Kończy mi się leasing i planuję wykupić samochód, a następnie od razu go sprzedać – najlepiej w ciągu kilku dni. Chciałbym uzyskaną kwotę przeznaczyć na wpłatę własną przy zakupie nowego auta.
Z tego, co słyszałem, jeśli cała operacja mieści się w 30 dniach, nie ma dodatkowych kosztów podatkowych. Ale zdania są podzielone jak zacząłem szukać informacji na ten temat.
Ktoś podpowie?
Wykup i szybka sprzedaż auta z leasingu – co z podatkami i jak to zoptymalizować?
Re: Wykup i szybka sprzedaż auta z leasingu – co z podatkami i jak to zoptymalizować?
Może nie tyle w 30 dniach, ale w tym samym miesiącu kalendarzowym. Wtedy tak.
Kosztem podatkowym będzie:
1. faktura za wykup "starego" samochodu
2. faktura za czynsz inicjalny leasingu "nowego" samochodu.
Przychodem będzie:
1. wystawiona przez Ciebie faktura sprzedaży "starego" samochodu.
Jeśli te kwoty się zrównoważą w ramach jednego miesiąca, to faktycznie nie powstanie dochód i nie będzie trzeba zapłacić PIT/CIT.
Natomiast czy tak faktycznie będzie, to musiałbyś podać więcej danych:
- kwota wykupu
- cena, za jaką zamierzasz sprzedać samochód
- cena nowego samochodu i jaką kwotę zamierzasz wpłacić jako pierwsza wpłata
Jeśli samochód jest droższy niż 150 tys. zł, to musisz pamiętać o zastosowaniu proporcji KUP. Tu ją obliczysz: https://www.fmleasing.pl/porady/kalkula ... od-osobowy
Kosztem podatkowym będzie:
1. faktura za wykup "starego" samochodu
2. faktura za czynsz inicjalny leasingu "nowego" samochodu.
Przychodem będzie:
1. wystawiona przez Ciebie faktura sprzedaży "starego" samochodu.
Jeśli te kwoty się zrównoważą w ramach jednego miesiąca, to faktycznie nie powstanie dochód i nie będzie trzeba zapłacić PIT/CIT.
Natomiast czy tak faktycznie będzie, to musiałbyś podać więcej danych:
- kwota wykupu
- cena, za jaką zamierzasz sprzedać samochód
- cena nowego samochodu i jaką kwotę zamierzasz wpłacić jako pierwsza wpłata
Jeśli samochód jest droższy niż 150 tys. zł, to musisz pamiętać o zastosowaniu proporcji KUP. Tu ją obliczysz: https://www.fmleasing.pl/porady/kalkula ... od-osobowy
OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)