Case study - leasing samochodu z wysokim % wykupu

Pytania podatkowe, wiadomości z branży leasingowej, sprzęt poleasingowy, dyskusje ogólne
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Awatar użytkownika
lysy1o2

Case study - leasing samochodu z wysokim % wykupu

Post autor: lysy1o2 »

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów,

Jest to mój pierwszy post na forum i nigdy wcześniej nie miałem doczynienia z leasingiem (choć przez ostatnie 2 tygodnie moja wiedza się powiększyła znacząco), proszę o wyrozumiałość i jak strzele jakąś gafe to chłostę też przyjmę ;)

Sprawa wygląda następująco:

Chce kupić nową Mazde 6 w leasing na konkretnych warunkach, mianowicie

47 rat leasingowych
Wartość nowego samochodu netto : 114 094,31 PLN
40% wykup auta
(Idealnie by było gdyby rata miesięczna nie przekraczała 1050 PLN netto, pytanie czy jest to realnie do osiągnięcia przy tych założeniach )

Otrzymałem już jedną ofertę z firmy PEKAO Leasing, która wygląda następująco :

Okres leasingu : 47 miesięcy
Opłata wstępna 20% : 22 818,86 PLN netto
Rata miesięczna : 1 306,79 netto (1,15% ceny)
Opłata końcowa 40%: 45 637,72 PLN netto
Suma Opłat : 113,83 % , tj. 129 875,71 netto

Nie jestem znawca ale ta oferta nie wygląda mi najlepiej ... oprocentowanie na poziomie 13,83% to trochę dużo chyba. Moje pytanie jest takie czy ta oferta jest atrakcyjna? Czy jest możliwość uzyskania oferty w granicach 7% marży czy to mrzonki ?
Dla informacji firma moja ma 2 miesiące a to dlatego że wcześniej miałem z pracodawcą umowę o pracę a teraz bardziej opłaca mi się być na działalności.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc

Michał

Uzyskaj najlepsze możliwe warunki Leasingu i Ubezpieczenia GAP

Wyszukiwarka Leasingu  - Otrzymasz oferty od bankowych leasingodawców. Porównasz warunki i unikniesz kosztownych błędów.

Kalkulator Ubezpieczenia GAP  - Kupisz dobry GAP fakturowy taniej na włąsną rękę.

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

Re: Case study - leasing samochodu z wysokim % wykupu

Post autor: Michał Krupiński »

Rzeczywiste oprocentowanie tej oferty wynosi ok. 5,8%. Nie jest to mało, ale biorąc pod uwagę, że to nowa działalność + wysoki wykup = większe ryzyko, to nie jest też tragicznie drogo.

Niemniej jest jeszcze pole do negocjacji lub znalezienie innego leasingodawcy. Trzeba tylko zaznaczyć, że nie każdy jest skłonny zaoferować tak wysoki wykup po 4 latach leasingu - i tu może być haczyk.

Założenie, żeby rata wynosiła 1050 zł netto (przy parametrach, 20% wstępna + 40% wykup + 47 rat) jest nierealne.
Podobnie koszt całkowity 107% jest nierealny.

Wszystko co będzie poniżej 111-112%% przy tych założeniach będzie bardzo dobrą ofertą.
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."

OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

Awatar użytkownika
lysy1o2

Michael,

Wielkie dzięki! Własnie takiej odpowiedzi oczekiwałem.
Kolejne pytanie jest takie czy są jakieś sposoby żeby przedstawić moją wiarygodność potencjalnemu leasingodawcy, dzięki czemu będę mógł otrzymać lepszą ofertę?
Czy zwiększenie wpłaty własnej np. do 25% obniży oprocentowanie ?

Wysłałem wczoraj zapytanie ofertowe przez strone fmleasing i czekam na inne oferty tak więc będę wracał jeszcze z kolejnymi pytaniami :)

Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc!

Pozdrawiam,
Michał

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

lysy1o2 pisze:Kolejne pytanie jest takie czy są jakieś sposoby żeby przedstawić moją wiarygodność potencjalnemu leasingodawcy, dzięki czemu będę mógł otrzymać lepszą ofertę?
Generalnie do uzyskania lepszej oferty nie jest to jakoś szczególnie potrzebne. Wystarczy, żeby handlowiec wyczuł, że nie jesteś klientem, który rzuci się na wszystko co mu dadzą, tylko takim, który ma alternatywę...
lysy1o2 pisze:Czy zwiększenie wpłaty własnej np. do 25% obniży oprocentowanie ?
Oprocentowania rzeczywistego rocznego nie zmniejszy, ale nominalny koszt całkowity tak.
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."

Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

Awatar użytkownika
lysy1o2

Dzięki Michael,

Spróbuje ponegocjować w poniedziałek z Pekao Leasing - mają dość dobre opinie na tym forum i jeżeli zaproponowali by całkowity koszt tak jak sam napisałeś w okolicach 111% a ja bym delikatnie zwiększył kwotę wkładu własnego to myślę że osiągnął bym mój deadline czyli ratę na poziomie 1100-1150 PLN netto miesięcznie.

Otrzymałem drugą ofertę od firmy Impuls-Leasing, zaproponowali jedynie wykup na poziomie 35% ale za to całkowity koszt leasing wyszedł 111,01% a rata leasing wyszła 1359,72 PLN netto. Muszę sprawdzić tą firmę i ponegocjuje, ciekawy jestem czy będą w stanie podwyższyć kwotę wykupu do 40% przy zachowaniu 111,01%, i lekkim podwyższeniu wpłaty własnej.

Dam znać jaki będzie odzew :)

Pozdrawiam,

Michał

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

40% wykup po 4 latach to jest generalnie sporo. Niezbyt wiele firm stosuje tak wysokie wykupy.

Pamiętaj także, że co innego oferta, a co innego zaakceptowanie ostatecznych warunków przez leasingodawcę. Może się zdarzyć, że handlowiec przygotuje ofertę z takim wykupem, ale ostatecznie oceniający ryzyko transakcji po złożeniu wniosku stwierdzi/stwierdzą, że wykup trzeba obniżyć...

Wszystko zależy od tego jak dużo ten samochód (według oceny leasingodawcy) straci na wartości po 4 latach.

ODPOWIEDZ