Porozumienie w spr. ubezpieczeń w leasingu- za co płacę EFL?

Pytania podatkowe, wiadomości z branży leasingowej, sprzęt poleasingowy, dyskusje ogólne
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Awatar użytkownika
Mirosław14

Porozumienie w spr. ubezpieczeń w leasingu- za co płacę EFL?

Post autor: Mirosław14 »

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
// NOTATKA MODERATORA //
Temat wydzielony z:
Ubezpieczenie AC samochodu os. w leasingu
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kolego,daj sobie spokój z leasingiem jeśli możesz.Z doświadczenia wiem,że leasing w naszym kraju jest skrajnie nieprzyjazny dla klienta!Lepiej weź kredyt i amortyzuj ten pojazd. Skoro auto osobowe, to i tak nie możesz odliczać vat`u.Po co Ci w takim razie leasing?!
Jeśli poczytasz moje wcześniejsze posty, to sam dojdziesz do przekonania,że leasing powinno omijać się dużym łukiem tutaj w kraju!
Wiem,że moja wypowiedź może urazić wiele osób z branży,ale dzisiaj znów odkryłem kolejny kwiatek związany z ubezpieczeniem pojazdu, jaki zastosował EFL wobec klienta. Jedni nazywają to po imieniu, a delikatnie ujmując, jest to drenowanie kieszeni klienta.
O czym piszę? O tzw. umowach powiązanych. Ja mam tzw. umowę z EFL o pięknej nazwie - Porozumienie W Sprawie Ubezpieczeń W Leasingu -.
Ta umowa w punkcie 1, 2 i 3 stwierdza, że:Niniejsze porozumienie jest zawierane w wykonaniu umowy leasingowej.
Dalej:Leasingodawca zawrze następujące umowy ubezpieczenia na rachunek Leasingobiorcy............
Dalej:Niniejszym Leasingobiorca oświadcza, że na podstawie posiadanych uprawnień wyraża zgodę na ubezpieczenie sprzętu określonego w umowie ...........
No i punkt 4 tegoż porozumienia:W zamian za wykonanie czynności opisanych w pkt 2 porozumienia leasingodawcy przysługuje wynagrodzenie płatne w wysokości określonej harmonogramem finansowym w PLN w wysokości 128,76 PLN,tj. 157,09 PLN brutto przez cały okres trwania umowy.Czyli do każdego z 47 czynszów doliczana jest pozycja w kwocie 157,09 zł brutto, gdzie w skali roku jest to kwota wyższa, niż ubezpieczenie całkowite pojazdu jakie zapłaciłem w tym roku w maju !!!
Jednym słowem, EFL pobiera kasę za to, że ja za nich muszę wyszukać ubezpieczyciela, sam muszę opłacić ubezpieczyciela (co zrozumiałe), sam muszę przesłać lub dostarczyć dowód ubezpieczenia pojazdu, a EFL łaskawie żąda jeszcze za to opłaty, że pozwala nam za nasza pieniądze ubezpieczyć pojazd! Żenada!
Jeśli dodam jeszcze, że w pkt 6 jest zapis: w przypadku gdy Leasingobiorca ma zawartą więcej niż jedna umowę leasingu z Leasingodawcą, to niniejsze porozumienie stosuje się odpowiednio do wszystkich umów leasingu......... !
Niestety, jestem jednym z wielu, wielu klientów, którzy nie znali się na leasingu i niestety muszę ponosić konsekwencje moich wyborów związanych z leasingiem.Jest to dość kosztowna nauka, ale przynajmniej jestem już uświadomiony o taka wiedzę o leasingu, której wcześniej nie posiadałem! Dlatego naturalnym było,że zaufałem i scedowałem sprawy związane z korzystnym zapisem w umowie na barki pracownika EFL.To był błąd!
Dlatego, jeśli mogę kogoś przestrzec w korzystaniu z leasingu, to będę to robił, bo nie podoba mi się m.in. sprawa związana z moim leasingiem, który opisywałem wcześniej.Jeśli możesz, to daj sobie sprawę kolego z tego, że leasing ma również i taką stronę medalu, jaką opisywałem wcześniej i opisuję teraz.A do Ciebie niech należy decyzja, czy warto "ubierać" się w leasing, czy może lepiej wziąć kredyt?Uważam, że inni powinni i ta smutna stronę leasingu przedstawiać,a nie tylko chwalić ta formę finansowania.
Pozdrawiam i proszę nie obrażać się na mój wpis,ale leasing ma i takie oblicze.
Pozdrawiam.

