Wykup auta leasingowanego w CLIF S.A.?

Pytania podatkowe, wiadomości z branży leasingowej, sprzęt poleasingowy, dyskusje ogólne
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Awatar użytkownika
futurum

Wykup auta leasingowanego w CLIF S.A.?

Post autor: futurum »

Witam.
Mam problem z wykupem auta a raczej z jego wycena... auto ma 11 lat bylo brane w leasing w 99 roku na okres 3 lat. Po splacie rat firma leasingowa miala jakies problemy i auta odrazu nie mozna bylo wykupic (przyslali pismo o zezwoleniu uzytkowania auta) Teraz firmy ktora kupila auto w leasing juz nie ma. co mam zrobic ?? auto wycenili na 5tys to bardzo duzo dla mnie.

Uzyskaj najlepsze możliwe warunki Leasingu i Ubezpieczenia GAP

Wyszukiwarka Leasingu  - Otrzymasz oferty od bankowych leasingodawców. Porównasz warunki i unikniesz kosztownych błędów.

Kalkulator Ubezpieczenia GAP  - Kupisz dobry GAP fakturowy taniej na włąsną rękę.

Awatar użytkownika
Beny
PRO

Re: Wykup auta

Post autor: Beny »

5tys to pewnie wartość rynkowa. Dlaczego taką zaproponowali? Jaką wartość wykupu masz w umowie leasingu i czy była ta umowa wypowiedziana wcześniej?

Awatar użytkownika
futurum

to jest Peugeot 406 jest w bardzo dobry stanie i jego wartosc rynkowa to mniej wiecej 15tys. Nie mam pojecia jaka wartosc wykupu jest w umowie. Auto bylo brane na firme rodzicow.Firma ta juz od 3 lat nie istnieje (wlasciciel zmarl) Mialem stary dowod rejestracyjny w ktorym juz nie bylo miejsca na przeglad, przy kontroli policji dowod zabrali i kazali sie udac do Warszawy do wydzialu komunikacji po nowy dowod, lecz to nie okazalo sie takie proste. Dzwonilem do firmy Clif bo tam bylo brane auto i oni powiedzieli ze ich samochody przejal bank BGZ dzwoniac tam umowili mnie z rzeczoznawca, ktory wycenil auto na 10tys. lecz wpisal kilka uszkodzony rzeczy po paru dniach dostalem maila z banku ze chca sprzedac auto za 5 tys. nie wiem w ogole co mam zrobic skoro firmy nie ma juz a auta nie mam zamiaru oddac ot tak sobie skoro bylo splacone juz bardzo dawno temu :/ ludzie ratujcie!!

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

Post autor: Michał Krupiński »

Obawiam się futurum, że nie mam dla Ciebie zbyt dobrych wieści...
Niestety w roku 99 sprawy leasingu wyglądały trochę inaczej niż ma to miejsce dzisiaj. Dziś nawet w przypadku upadłości firmy leasingowej syndyk musi wywiązać się z umowy leasingu włączanie z wykupem, albo jeśli ją wypowie, to leasingobiorca ma prawo wnieść swoje roszczenia do masy...

Wtedy wyglądało to zupełnie inaczej i niestety w takiej sytuacji "przymusowego" wykupienia przedmiotu leasingu, nawet już spłaconego stanęło kilka tysięcy klientów firmy Clif.
Rzeczywiście były to może kwoty sporo niższe niż ówczesna wartość rynkowa przedmiotów leasingu, ale jednak dużo wyższe niż umówiony wcześniej np. 1% wartości.

Wielu leasingobiorców Clifa na to poszło, wielu oddało przedmioty leasingu. Część zaczęła walczyć - sprawa była w mediach, w Sejmie RP, itd. Ale z tego co pamiętam, to nic z tego nie wyniknęło. :(

Pokrzywdzeni leasingobiorcy Clifa założyli nawet jakieś stowarzyszenie - próbowałem nawet teraz znaleźć dla Ciebie jakieś namiary na nich, ale nie udało mi się. :(

Obawiam się, że nie bardzo masz inne wyjście jak zapłacić. Niestety BGŻ jest "na prawie" w tej sytuacji. Walcząc w sądzie niewiele wywalczysz i umówmy się, że raczej gra nie jest warta świeczki, bo koszty sądowe i adwokata przewyższą kwotę, której od Ciebie żądają.
Ja na Twoim miejscu prawdopodobnie napisałbym do nich pismo, że nie stać mnie w tym momencie na zapłatę takiej kwoty i bardzo proszę o jej obniżenie np. chociaż o połowę i/lub rozłożenie na raty, które byłbym w stanie udźwignąć...

