Pytania podatkowe, wiadomości z branży leasingowej, sprzęt poleasingowy, dyskusje ogólne
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
ABEILLE pisze:Cześć wszystkim!
Piszecie, że zgoda Unii dotyczy tylko paliwa, a sprawdźcie co piszą tu:
podatki.egospodarka.pl/45561,VAT-od-samochodow-i-paliwa-po-nowemu-czyli-po-staremu,1,65,1.html
Komisja Europejska wyraziła zgodę na propozycję Ministra Finansów czasowego ograniczenia możliwości odliczania VAT od samochodów wykorzystywanych do prowadzenia działalności gospodarczej. Dla przedsiębiorców oznacza to, że wraca stare - czyli z jednej strony likwidacja kratek, a z drugiej brak możliwości pełnego odliczania podatku VAT.
Wydaje mi się, że jest to błąd autora artykułu.
Egospodarka przedrukowała to za Konfederacją Pracodawców Polskich. Z kolei KPP umieściło tego newsa 13.10.2009, czyli w dniu kiedy "spadła" na nas informacja o VAT od paliwa.
Żaden inny poważny serwis o niczym takim nie informuje. Wręcz przeciwnie - pojawiają się głosy, że paliwo paliwem, a z samym VAT zawartym w cenie zakupu (i ratach leasingu/wynajmu/dzierżawy) samochodów z kratką rząd nie wyrobi się do końca roku.
Sądzę więc, że ktoś słabo ogarnięty w temacie redagując notatkę swoimi słowami zapędził się w interpretacji tego co jako pierwszy podał Puls Biznesu.
Jednak dla spokojności sumienia przesłałem przed chwilą pytanie do MF w tej sprawie.
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."
Mam odpowiedź z MF.
Tak jak przypuszczałem, ktoś z KPP napisał głupotę, a egospodarka to przedrukowała.
Co więcej mam potwierdzenie, że z Nowym Rokiem nie wejdą w życie ograniczenia VAT zawartego w cenie samochodów z kratką.
Zaraz wysmarujemy jakiegoś newsa w tej sprawie.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
// NOTATKA MODERATORA //
Aby nie dublować dyskusji na tan sam temat w kilku wątkach równocześnie zamykamy ten i zapraszamy: VAT od rat leasingowych od 2010 part 2
Kilka wpisów z tego tematu zostało tam przeniesionych. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."