Uzyskaj najlepsze możliwe warunki Leasingu i Ubezpieczenia GAP

Wyszukiwarka Leasingu  - Otrzymasz oferty od bankowych leasingodawców. Porównasz warunki i unikniesz kosztownych błędów.

Kalkulator Ubezpieczenia GAP  - Kupisz dobry GAP fakturowy taniej na włąsną rękę.

Awatar użytkownika
Gość

Re: Ubezpieczenie AC samochodu os. w leasingu

Post autor: Gość »

Mirosław14 pisze:Kolego,daj sobie spokój z leasingiem jeśli możesz.Z doświadczenia wiem,że leasing w naszym kraju jest skrajnie nieprzyjazny dla klienta!Lepiej weź kredyt i amortyzuj ten pojazd. Skoro auto osobowe, to i tak nie możesz odliczać vat`u.Po co Ci w takim razie leasing?!
Jeśli poczytasz moje wcześniejsze posty, to sam dojdziesz do przekonania,że leasing powinno omijać się dużym łukiem tutaj w kraju!
Wiem,że moja wypowiedź może urazić wiele osób z branży,ale dzisiaj znów odkryłem kolejny kwiatek związany z ubezpieczeniem pojazdu, jaki zastosował EFL wobec klienta. Jedni nazywają to po imieniu, a delikatnie ujmując, jest to drenowanie kieszeni klienta.
O czym piszę? O tzw. umowach powiązanych. Ja mam tzw. umowę z EFL o pięknej nazwie - Porozumienie W Sprawie Ubezpieczeń W Leasingu -.
Ta umowa w punkcie 1, 2 i 3 stwierdza, że:Niniejsze porozumienie jest zawierane w wykonaniu umowy leasingowej.
Dalej:Leasingodawca zawrze następujące umowy ubezpieczenia na rachunek Leasingobiorcy............
Dalej:Niniejszym Leasingobiorca oświadcza, że na podstawie posiadanych uprawnień wyraża zgodę na ubezpieczenie sprzętu określonego w umowie ...........
No i punkt 4 tegoż porozumienia:W zamian za wykonanie czynności opisanych w pkt 2 porozumienia leasingodawcy przysługuje wynagrodzenie płatne w wysokości określonej harmonogramem finansowym w PLN w wysokości 128,76 PLN,tj. 157,09 PLN brutto przez cały okres trwania umowy.Czyli do każdego z 47 czynszów doliczana jest pozycja w kwocie 157,09 zł brutto, gdzie w skali roku jest to kwota wyższa, niż ubezpieczenie całkowite pojazdu jakie zapłaciłem w tym roku w maju !!!
Jednym słowem, EFL pobiera kasę za to, że ja za nich muszę wyszukać ubezpieczyciela, sam muszę opłacić ubezpieczyciela (co zrozumiałe), sam muszę przesłać lub dostarczyć dowód ubezpieczenia pojazdu, a EFL łaskawie żąda jeszcze za to opłaty, że pozwala nam za nasza pieniądze ubezpieczyć pojazd! Żenada!
Jeśli dodam jeszcze, że w pkt 6 jest zapis: w przypadku gdy Leasingobiorca ma zawartą więcej niż jedna umowę leasingu z Leasingodawcą, to niniejsze porozumienie stosuje się odpowiednio do wszystkich umów leasingu......... !
Niestety, jestem jednym z wielu, wielu klientów, którzy nie znali się na leasingu i niestety muszę ponosić konsekwencje moich wyborów związanych z leasingiem.Jest to dość kosztowna nauka, ale przynajmniej jestem już uświadomiony o taką wiedzę o leasingu, której wcześniej nie posiadałem! Dlatego naturalnym było,że zaufałem i scedowałem sprawy związane z korzystnym zapisem w umowie na barki pracownika EFL.To był błąd!
Mój błąd to przemożna chęć posiadania dengo pojazdu i wstępne przeczytanie umowy dotyczącej tych punktów, które jasno mówiły o cenie, czyli ile mam zapłacić, ile rata wynosić będzie,ile wykup końcowy.Nigdy nie wgłębiałem się w meandry zapisów umowy ufając leasingodawcy.
Dlatego, jeśli mogę kogoś przestrzec w korzystaniu z leasingu, to będę to robił, bo nie podoba mi się m.in. sprawa związana z moim leasingiem, który opisywałem wcześniej.Jeśli możesz, to daj sobie sprawę kolego z tego, że leasing ma również i taką stronę medalu, jaką opisywałem wcześniej i opisuję teraz.
A do Ciebie niech należy decyzja, czy warto "ubierać" się w leasing, czy może lepiej wziąć kredyt?
Choć najprościej byłoby kupić za własną gotówkę.
Uważam, że inni powinni i tą mniej radosna stronę leasingu poznać,a nie tylko chwalić tą formę finansowania jako wspaniałe rozwiązanie braku pieniędzy na rozwój firmy.
Pozdrawiam i proszę nie obrażać się na mój wpis,ale leasing ma też i takie oblicze.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
miroslaw14

