thewas pisze:
W sytuacji, która opisałeś dość kluczowe jest w jakiej formie rozwiązaliście ze wspólnikiem umowę spółki cywilnej pomiędzy Wami. Rozwiązując spółkę powinniście podzielić jej majątek, jednym z praw przysługujących wam wspólnie jest prawo do zakupu przedmiotu leasingu po jego zakończeniu. Nie wiem czy dokonaliście podziału majątku czy nie. Zakładam, że nie do końca. Przynajmniej w zakresie tej umowy leasingowej nie dokonaliście podziału majątku, gdyz inaczej Twój post nie miałby sensu:)
W umowie EFL (i nie tylko EFL zresztą) jest taki zapis:
Leasingobiorca akceptuje fakt, iż w przypadku, gdy znajdzie się on w likwidacji, albo też zajdą po jego stronie przesłanki do ogłoszenia upadłości lub likwidacji, lub też gdy Leasingobiorca zaprzestanie prowadzenia działalności gospodarczej, Leasingodawca ma prawo do rozwiązania umowy leasingu bez wypowiedzenia.
Myślę, że na tej podstawie - interpretując fakt rozwiązania spółki jako jej likwidację (a jeśli jeszcze obaj wspólnicy zaprzestali działalności to tym bardziej) - EFL postanowił rozwiązać umowę i odebrać przedmiot leasingu.
Moim zdaniem powinniście wspólnie z byłym wspólnikiem udać się do prawnika (nie musi znać się na leasingu) to jest jedynie KC.
Ja jednak pozostanę przy swojej opinii, że lepiej będzie jeśli będzie to prawnik "od leasingu".
To nie jest tylko KC, a jest to także umowa zawarta pomiędzy EFL, a spółką kolegi
kempes2005 i jego wspólnika.
Umowa ta reguluje sprawy, których nie reguluje KC i które (moim zdaniem) nie łamią zapisów KC.
Jeśli więc trzeba będzie się procesować, to lepiej będzie jeśli prawnik będzie znał specyfikę postępowań "leasingowych", historyczne wyroki, itd.
Pierwszy lepszy adwokat IMO może nie wiedzieć na co położyć nacisk - zwłaszcza jeśli będzie to dla niego kolejna z wielu spraw.
Po drugiej stronie po prostu zderzy się z ludźmi przygotowanymi stricte do tego i może wyjść to głupio - byłem już świadkiem takich sytuacji.
To trochę podobnie jak w przypadku zawodu mechanika - każdy mechanik da pewnie radę naprawić każde urządzenie, ale jeśli mechanik specjalizuje się np. w danej marce czy rodzaju urządzenia, to może mu to przyjść łatwiej i szybciej. Co przy ograniczonym czasie może stanowić o zwycięstwie lub przegranej.