Pytania podatkowe, wiadomości z branży leasingowej, sprzęt poleasingowy, dyskusje ogólne
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
bsx pisze:Sytuacja ma się tak samo z amortyzacja auta kupionego za gotówkę w 2019 np za 80 czy 160 tys? Amortyzujemy 75% wartosci czy 100% czy ta ustawa obejmuje tylko leasing i najem?
To dwie różne sprawy:
1. Amortyzacja i leasing będzie objęta limitem kwotowym 150 tys. zł
2. 75% kosztów podatkowych nie dotyczy ani leasingu ani amortyzacji, a tylko kosztów używania samochodu osobowego (paliwa, oleje, usługi serwisowe, opłaty parkingowe, autostradowe, opony, naprawy, części zamienne itp)
Z kryzysem finansowym jest jak z piłką nożną - wszyscy się teraz na nim znają.
Co z kilometrówką ? Czytałem, że jest projekt rezygnacji z ewidencji przebiegu w zamian za zaliczenie w koszty 20% wydatków ponoszonych na eksploatację samochodu prywatnego w celach firmowych. Czy zostało to zatwierdzone ? Czy też może zaliczyć będzie można 75 % wydatków jak w przypadku samochodu leasingowanego ?
Dyksio pisze:Co z kilometrówką ? Czytałem, że jest projekt rezygnacji z ewidencji przebiegu w zamian za zaliczenie w koszty 20% wydatków ponoszonych na eksploatację samochodu prywatnego w celach firmowych. Czy zostało to zatwierdzone ? Czy też może zaliczyć będzie można 75 % wydatków jak w przypadku samochodu leasingowanego ?
Tak, jest to w ustawie - eksploatacja samochodu, który jest własnością podatnika, ale nie jest wykazany w majątku firmowym będzie mogła być kosztem uzyskania przychodu w 20% poniesionych wydatków.
Witam.
Obecnie w spółce mamy trzy auta osobowe w leasingu operacyjnym ale na zasadzie najmu bez wykupu, których wartość przekracza limit 150000 zł. Czy w końcu został zatwierdzony dwuletni okres przejściowy, czy do końca leasingu rozliczam raty w pełnej wysokości? I jeżeli na fakturze w racie leasingu za "najem" nie mam wyszczególnionego jaka część raty dotyczy usługi serwisowej, to czy muszę wystąpić do leasingodawcy o to by zaczął mi to wydzielać?
Na stronie mamy aktualizację, w której jest napisane, że 75% wydatków eksploatacyjnych będzie też obejmowało stare lizingi. Ale przecież to jest sprzeczne z prawem.
Mam teraz lizing, który brałem na obecnych zasadach bedąc przekonany, że będą one trwały do końca okresu lizingowania, który u mnie kończy się w wakacje 2019. Jakim prawem ktoś zmienia zasady w trakcie trwania umowy? Czy to jest do wygrania w sądzie?
Na stronie mamy aktualizację, w której jest napisane, że 75% wydatków eksploatacyjnych będzie też obejmowało stare lizingi. Ale przecież to jest sprzeczne z prawem.
Mam teraz lizing, który brałem na obecnych zasadach bedąc przekonany, że będą one trwały do końca okresu lizingowania, który u mnie kończy się w wakacje 2019. Jakim prawem ktoś zmienia zasady w trakcie trwania umowy? Czy to jest do wygrania w sądzie?
Ale wydatki eksploatacyjne to nie leasing. Leasing odliczasz nadal na obecnych zasadach, a 75% dotyczy np. paliwa itp. do tego leasingowanego samochodu.
Barbara pisze:Witam.
Obecnie w spółce mamy trzy auta osobowe w leasingu operacyjnym ale na zasadzie najmu bez wykupu, których wartość przekracza limit 150000 zł. Czy w końcu został zatwierdzony dwuletni okres przejściowy, czy do końca leasingu rozliczam raty w pełnej wysokości?
Zrezygnowano z dwuletniego okresu przejściowego - obecnie zostaje się na starych zasadach do końca umowy, o ile po 2019 nie wprowadzi się do niej zmian.
Barbara pisze:I jeżeli na fakturze w racie leasingu za "najem" nie mam wyszczególnionego jaka część raty dotyczy usługi serwisowej, to czy muszę wystąpić do leasingodawcy o to by zaczął mi to wydzielać?
Raczej będzie taka konieczność - choć pewnie sami to wprowadzą do systemu. A na harmonogramie do umowy nie było podziału? Zazwyczaj jest to rozdzielane w umowie.
Zrezygnowano z dwuletniego okresu przejściowego - obecnie zostaje się na starych zasadach do końca umowy, o ile po 2019 nie wprowadzi się do niej zmian.
Czy złożenie wniosku po 2019 o tzw. "ratę balonową" (czyli jednorazowe zwiększenie raty) będzie traktowane jako zmiana umowy? Okres umowy się nie zmienia, ale powstaje nowy harmonogram.
Jakub pisze:Czy złożenie wniosku po 2019 o tzw. "ratę balonową" (czyli jednorazowe zwiększenie raty) będzie traktowane jako zmiana umowy? Okres umowy się nie zmienia, ale powstaje nowy harmonogram.
Tak, bo zazwyczaj do takiej zmiany konieczne jest podpisanie aneksu.