kupno samochodu poleasingowego w autokomisie

Pytania podatkowe, wiadomości z branży leasingowej, sprzęt poleasingowy, dyskusje ogólne
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Awatar użytkownika
ddela

kupno samochodu poleasingowego w autokomisie

Post autor: ddela »

Witam!
Znalazłem samochód w autokomisie który chciałbym kupić, ale okazuje sie że jest on poleasingowy. W dowodzie rej. samochodu jest nadal firma leasingowa. Domyslam sie że w fakturze odkupu samochodu po zakonczeniu leasingu jest ta osoba która oddała samochód do autokomisu (a wiec nie ja). Czy to nie bedzie problem przy rejestracji? Wogóle bylbym bardzo wdzieczny gdyby ktoś mógł napisać jakie (i na kogo wystawione) dokumenty będę potrzebował zeby nie mieć kłopotów z rejestracją.

pozdrawiam
DD

Uzyskaj najlepsze możliwe warunki Leasingu i Ubezpieczenia GAP

Wyszukiwarka Leasingu  - Otrzymasz oferty od bankowych leasingodawców. Porównasz warunki i unikniesz kosztownych błędów.

Kalkulator Ubezpieczenia GAP  - Kupisz dobry GAP fakturowy taniej na włąsną rękę.

Awatar użytkownika
Tomasz Piotrowski
PRO

Re: kupno samochodu poleasingowego w autokomisie

Post autor: Tomasz Piotrowski »

Czy to nie bedzie problem przy rejestracji?
Nie będzie problemu, a komis na pewno przekaże komplet dokumentów do przerejestrowania samochodu wykupionego z leasingu.
Więcej można przeczytać w tych tematach:
Kupno samochodu poleasingowego
Rejestracja samochodu po wykupie z leasingu jakie dokumenty?

Awatar użytkownika
Gość

Post autor: Gość »

dzieki za info,
pytanie jeszcze: co ma zawierać ten komplet dokumentów który mam otrzymać? Pytam bo przeczytałem ten drugi wątek i wolałbym mieć czarno na białym spis potrzebnych dokumentów. Nie wiem np. czy wystarczy mi faktura autokomisu czy tez muszę mieć umowę spisaną z dawnym lisingobiorcą, czy może jest potrzebna jakaś umowa lisingobiorcy z autokomisem?

pozdrawiam
DD

Awatar użytkownika
Tomasz Piotrowski
PRO

Post autor: Tomasz Piotrowski »

Wystarczy faktura autokomisu i nie trzeba mieć dodatkowej umowy spisanej z leasingobiorcą. Autokomis ma na pewno już spisaną umowę z tym leasingobiorcą, albo raczej ma fakturę od leasingobiorcy wystawioną na autokomis.
To wystarczy, poza tym powtórzę jeszcze raz, że komis na pewno nie jedną już taką sprzedaż przeprowadził i przekaże takie dokumenty jakie będą potrzebne. :|

Awatar użytkownika
Matti
PRO/Moderator

Post autor: Matti »

Dosłownie dwa tygodnie temu moj kolega przeszedl podobną operację. Mianowicie, zakupil auto poleasingowe w autokomisie. Samochód nalezal do bre leasing. Komis wystawil fakture, dal wszystkie dokumenty do rejestracji i po klopocie. Przy rejestracji musial dodatkowo przedstawic dowód zakupu auta od firmy leasingowej przez ten komis.
"Nie znam się na tym, więc tym chętniej się wypowiem..." --> FAIL!

Awatar użytkownika
jarek13

Post autor: jarek13 »

Dzięki za informację. Miałem podobne wątpliwości.

Awatar użytkownika
under

Post autor: under »

Edytowane przez administracja:

Szanowny Użytkowniku ForumLeasing.pl!
Uprzejmie informujemy, iż Twój wpis został edytowany, a jego treść usunięta i zachowana w archiwum.
W trosce o wartość i poziom merytoryczny ForumLeasing.pl prosimy naszych użytkowników o nieagitowanie i nie podejmowanie działań mających charakter reklamy, kryptoreklamy, itp. w tematach i działach do tego nieprzeznaczonych.
Więcej o tym można poczytać w tym temacie.

Rekompensując tę "niedogodność" forum daje oficjalną możliwość umieszczenia swojej wizytówki i zachęty do skorzystania z oferowanych usług w przeznaczonym do tego dziale.

Przepraszamy i zapraszamy do aktywnego udziału w życiu forum.
Administracja ForumLeasing.pl

ODPOWIEDZ