Post autor: miroslaw14 »

Gość pisze:
Mirosław14 pisze:Kolego,daj sobie spokój z leasingiem jeśli możesz.Z doświadczenia wiem,że leasing w naszym kraju jest skrajnie nieprzyjazny dla klienta!Lepiej weź kredyt i amortyzuj ten pojazd. Skoro auto osobowe, to i tak nie możesz odliczać vat`u.Po co Ci w takim razie leasing?!
Niestety, jestem jednym z wielu, wielu klientów, którzy nie znali się na leasingu i niestety - muszę ponosić konsekwencje moich wyborów związanych z leasingiem.Jest to dość kosztowna nauka, ale przynajmniej jestem już uświadomiony o taką wiedzę o leasingu, której wcześniej nie posiadałem! Dlatego naturalnym było,że zaufałem i scedowałem sprawy związane z korzystnym zapisem w umowie na barki pracownika EFL.To był błąd!
Drugi mój błąd to szybka chęć posiadania dengo pojazdu i wstępne przeczytanie umowy dotyczącej tych punktów, które jasno mówiły o cenie, czyli ile mam zapłacić, ile rata wynosić będzie,ile wykup końcowy.Nigdy nie wgłębiałem się w meandry zapisów umowy ufając leasingodawcy.Mnie interesowało cenę i całkowity koszt wynikający z harmonogramu spłat.
Dlatego, jeśli mogę kogoś przestrzec w korzystaniu z leasingu, to będę to robił, bo nie podoba mi się m.in. sprawa związana z moim leasingiem, który opisywałem wcześniej.Jeśli możesz, to zdaj sobie sprawę kolego z tego, że leasing ma również i taką stronę medalu, jaką opisywałem wcześniej i opisuję teraz.
A do Ciebie niech należy decyzja, czy warto "ubierać" się w leasing, czy może lepiej wziąć kredyt?
Choć najprościej byłoby kupić za własną gotówkę.
Uważam, że inni powinni i tą mniej radosną stronę leasingu poznać,a nie tylko chwalić tą formę finansowania jako wspaniałe rozwiązanie braku pieniędzy na rozwój firmy.
Pozdrawiam i proszę nie obrażać się na mój wpis,ale leasing ma też i takie oblicze, które jest skrzętnie skrywane przed klientem przed podpisaniem z nim umowy.
Potem to już prosta sprawa! podpisałeś, to płacz, ale płać!
Pozdrawiam.
Mirosław14 pisze:dengo

Awatar użytkownika
Tomasz Piotrowski
PRO

Post autor: Tomasz Piotrowski »

Dlaczego nie napisałeś o jakie ubezpieczenia chodzi? :roll:
Nikt nie nalicza takiej raty za ubezpieczenie bez ubezpieczenia co zdaje się sugerujesz. :x

Jeszcze jedno pytanie: Czy czasem nie korzystałeś z oferty EFL w której ubezpieczenie samochodu było "zawarte" w czynszu inicjalnym? :roll:

Awatar użytkownika
Mirosław14

Kolego,nie korzystałem z czegoś podobnego.Z tej umowy porozumienia wynika,że EFL ma za nas "robić" wszystko związane z ubezpieczeniem.My "tylko" mamy zapłacić za polisę.A życie pokazuje,że wszystko robimy za EFL`a.Na pewno będziemy wyjaśniać tą sprawę,która delikatnie określając ją,jest co najmniej dziwna!

Awatar użytkownika
Mirosław14

W uzupełnieniu chodzi o ubezpieczenie OC,AC,NW i EFLAsistance w porozumieniu EFL-PZU.Ale to było z roku 2007. Obecnie mamy polisę w Allianz. Za każdym razem,każdą polisę opłacamy w całości za cały rok z góry.

