzowego, tj. 1 kwietnia 2013 r. zgodnie z obowiązującym w tym dniu WIBOR 3M, o czym GETIN Leasing zawiadomi Pana na piśmie.
Zmiana dotyczyć będzie opłat leasingowych wymagalnych od drugiego miesiąca kwartału, po którym nastąpiło przeszacowanie.
Powyższa zmiana nie powoduje konieczności zawarcia aneksu do umowy leasingu.
Mamy nadzieję że powyższe rozwiązanie jest dla Pana satysfakcjonujące.

Uzyskaj najlepsze możliwe warunki Leasingu i Ubezpieczenia GAP

Wyszukiwarka Leasingu  - Otrzymasz oferty od bankowych leasingodawców. Porównasz warunki i unikniesz kosztownych błędów.

Kalkulator Ubezpieczenia GAP  - Kupisz dobry GAP fakturowy taniej na włąsną rękę.

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

Re: Raty leasingu powinny już wyraźnie spaść w porównaniu do lipcowego "szczytu"

Post autor: Michał Krupiński »

Pozytywne zachowania zawsze warto chwalić.

b3rok, Dzięki, że podzieliłeś się tą informacją na forum.
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."

OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

Awatar użytkownika
sonnenberg

Post autor: sonnenberg »

również otrzymałem smsa, że pozytywnie rozpatrzyli moją drugą reklamację :)

Awatar użytkownika
b3rok

Post autor: b3rok »

No i powtórka z rozrywki... Napisałem do Getinu takiego e-maila:
"w związku z kolejnymi obniżkami stóp procentowy (w lipcu 2013 oraz w dniu dzisiejszym tj. 09.10.2014) zwracam się z prośbą o obniżenie raty leaasingowej (przeszacowanie harmonogramu opłat leasingowych)."

oczywiście odpowiedź odmowna. Bełkot o zaakceptowaniu przeze mnie warunków, że nie przysługuje mi prawo roszczenia w postaci żadania dokonania owej aktualizacji.
"W związku z powyżej przytoczonym zapisem pragnę poinformować, iż na chwilę obecną Spółka nie zaplanowała przeszacowania Pana umowy"

Awatar użytkownika
porryporr

Post autor: porryporr »

b3rok pisze:No i powtórka z rozrywki... Napisałem do Getinu takiego e-maila:
"w związku z kolejnymi obniżkami stóp procentowy (w lipcu 2013 oraz w dniu dzisiejszym tj. 09.10.2014) zwracam się z prośbą o obniżenie raty leaasingowej (przeszacowanie harmonogramu opłat leasingowych)."

oczywiście odpowiedź odmowna. Bełkot o zaakceptowaniu przeze mnie warunków, że nie przysługuje mi prawo roszczenia w postaci żadania dokonania owej aktualizacji.
"W związku z powyżej przytoczonym zapisem pragnę poinformować, iż na chwilę obecną Spółka nie zaplanowała przeszacowania Pana umowy"
Witam, znalazłem się w takiej samej sytuacji. Czy odwoływanie się od decyzji/reklamacja ma szanse powodzenia?

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

porryporr pisze:Witam, znalazłem się w takiej samej sytuacji. Czy odwoływanie się od decyzji/reklamacja ma szanse powodzenia?
Na pewno nie zaszkodzi.

A kiedy miałeś (jeżeli miałeś) ostatnią obniżkę rat i kiedy zawierałeś umowę?
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."

Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

Awatar użytkownika
porryporr

Post autor: porryporr »

Umowa od 1. lipca 2014, nie mialem obnizki.

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

porryporr pisze:Umowa od 1. lipca 2014, nie mialem obnizki.
Od tego momentu wibor 3m, na którym bazuje Getin zmniejszył się tylko o 0,6 pkt proc. Wątpię, żeby obniżyli.

A jak wysoką masz ratę leasingu?

Awatar użytkownika
n3lly

Post autor: n3lly »

Mi też Getin odmówił po pierwszym wniosku złożonym kilka tygodni temu, umowa podpisana w lutym 2014. Pytanie do osób którym udało się załatwić przeszacowanie: jaką mieliście przerwę między jednym wnioskiem a drugim o obniżenie rat?

ODPOWIEDZ