Zagraniczna homologacja ciężarowa - ważna w Polsce czy nie?
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Re: Zagraniczna homologacja ciężarowa - ważna w Polsce czy nie?
Koledzy przeczytałem cały ten watek i straszny metlik w głowie z tą akcyza.
Mam do kupienia suva od importera , ale ten handlarz zarejestrował auto na siebie w niemczech (widnieje w briefie), zrobił LKW (na 2os.) , na samochód wystawia polska fakture marza .
Gdy dostane twardy dowód planuje przerobić na osobowy, ale boje sie ze wtedy do mnie uderzy UC za nie zapłacona akcyze, chociaż z tego co dzwoniłem do UC to mówili że obowiązek zapłaty podatku akcyzowego ciązy na importerze, a importer nie płaci gdyż pojazd jest cieżarowy. Można tak zrobić jak pisze czy lepiej dać sobie spokój ?
Mam do kupienia suva od importera , ale ten handlarz zarejestrował auto na siebie w niemczech (widnieje w briefie), zrobił LKW (na 2os.) , na samochód wystawia polska fakture marza .
Gdy dostane twardy dowód planuje przerobić na osobowy, ale boje sie ze wtedy do mnie uderzy UC za nie zapłacona akcyze, chociaż z tego co dzwoniłem do UC to mówili że obowiązek zapłaty podatku akcyzowego ciązy na importerze, a importer nie płaci gdyż pojazd jest cieżarowy. Można tak zrobić jak pisze czy lepiej dać sobie spokój ?
- Tomasz Piotrowski
- PRO
Sprawa jest śmierdząca. Z jednej strony interpretacje podatkowe i wyroki NSA (np. Sygn. akt I GSK 770-771/09) mówią, że można tak robić i nic nie grozi.Ale z drugiej strony zrobiło się to takie głośne, że Urzędy Celne wzięły ludziom za tyłek.Można tak zrobić jak pisze czy lepiej dać sobie spokój ?
Podobno sprawdzają po VIN i jeżeli samochód wyjechał z fabryki osobowy to karzą płacić akcyzę z odsetkami.
Można z nimi walczyć i pewnie w wielu przypadkach to się uda, ale jest pytanie czy będzie ci się chciało. Czy gra jest warta świeczki?
OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
To ośmiele się zadać kolejne pytanie. Czy urząd celny ma prawo mnie jako osobe rejestrujacą pojazd(właściciela) zmusić do zapłaty akcyzy? Gdzieś czytałem że jeżeli już kogoś mogą zmusić to tylko firme importująca ?
- Tomasz Piotrowski
- PRO
Tak chyba jest, ale jeśli importer będzie nieściągalny to nie wiadomo co wymyślą. Dziś nie mają na to metody a za jakiś czas może znajdą jakiś sposób (mają 5 lat, żeby się odezwać).slav pisze:To ośmiele się zadać kolejne pytanie. Czy urząd celny ma prawo mnie jako osobe rejestrujacą pojazd(właściciela) zmusić do zapłaty akcyzy? Gdzieś czytałem że jeżeli już kogoś mogą zmusić to tylko firme importująca ?

Za dużo rzeczy już widziałem w naszym kraju, żeby stwierdzić, że branie udziału w takim procederze jest bez ryzyka.
OFERTY LEASINGU NA FORUM: