Paliwa to nie dotyczy.mantero pisze:W sumie to na mój prosty rozum wydawało mi się, że jeśli w myśl obowiązujących w danym momencie przepisów nabędę do czegoś prawo, to kolejna zmiana przepisów mnie tego prawa nie pozbawi.

Paliwa to nie dotyczy.mantero pisze:W sumie to na mój prosty rozum wydawało mi się, że jeśli w myśl obowiązujących w danym momencie przepisów nabędę do czegoś prawo, to kolejna zmiana przepisów mnie tego prawa nie pozbawi.
Tu nie ma prawa nabytego ponieważ tankując i płacąc na stacji za każdym razem zawierasz nową umowę sprzedaży.mantero pisze:W sumie to na mój prosty rozum wydawało mi się, że jeśli w myśl obowiązujących w danym momencie przepisów nabędę do czegoś prawo, to kolejna zmiana przepisów mnie tego prawa nie pozbawi.
OK, chyba rozumiem. Ale jak ktoś już pisał chyba na tym forum, w takiej Rumunii potrafią też wprowadzić podobne w założeniach przepisy, ale w sposób bardziej cywilizowany - jak ktoś zdążył z zakupem przed zmianą przepisów, to nie traci prawa do odliczeń.Michael pisze:Tu nie ma prawa nabytego ponieważ tankując i płacąc na stacji za każdym razem zawierasz nową umowę sprzedaży.
Po prostu kupując samochód nie dostajesz wraz z nim prawa do tankowania na niezmienionych warunkach podatkowych.
Co innego dzierżawa czy leasing.
A teraz to nie rozumiem. Czyli co? Nawet od rat leasingowych może nie być możliwości odliczania VAT? Czy o coś innego chodzi. Wytłumaczcie proszę.Michael pisze:A propos... Zwróciłem się do pani rzecznik MF z pytaniem czy już wiedzą czy będą w nowych regulacjach jakieś przepisy przejściowe dotyczące leasingu.
Niestety jeszcze nie wiedzą.
Raczej wątpliwe, ale... dopóki nie widzimy zapisów czarno na białym to jakaś tam niepewność pozostaje.mantero pisze:A teraz to nie rozumiem. Czyli co? Nawet od rat leasingowych może nie być możliwości odliczania VAT? Czy o coś innego chodzi. Wytłumaczcie proszę.
Aż tak źle?roman pisze:Właśnie przeczytałem ten projekt i lepiej tego nie komentować,
to jest jakiś czarny scenariusz ???