Leasing a pożyczka leasingowa??

Pytania podatkowe, wiadomości z branży leasingowej, sprzęt poleasingowy, dyskusje ogólne
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Awatar użytkownika
Rondenis

Leasing a pożyczka leasingowa??

Post autor: Rondenis »

Witam
Tak jak w temacie chciałbym sie dowiedzieć jak ma się pozyczka leasingowa do leasingu??
Może ktoś ma doświadczenie w tej materii i jest w stanie podpowiedzieć jakie sa wady i zalety pożyczki leasingowej czy jeśli planuje zakup samochodu warto rozpaczyć tę forme finansowania ??

Uzyskaj najlepsze możliwe warunki Leasingu i Ubezpieczenia GAP

Wyszukiwarka Leasingu  - Otrzymasz oferty od bankowych leasingodawców. Porównasz warunki i unikniesz kosztownych błędów.

Kalkulator Ubezpieczenia GAP  - Kupisz dobry GAP fakturowy taniej na włąsną rękę.

Awatar użytkownika
Spayker
PRO

Re: Leasing a pożyczka leasingowa??

Post autor: Spayker »

Pożyczka to taki produkt, który łączy w sobie wszystkie wady leasingu z wszystkimi wadami kredytu. :mrgreen:

Sens może mieć tylko wtedy, gdy jednocześnie spełnione są dwa warunki:
1 samochód jest używany i nie ma na niego pełnej faktury VAT
2 korzystający nie ma zdolności, żeby dostać kredyt w banku

Awatar użytkownika
Rondenis

Post autor: Rondenis »

Spayker pisze:Pożyczka to taki produkt, który łączy w sobie wszystkie wady leasingu z wszystkimi wadami kredytu. :mrgreen:

Sens może mieć tylko wtedy, gdy jednocześnie spełnione są dwa warunki:
1 samochód jest używany i nie ma na niego pełnej faktury VAT
2 korzystający nie ma zdolności, żeby dostać kredyt w banku
Spayker a mógłbys konkretniej, bo piszesz że łączy wszystkie wady leasingu z wszystkimi wadami kredytu czyli pozyczka leasingowa wydaje sie być najgorszym rozwiazaniem ale dokładniej dlaczego?? byłbym wdzięczny.
Oczywiscie czytałem choć nie dużo mi to dało bo czytając wydaje sie byc nie najgorszym sposobem finansowania a jednak wiekszość przedsiebiorstw stosuje leasing jeśli chodzi o nabycie pojazdów.

Pytam bo myślałem o zakupie pojazdu uzywanego 3-4 letniego koszt to +- 45000 , nowy pojazd to koszt rzędu 80000 wiadomo rata rośnie dwukrotnie ale posiada sie pojazd nowy a nie 4 letni. Otwierajac działalnosc poczatki sa trudne i nie bede w stanie zapłacić opłaty wstepnej w przypadku leasingu 20%-30% raty dwukrotnie wiekszej wierze że tak i tutaj sprzedawca wymyślił rozwiązanie typu pozyczka leasingowa bo w przypadku pozyczki wystarczy 10% wpłaty. Oczywiscie kwestia zgody czy to na leasing czy tez pożyczkę tego dopiero sie dowiem ale nie w tym rzecz.

Sprzedawca oczywiscie chce sprzedać towar wiec bedzie proponował co moze żeby klient kupił tylko nie chciałbym sie w cos wpakować i później cierpieć że zdecydowałem sie na pożyczke leasingowa a nie leasing

Będę wdzieczny za kazdą podpowiedz
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Spayker
PRO

Post autor: Spayker »

Pożyczka jest jak kredyt, tylko udzielana przez firmę leasingową. Czyli są też zazwyczaj tabele opłat, ograniczenia związane z wyborem ubezpieczyciela, opłaty za skrócenie umowy, i tym podobne bzdety, które stosują firmy leasingowe, a których nie ma przy kredycie.

A podatkowo wygląda to jak kredyt, a zazwyczaj lepszy podatkowo jest leasing. Dlatego napisałem, że to połączenie wad kredytu z wadami leasingu.

Pożyczkę bierze się wtedy kiedy nie ma innego, lepszego wyjścia. Jeżeli nie masz lepszego wyjścia, to nie ma się nad czym zastanawiać.

ODPOWIEDZ