chciałbym zwrócić leasing
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
chciałbym zwrócić leasing
posiadam od pół roku sprzęt medyczny wzięty w leasingu.Lecz jest nowy,nie używany,jeszcze nie odebrany ze sklepu.Jak najlepiej pozbyć się tego sprzętu?sprzedać na własną rękę?odsprzedać dla sklepu którym został kupiony czy oddać firmie leasingowej?
- Tomasz Piotrowski
- PRO
Re: chciałbym zwrócić leasing
Niedawno był poruszany podobny temat:
http://www.fmleasing.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=1093
Czy Twoja umowa zaczęła być realizowana? Płacisz raty od tego pół roku?
http://www.fmleasing.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=1093
Czy Twoja umowa zaczęła być realizowana? Płacisz raty od tego pół roku?
OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
- Michał Krupiński
- PRO
posiadam od pół roku sprzęt medyczny wzięty w leasingu.Lecz jest nowy,nie używany,jeszcze nie odebrany ze sklepu.Jak najlepiej pozbyć się tego sprzętu?sprzedać na własną rękę?odsprzedać dla sklepu którym został kupiony czy oddać firmie leasingowej?
Sprzedaż nie wchodzi w grę, bo właścicielem jest firma leasingowa.
Zwrócić firmie leasingowej można, ale wtedy leasingodawca ma prawo do rozliczenia umowy.
Rozliczenie polega na tym, że będziesz musiał zapłacić wszystkie pozostałe raty leasingowe pomniejszone o dyskonto (zasady wyliczania dyskonta określa OWUL do umowy leasingu).
Tak wyliczona kwota będzie mogła być pomniejszona o wartość przedmiotu leasingu, którą leasingodawca uzyska jeśli sprzeda przedmiot leasingu lub podpisze z innym leasingobiorcą umowę na ten przedmiot.
Więc niestety nie da się tego zrobić tak, ze zwracasz przedmiot leasingu i "rozchodzicie się do domów".
Pytanie co stało się w tym konkretnym przypadku. Zawinił dostawca? Jeśli tak, to możesz od niego dochodzić swoich praw.
Był w ogóle podpisany protokół zdawczo-odbiorczy?
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."
Nie było pisanego żadnego protokołu zdawczo odbiorczego bo jak wspomniałem sprzęt ten jeszcze nie został odebrany.
Czyli rozumiem że jedynym sensownym rozwiązaniem będzie zwrócić firmie leasingowej.Ciekawe ile będę w plecy gdyż zapłaciłem już 20% plus 10rat.
Czyli rozumiem że jedynym sensownym rozwiązaniem będzie zwrócić firmie leasingowej.Ciekawe ile będę w plecy gdyż zapłaciłem już 20% plus 10rat.
- Michał Krupiński
- PRO
Może nie tyle jedynym sensownym ile jedynym możliwym...artur5 pisze:Nie było pisanego żadnego protokołu zdawczo odbiorczego bo jak wspomniałem sprzęt ten jeszcze nie został odebrany.
Zostaje Ci jednak jeszcze cesja. Możesz znaleźć kogoś kto zechce przejąć Twoją umowę leasingu i zapłaci Ci jakieś odstępne.
Biorąc pod uwagę, że sprzęt nie jest nawet używany, to odstępne mogłoby być nawet w jakiejś rozsądnej wysokości - które wynagrodziłoby Ci w sporej części poniesione już koszty...
Oczywiście to już kwestia indywidualnych negocjacji.
W każdym razie to są jedyne możliwe wyjścia z sytuacji.
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."
Sprzęt macie od pół roku i zapłaciliście 10 rat? Jaki to wariant?
wszystko ok.sprzęt dokładnie mamy 9miesięcy i już zapłacona 10 rata.
Właśnie dostałem pismo ...arkusz inwentaryzacyjny powierzonych składników majątkowych.Proszą o potwierdzenie w ciągu 10dni powierzonych zgodnie z umową składników majątkowych będących w naszym użytkowaniu.
co mam odpisać skoro ten sprzęt nie jest w moim użytkowaniu?
Właśnie dostałem pismo ...arkusz inwentaryzacyjny powierzonych składników majątkowych.Proszą o potwierdzenie w ciągu 10dni powierzonych zgodnie z umową składników majątkowych będących w naszym użytkowaniu.
co mam odpisać skoro ten sprzęt nie jest w moim użytkowaniu?
Prawdę!co mam odpisać skoro ten sprzęt nie jest w moim użytkowaniu?

Tak poważnie, to jest to robione na potrzeby inwentaryzacji na koniec roku i zajmuje się tym dział księgowości. Tam przywykli, że połowa leasingobiorców nigdy tego nie odeśle.
Nawet jeśli odeślesz pusty pewnie niewiele się wydarzy.
Z kryzysem finansowym jest jak z piłką nożną - wszyscy się teraz na nim znają.
witam oddałem naczepe po spłacie 14 rat czyli miała rok i 2 miesiące cena takich wachała sie wtedy czyli styczen 2009 około 50tys.minimum. Dostałem po niespełna roku ciszy, odrazu wezwanie do zapłaty bez żadnych załaczników itp,ze naczepa sprzedana za banał 32tys.rok 09.2007 i naliczyli mi kosmiczną sumę do zapłaty około 40tys. Co w takiej sytułacji zrobic dzisaj nie kupi za taką cene a ile spadły ceny od tego czasu.