Awatar użytkownika
Tomasz Piotrowski
PRO

Post autor: Tomasz Piotrowski »

W uzupełnieniu chodzi o ubezpieczenie OC,AC,NW i EFLAsistance w porozumieniu EFL-PZU.Ale to było z roku 2007. Obecnie mamy polisę w Allianz. Za każdym razem,każdą polisę opłacamy w całości za cały rok z góry.
A jaka polisa była w pierwszym roku leasingu? Czy też była opłacana dodatkowo z góry? :idea:

Awatar użytkownika
Mirosław14

Tak,kolego. Pierwsza polisa była w PZU i była opłacona osobno z góry za cały rok.Tak jak zaczęliśmy leasing w maju 2007 i pierwszy przelew na konto PZU.Po roku w maju 2008 również przelew do PZU. Maj 2009 przelew do Allianz i maj br. przelew do Allianz.Za każdym razem przelewałem całość składki za cały rok z góry.EFL fatygował się tylko "przypominaniem" o opłaceniu obowiązkowego ubezpieczenia przedmiotu leasingu i przesłania do niego kopii zawarcia umowy ubezpieczeniowej lub poświadczenia o dokonaniu zapłaty na rzecz ubezpieczyciela.
Czy Wy coś rozumiecie z tego? Bo ja nic!

Awatar użytkownika
Lui
PRO

test

Post autor: Lui »

Czy Wy coś rozumiecie z tego? Bo ja nic!
Sprawa do wyjaśnienia.
Nie ma możliwości żeby EFL naliczał opłatę za nic. Może być opłata za zgodę na ubezpieczenie poza pakietem leasingodawcy, ale to są opłaty manipulacyjne jednorazowe rzędu około 100 czy 200 złotych.
Trzeba to wyjaśnić z EFL bo takich opłat za nic zwyczajnie nie ma żadna firma, nawet EFL! ;)
Z kryzysem finansowym jest jak z piłką nożną - wszyscy się teraz na nim znają.

OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

Awatar użytkownika
Mirosław14

Dotarłem do dokumentów umowy i postaram się Wam przedstawić treść tych zapisów. Może jako fachowcy z branży poradzicie mi, co dalej mam czynić, bo nie lubię i chyba każdy z Was, jeśli czujecie, że ktoś wyciąga z Waszego portfela kasę bez uzasadnienia.
Umowa z EFL. Pkt 10:
Wariant ubezpieczenia sprzętu został wybrany przez Leasingobiorcę wg zapisu rozdziału VIb OWUL. Nadto sprzęt został objęty ubezpieczeniem w zakresie EFL Assistance, na zasadach określonych w rozdziale VIb OWUL i porozumienia w sprawie ubezpieczeń w leasingu.
Zachowałem oryginalna pisownię.

VI b OWUL.:
27.Sprzęt zostaje ubezpieczony na rachunek leasingobiorcy przez Leasingodawcę, na zasadach określonych w odrębnym porozumieniu.
28.Szczegółowe warunki ubezpieczenia oraz zasady likwidacji szkód zawarte zostaną w umowie u8bezpieczenia, zawieranej przez Leasingodawcę. Leasingobiorca jest zobowiązany do wykonania obowiązków wynikających z umowy ubezpieczenia i ogólnych warunków umowy ubezpieczenia, dotyczących użytkowania rzeczy ubezpieczonej przez zakład ubezpieczeń. Nie wykonywanie obowiązków wynikających z umowy ubezpieczenia, a także przewidzianych w pkt 29 może spowodować rozwiązanie umowy leasingu bez wypowiedzenia. Zakres ubezpieczenia sprzętu innego niż środki transportu (ryzyka objęte ubezpieczeniem) jest ustalony na podstawie rodzaju sprzętu oraz oświadczenia leasingobiorcy o posiadanych zabezpieczeniach.
29. Zakład ubezpieczeń jest upoważniony do przeprowadzania oględzin przedmiotu ubezpieczeni. W przypadku występowania zwiększonego ryzyka zakład ubezpieczeń jest uprawniony do naliczania dodatkowej składki ubezpieczeniowej, którą uiszcza Leasingobiorca w imieniu Leasingodawcy, w terminie i na rachunek wskazany przez zakład ubezpieczeń. Dodatkowa składka jest naliczana wg wyboru zakładu ubezpieczeń od dnia stwierdzenia występowania zwiększonego ryzyka lub od dnia powstania zwiększonego ryzyka, z tym, że nie wcześniej niż od dnia przekazania przedmiotu ubezpieczenia leasingobiorcy protokołem zdawczo-odbiorczym. Dodatkowa składka jest powiększona o 22% podatku VAT i fakturowana przez Leasingodawcę jako wzrost kosztu ubezpieczenia.

