Leasing samochodu - natychmiastowa płatność i odbiór?
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Leasing samochodu - natychmiastowa płatność i odbiór?
hej!
Szukałem na forum, ale nie znalazłem informacji na ten temat.
Chcę wyleasingować samochód, który znalazłem prawie 500km od domu. Jeśli na miejscu wszystko będzie w porządku z tym samochodem to chccę go od razu odebrać, żeby nie jechać dwa razy.
Czy coś takiego jest możliwe i jaką firmę leasingową polecicie, która to umożliwi.
Dziękować z góry.
Szukałem na forum, ale nie znalazłem informacji na ten temat.
Chcę wyleasingować samochód, który znalazłem prawie 500km od domu. Jeśli na miejscu wszystko będzie w porządku z tym samochodem to chccę go od razu odebrać, żeby nie jechać dwa razy.
Czy coś takiego jest możliwe i jaką firmę leasingową polecicie, która to umożliwi.
Dziękować z góry.
Ostatnio zmieniony 1 wrz 2009, o 13:44 przez administracja, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zmiana tytułu na bardziej czytelny.
Powód: Zmiana tytułu na bardziej czytelny.
Re: Wyjazd po samochód i odbiór w leasingu
Tak to tylko w Erze!
Nie da rady. Samochód musi być zarejestrowany i ubezpieczony, żeby pieniądze mogły trafić do sprzedającego. Czyli już samo to trwa minimim ze 2 dni.

Nie da rady. Samochód musi być zarejestrowany i ubezpieczony, żeby pieniądze mogły trafić do sprzedającego. Czyli już samo to trwa minimim ze 2 dni.
OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
- Tomasz Piotrowski
- PRO
Re: Leasing samochodu - natychmiastowa płatność i odbiór?
Jeśli to samochód używany, to do leasingu potrzebna będzie jeszcze wycena. Z rzeczoznawcą trzeba się umówić i musi on mieć czas, żeby nie tylko podjechać i zrobić oględziny, ale później jeszcze to wszystko opisać i wysłać do firmy leasingowej.
Dopiero taką wycenę może zaakceptować (albo i nie) firma leasingowa. Więc tu masz kolejne 2-3 dni, które możesz dodać do tych wymienionych przez Gboy
Dopiero taką wycenę może zaakceptować (albo i nie) firma leasingowa. Więc tu masz kolejne 2-3 dni, które możesz dodać do tych wymienionych przez Gboy
Dziękuję za odpowiedzi.
Z rzeczoznawcą pewnie można umówić się wcześniej i być na miejscu razem z nim. Dobrze myślę?
Co do rejestracji to nie można go przerejestrować później we własnym zakresie?
Może to głupie pytania, ale to mój pierwszy kontakt z leasingiem.
Z rzeczoznawcą pewnie można umówić się wcześniej i być na miejscu razem z nim. Dobrze myślę?
- Michał Krupiński
- PRO
Podobno nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi.andrew pisze:Dziękuję za odpowiedzi.

Nie do końca się zgadzam z tym powiedzeniem, ale nie krępuj się pytać o wszystko co Cię nurtuje - właśnie w tym celu powstało to forum.

Tak jak napisali koledzy wcześniej nie ma takiej opcji, żebyś pojechał na miejsce, dopiero tam zadecydował, że bierzesz samochód i mógł od ręki zrealizować płatność i odbiór.
W leasingu jest tak, że właścicielem środka trwałego jest firma leasingowa. Zapłacić ona może dopiero za samochód gotowy do wydania. Gotowy to taki, który przede wszystkim firma leasingowa zdecyduje się kupić (wyda zgodę na transakcję, dokona wyceny, itd.), następnie go przerejestruje i dopiero wtedy może nastąpić przelew należności na konto dostawcy.
To wszystko musi trwać co najmniej kilka dni.
Rejestracji dokonuje firma leasingowa.
Z rzeczoznawcą możesz oczywiście umówić się na miejscu, ale takie oględziny kosztują, więc lepiej wiedzieć wcześniej czy chce się dany samochód leasingować.
Tak czy inaczej dwukrotna wizyta w tym przypadku jest nieodzowna - zakładając, że nie zdecydujesz się na leasing w ciemno.

Tutaj więcej informacji o procedurze leasingu:
Procedura zawarcia umowy leasingu - ile trwa i jak wygląda
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."
Ale o co chodzi? Decydujesz się na samochód, który pewnie trochę kosztuje, będziesz nim jeździł kilka lat i nie możesz poświęcić jednego dnia żeby go sprawdzić?
andrew, Nie masz rodziny lub znajomych, którzy mieszkają w pobliżu tego samochodu?
To już nie ma znaczenia czy chodzi o leasing czy nie. Po prostu może nie ma sensu jechać kawał drogi jeśli komuś uda się gołym okiem ocenić, że to samochód nie warty zachodu.
To już nie ma znaczenia czy chodzi o leasing czy nie. Po prostu może nie ma sensu jechać kawał drogi jeśli komuś uda się gołym okiem ocenić, że to samochód nie warty zachodu.

Z kryzysem finansowym jest jak z piłką nożną - wszyscy się teraz na nim znają.
- Michał Krupiński
- PRO
O! Dokładnie!Lui pisze:andrew, Nie masz rodziny lub znajomych, którzy mieszkają w pobliżu tego samochodu?
Można pomyśleć jeszcze o forach klubowych danej marki (modelu) samochodu. Często można nawiązać kontakt z kimś życzliwym na takim forum, kto podjedzie i rzuci okiem na autko.
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."
Z własnego doświadczenia moge potwierdzic. Dodatkowo czesto sie zdarza, ze na danym forum, dotyczącym konkrentej marki lub modelu, mogło juz byc co nieco wspomniane o interesującym nas samochodzie. Obecnie fora motoryzacyjne dzialaja znacznie sprawniej, niz jeszcze kilka lat temu i często gęsto mozna sobie zaoszczędzić jazdy, bo auto zostalo juz sprawdzone i odpadlo w przedbiegach. Może tez byc zupelnie na odwrot - moze byc OK, ale wtedy zazwyczaj jest juz zaliczkowane 

"Nie znam się na tym, więc tym chętniej się wypowiem..." --> FAIL!
Bardzo dziękuję za pomoc!
Niestety chyba nic nie będzie z tego samochodu.
Sprzedaje go osoba fizyczna i jak dowiedziałem się w leasingu takiego samochodu nie da się leasingować. Czy też to potwierdzacie?
Chyba przyjdzie szukać innego samochodu..
Niestety chyba nic nie będzie z tego samochodu.

Chyba przyjdzie szukać innego samochodu..