Sprawdzanie harmonogramu przed podpisaniem!!!
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Sprawdzanie harmonogramu przed podpisaniem!!!
Zgodnie z sugestią administratorów zakładam nowy temat.
Kilka miesięcy temu podpisywałem umowę leasingu na samochód osobowy. Wcześniej dostałem ofertę na 4 lat i wpłacie 10%, którą zaakceptowałem. Oferta miała 47 opłat leasingowych miesięcznych.
Po załatwieniu formalności spotkałem się z przedstawicielem firmy leasingowej, żeby podpisać umowę. Czytając ją w jego obecności dopatrzyłem się, że harmonogram składa się nie z 47 opłat jak w ofercie tylko z 48. Wszystko inne było bez zmian.
Zadzwoniłem do przełożonych tego przedstawiciela powiedzieć co się stało, ale mnie zbyli. Mówili, że to pomyłka systemu, błąd człowieka, zmiana oprogramowania i inne bzdury. Plątali się w zeznaniach.
Stwierdziłem, że z krętaczami nie będę więc rozmawiał, ale nie odpuściłem i zadzwoniłem do siedziby tej firmy leasingowej, postraszyłem policją i sądem. Oddzwonił do mnie reprezentant zarządu, który obiecał wyciągnąć konsekwencję. Zawarłem też ugodę, która mnie usatysfakcjonowała, dlatego nie mogę podać nazwy tej firmy i nazwisk tych ludzi.
Administratorzy tego forum zachęcili mnie jednak, żeby to opisać bez podawania nazw, żeby było to sotrzeżenie dla innych. Wobec tego to czynię.
Pozdrawiam
Kilka miesięcy temu podpisywałem umowę leasingu na samochód osobowy. Wcześniej dostałem ofertę na 4 lat i wpłacie 10%, którą zaakceptowałem. Oferta miała 47 opłat leasingowych miesięcznych.
Po załatwieniu formalności spotkałem się z przedstawicielem firmy leasingowej, żeby podpisać umowę. Czytając ją w jego obecności dopatrzyłem się, że harmonogram składa się nie z 47 opłat jak w ofercie tylko z 48. Wszystko inne było bez zmian.
Zadzwoniłem do przełożonych tego przedstawiciela powiedzieć co się stało, ale mnie zbyli. Mówili, że to pomyłka systemu, błąd człowieka, zmiana oprogramowania i inne bzdury. Plątali się w zeznaniach.
Stwierdziłem, że z krętaczami nie będę więc rozmawiał, ale nie odpuściłem i zadzwoniłem do siedziby tej firmy leasingowej, postraszyłem policją i sądem. Oddzwonił do mnie reprezentant zarządu, który obiecał wyciągnąć konsekwencję. Zawarłem też ugodę, która mnie usatysfakcjonowała, dlatego nie mogę podać nazwy tej firmy i nazwisk tych ludzi.
Administratorzy tego forum zachęcili mnie jednak, żeby to opisać bez podawania nazw, żeby było to sotrzeżenie dla innych. Wobec tego to czynię.
Pozdrawiam
Re: Sprawdzanie harmonogramu przed pospisem!!!
Mialem - kilka lat wstecz - podobnie u mnie podniesli wykup z 16 na 18%. Na ofercie inaczej, w umowie inaczej
- Michał Krupiński
- PRO
Cóż - zachowanie karygodne. Zawsze może trafić się jakaś czarna owca - jakiś jełop, który próbuje oszustewkiem wzbogacić się o 200 czy 300 złotych psując opinię sobie, a co gorsza instytucji, którą reprezentuje...
Są to jednak jakieś pojedyncze przypadki - patologia po prostu.
Mogą też zdarzyć się błędy - przez nieuwagę, pośpiech, itd.
Dlatego zawsze trzeba czytać spokojnie wszystkie warunki, harmonogram, itd.
Na forum staramy się do tego zachęcać gdzie się da!
Nie dlatego, żeby przyłapać kogoś na oszustwie, tylko choćby po to, żeby nie było właśnie jakiś błędów, nieporozumie czy niedopowiedzeń, które później ciężko jest odkręcić.
Są to jednak jakieś pojedyncze przypadki - patologia po prostu.
Mogą też zdarzyć się błędy - przez nieuwagę, pośpiech, itd.
Dlatego zawsze trzeba czytać spokojnie wszystkie warunki, harmonogram, itd.
Na forum staramy się do tego zachęcać gdzie się da!

Nie dlatego, żeby przyłapać kogoś na oszustwie, tylko choćby po to, żeby nie było właśnie jakiś błędów, nieporozumie czy niedopowiedzeń, które później ciężko jest odkręcić.
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."
OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Skąd wiadomo, że to oszustwo a nie pomyłka?
przed pospisem!!!
Przed pospisem? Może po z pisem.

Blast - A we wniosku jak wpisałeś? Może w nim wpisałeś 48 zamiast 47 i tak przygotowali?

Czasem widać to po zachowaniu. Do tego jeszcze raty zgadzały się co do grosza, a kalkulacji nie robi się ręcznie, że ktoś dopisał przez pomyłkę jedną ratę i mają one taką samą wysokość czy to 47 czy 48.KOLEC pisze:Skąd wiadomo, że to oszustwo a nie pomyłka?
Re: Sprawdzanie harmonogramu przed podpisaniem!!!
Blast - A we wniosku jak wpisałeś? Może w nim wpisałeś 48 zamiast 47 i tak przygotowali?
Nie wypełniałem wniosku. Był razem z umową, ale jej nie podpisałem wtedy i wniosku też nie wypełniłem.
Takie rzeczy trzeba zgłaszać na policję, bo to jest kradzież. Inaczej złodziejstwo nigdy się nie nayczy
- Tomasz Piotrowski
- PRO
worm pisze:Takie rzeczy trzeba zgłaszać na policję, bo to jest kradzież. Inaczej złodziejstwo nigdy się nie nayczy
Kradzież zdecydowanie to nie jest. Raczej usiłowanie...

Poza tym sprawa jest bez szans na udowodnienie. Szkoda czasu.
Z kryzysem finansowym jest jak z piłką nożną - wszyscy się teraz na nim znają.