A teraz przepisy tzw. umowy : Porozumienie w sprawie ubezpieczeń w leasingu.
1.
Niniejsze porozumienie jest zawarte w wykonaniu postanowień umowy leasingu nr 1234/07, w razie rozwiązania lub wygaśnięcia tejże umowy, wygasa niniejsze porozumienie, z ta sama datą i bez konieczności podjęcia jakichkolwiek działań przez którąkolwiek ze stron.
2.
Leasingodawca zawrze następujące umowy ubezpieczenia, na rachunek Leasingobiorcy: ubezpieczenie sprzętu w zakresie OC,AC,NW; ubezpieczenie EFLAssistance; Warunki ubezpieczenia normują szczegółowo Ogólne warunki Ubezpieczeń danego ubezpieczenia.
3.
Niniejszym Leasingobiorca:
- oświadcza, że na podstawie posiadanych uprawnień wyraża zgodę na ubezpieczenie sprzętu określonego w Umowie leasingu w zakresie OC,AC i NW w PZU S.A., w zakresie EFL Assistance w Inter Partner Assistance S.A.,
- potwierdza odbiór: Ogólnych Warunków Ubezpieczeń AC,NW, wraz z wyciągiem z umowy generalnej EFL-PZU, Szczególnych Warunków Ubezpieczenia Assistance Inter Partner Assistance S.A., i zaznajomienie się z ich treścią,
- upoważnia osoby działające w imieniu EFL do podpisania polis ubezpieczeniowych na znanych Leasingobiorcy warunkach i odbioru z PZU SA potwierdzenia zawarcia umów ubezpieczenia OC,AC,NW, w imieniu Leasingobiorcy,
- upoważnia osoby działające w imieniu EFL do podpisania polis ubezpieczeniowych na znanych Leasingobiorcy warunkach i odbioru potwierdzenia zawarcia umów ubezpieczenia EFL Assistance.
4.
W zamian za wykonanie czynności opisanych w pkt. 2 porozumienia Leasingodawcy przysługuje wynagrodzenia, płatne w wysokości określonej harmonogramem finansowym w PLN:
netto brutto
Wynagrodzenie od 1 do 47 128,76 157,09
stawka VAT 22%.
5.
Terminy płatności kolejnych wynagrodzeń przypadają w terminach płatności czynszów leasingowych Umowy leasingu nr 1234/07. Leasingodawca zalicza świadczenia Leasingobiorcy w pierwszej kolejności na zaspokojenie należności ubocznych (odsetki, opłaty manipulacyjne itp.) wynikających z niniejszego porozumienia lub Umowy leasingu, a następnie na zaspokojenie wynagrodzenia, począwszy od najdawniej wymagalnej części, w końcu zaś na zaspokojenie należności z Umowy leasingu. Wcześniejsze, niż określone w harmonogramie, wniesienie jakiejkolwiek części wynagrodzenia traktowane jest jako zabezpieczenia zapłaty później należnej płatności.
6.
W przypadku, gdy Leasingobiorca ma zawarta więcej niż jedna umowę leasingu z Leasingodawcą, zasady określone w punkcie poprzednim powyżej stosuje się odpowiednio do wszystkich umów leasingu w toku, w ten sposób, iż wpłaty zaliczane są w pierwszej kolejności na poczet odsetek naliczonych na podstawie tych umów lub porozumień do nich, począwszy od najdawniej wymagalnych następnie opłat manipulacyjnych oraz czynszów lub wynagrodzeń wg tych samych zasad.
7.
Leasingobiorca jest zobowiązany do przestrzegania wszelkich postanowień wynikających z ogólnych warunków ubezpieczenia, a dotyczących użytkowania sprzętu i/lub osoby ubezpieczonej.
8.
Leasingodawca nie ponosi odpowiedzialności za odmowę wypłaty odszkodowania lub jego zmniejszenia przez zakład ubezpieczeń, nie jest tez zobowiązany do występowania przed zakładem ubezpieczeń w imieniu lub na rzecz Leasingobiorcy.
9.
W razie opóźnienia uiszczenia jakiejkolwiek części wynagrodzenia przewidzianego porozumieniem, Leasingodawca nalicza odsetki w PODWÓJNEJ (SIC!!!) :shock: ustawowej wysokości. Niezależnie od tego, Leasingodawca może rozwiązać porozumienie bez wypowiedzenia, po uprzednim wyznaczeniu leasingobiorcy dodatkowego terminu, o ile opóźnienie w zapłacie którejkolwiek z opłat przekroczy14 dni (!).
Koszty monitów i upomnień, w ryczałtowo ustalonej wysokości 35 (!) PLN + VAT za każdy monit lub upomnienie, ponosi Leasingobiorca.

ODPOWIEDZ