Odliczenie VAT - 2 osobowy VAN

Pytania podatkowe, wiadomości z branży leasingowej, sprzęt poleasingowy, dyskusje ogólne
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Awatar użytkownika
samson

Odliczenie VAT - 2 osobowy VAN

Post autor: samson »

Panowie i Panie,

To mój pierwszy post na tym forum i jednocześnie chciałbym się przywitać i wyrazić swój podziw dla pracy moderatorów i adminów. Na forum panuje olbrzymi ład i porządek a przeszukiwanie informacji jest dzięki temu wielokrotnie łatwiejsze.
Mam nadzieję, że tym postem nie powielę po raz milionowy tego samego pytania, starałem się tego uniknąć.

Od roku próbuje kupić samochód do firmy ale ciągle zmieniające się przepisy i pojawiające się w prasie nowe rewelacje powodują, że osiwieje albo rzucę się z mostu ;)
Nadszedł ten nieszczęśliwy moment , że stary samochód jest już za stary a straty związane z brakiem odliczania kochanego VATu są już za duże.

W związku z tym, upatrzyłem sobie dany model samochodu, mianowicie Citroen C2 Van (2 osobowy z kratą) - wybrałem taki bo wydaje mi się, że będę miał z tym święty spokój w kwestii odliczania VATu (nawet przy ewentualnych zaostrzeniach przepisów).
Przestudiowałem tematy związane z homologacją, wszystkie możliwe artykuły na portalach finansowych i już chyba ogłupiałem. Nadmiar informacji który uzyskałem podczas 8 godzinnego czytania rewelacji podatkowych ogłupił mnie do reszty.

Przechodząc do meritum - czy 2 osobowy VAN Citroen C2 zakupiony w leasingu operacyjnym upoważnia do odliczania VATu od paliwa zakupionego do niego? Samochód jest sprowadzony z za granicy i oczywiście nie ma możliwości uzyskania do niego świadectwa homologacji, jedyne co mogę uzyskać to przegląd w stacji diagnostycznej stwierdzający stan faktyczny - 2 os. i krata.

Dochodzę już do wniosku że zakup jakiejkolwiek "maszyny do odliczania VATu" - tj. żuka, nysy, tarpana tudzież innego zdezelowanego busa jest czasami najlepszym rozwiązaniem. Zapewnia dowolność w zakupie samochodu , którym później będzie się jeździło w celach służbowych.

Uzyskaj najlepsze możliwe warunki Leasingu i Ubezpieczenia GAP

Wyszukiwarka Leasingu  - Otrzymasz oferty od bankowych leasingodawców. Porównasz warunki i unikniesz kosztownych błędów.

Kalkulator Ubezpieczenia GAP  - Kupisz dobry GAP fakturowy taniej na włąsną rękę.

Awatar użytkownika
Tomasz Piotrowski
PRO

Re: Odliczenie VAT - 2 osobowy VAN

Post autor: Tomasz Piotrowski »

Hejka!
Czytałeś może ten temat: http://www.fmleasing.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=740 ?

Nie dziwie się, że zgłupiałeś, do niedawna każdy sobie wszystko interpretował jak chciał - chodzi mi oczywiście o urzędników. Nadal nie jest z tym najlepiej.
Ale jeśli ta Cytrynka była ciężarowa w kraju, z którego została sprowadzona, to wygląda na to,że i w Polsce przysługuje jej odliczenie.
W temacie, który linkuję są interpretacje US i raczej Twój samochód łapie się pod co najmniej kilka z nich jako umożliwiający pełne odliczenie.

ODPOWIEDZ