Skoro przez tyle lat nie upomnieli się o ten samochód, to może pójdą na spore ustępstwa. Wydaje mi się, że to jest raczej jedyne wyjście, bo walka z nimi jest raczej skazana na niepowodzenie i pochłonie dodatkowe pieniądze, a efekt może być żaden.
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."

OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

Awatar użytkownika
futurum

dzieki wielkie za informacje. Powiedz mi jeszcze kto moze wykupic ten samochod od BGZ skoro firma ktora brala od Clifu auto juz od 3 lat nie istnieje ? Leasing sie skonczyl w 2002 roku zadnego odpoznienia z ratami nie bylo. o auto nikt sie nie upominal do teraz jak musialem sam zadzwonic dowiedziec sie o nowy dowod. Myslisz ze z tej kwoty 5 tys da sie duzo "utargowac"? Nie wiem jeszcze jak moge zarejestrowac teraz auto starego dowodu nie mam wiec jezdzic nie moge :(

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

Re: Wykup auta leasingowanego w CLIF S.A.?

Post autor: Michał Krupiński »

Powiedz mi jeszcze kto moze wykupic ten samochod od BGZ skoro firma ktora brala od Clifu auto juz od 3 lat nie istnieje ?
Myślę, że bez większych przeszkód wykupić będą mogli spadkobiercy leasingobiorcy - tym bardziej, że nie odbywa się to za cenę wykupu, tylko tak jakby rynkową.
Myslisz ze z tej kwoty 5 tys da sie duzo "utargowac"?
Szczerze mówiąc - nie mam pojęcia. Trzeba próbować - wszystko zależy od ich nastawienia do sprawy...
Myslisz ze z tej kwoty 5 tys da sie duzo "utargowac"? Nie wiem jeszcze jak moge zarejestrowac teraz auto starego dowodu nie mam wiec jezdzic nie moge
Zarejestrować czy odzyskać dowód?
Zarejestrować będzie można dopiero jak obecny właściciel sprzeda samochód.
A odzyskać dowód może tylko obecny właściciel lub osoba z upoważnieniem od obecnego właściciela.
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."

Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

Awatar użytkownika
futurum

wiec teraz wlascicielem auta jest BGZ i oni nie wypisza mi upowaznienia bo juz pytalem chca sprzedac auto. Dzis dzwonilem do "goscia" wlasnie z BGZ, ktory zajmuje sie ta sprawa i powiedzial ze cos da sie z tym zrobic :) jak wykupie auto jakis podatek bede musial zaplacic ?? i jak to sie w ogole odbywa z wykupem jako osoba fizyczna ?

Awatar użytkownika
Lui
PRO

Post autor: Lui »

jak wykupie auto jakis podatek bede musial zaplacic ?? i jak to sie w ogole odbywa z wykupem jako osoba fizyczna ?
Witam,
Dokumentem sprzedaży będzie faktura VAT. Możesz zapytać się, czy te 5000 pln to już jest z VAT czy jeszcze będzie trzeba doliczyć.
Innych podatków się nie płaci tylko od razu z fakturą i pozostałymi dokumentami idzie się do wydziału komunikacji i przerejestrowuje.
Z kryzysem finansowym jest jak z piłką nożną - wszyscy się teraz na nim znają.

Awatar użytkownika
futurum

dokladnie to jest 5.100 pln brutto :/

Awatar użytkownika
Lui
PRO

Post autor: Lui »

futurum pisze:dokladnie to jest 5.100 pln brutto :/
Jeżeli brutto to przynajmniej żadne więcej opłaty do tego już nie dojdą. :)
Z kryzysem finansowym jest jak z piłką nożną - wszyscy się teraz na nim znają.

ODPOWIEDZ