Praca licencjacka i brak pomysły na podrozdział 4.3
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
- Michał Krupiński
- PRO
Re: Praca licencjacka i brak pomysły na podrozdział 4.3
Boniek, Koszty ujmuje tak jak je ponosi. Czyli w tym przypadku nie jednorazowo, tylko w ciągu tych 3ech lat.
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."
OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Dzięki
Mam ostatnie juz ( mam nadzieję) pytanie.
Opisałem księgowania u leasingodawcy wg KSR 5 dla umowy leasingu finansowego traktowanego dla celów podatkowych jako operacyjny. Na konkretnym przykładzie. Teraz chcę wykazać tego typu umowę u leasingodawcy w bilansie i rachunku zysków i strat (firma leasingowa w formie spółki S.A.) na podstawie tych księgowań. Ale mam mały problem: gdzie ująć salda kont:
1. ROZRACHUNKI Z KORZYSTAJĄCYM Z TYTYŁU PRZEDMIOTU UMOWY --> tutaj wydaje mi się ze do aktywów finansowych
2.POZOSTAŁE ROZRACHUNKI -WARTOŚĆ POCZĄTKOWA PRZEDMIOTU LEASINGU ?
3. POZOSTAŁE ROZRACHUNKI - AMORTYZACJA PRZEDMIOTU LEASINGU ?
4. POZOSTAŁE ROZRACHUNKI -WARTOŚĆ NETTO PRZEDMIOTU LEASINGU ?
5. PRZYCHODY Z TYTUŁU LEASINGU FINANSOWEGO
6. PRZYCHODY ZE SPRZEDAŻY
7. KOSZT SPRZEDANYCH PRODUKTÓW
6. i 7. pewnie liczy się jako przychody ze sprzedaży łącznie przy obliczaniu podatku
W razie czego można pisać na gg: 9356194
Z góry Baaaardzo dziękuję za odpowiedź
Mam ostatnie juz ( mam nadzieję) pytanie.
Opisałem księgowania u leasingodawcy wg KSR 5 dla umowy leasingu finansowego traktowanego dla celów podatkowych jako operacyjny. Na konkretnym przykładzie. Teraz chcę wykazać tego typu umowę u leasingodawcy w bilansie i rachunku zysków i strat (firma leasingowa w formie spółki S.A.) na podstawie tych księgowań. Ale mam mały problem: gdzie ująć salda kont:
1. ROZRACHUNKI Z KORZYSTAJĄCYM Z TYTYŁU PRZEDMIOTU UMOWY --> tutaj wydaje mi się ze do aktywów finansowych
2.POZOSTAŁE ROZRACHUNKI -WARTOŚĆ POCZĄTKOWA PRZEDMIOTU LEASINGU ?
3. POZOSTAŁE ROZRACHUNKI - AMORTYZACJA PRZEDMIOTU LEASINGU ?
4. POZOSTAŁE ROZRACHUNKI -WARTOŚĆ NETTO PRZEDMIOTU LEASINGU ?
5. PRZYCHODY Z TYTUŁU LEASINGU FINANSOWEGO
6. PRZYCHODY ZE SPRZEDAŻY
7. KOSZT SPRZEDANYCH PRODUKTÓW
6. i 7. pewnie liczy się jako przychody ze sprzedaży łącznie przy obliczaniu podatku
W razie czego można pisać na gg: 9356194
Z góry Baaaardzo dziękuję za odpowiedź
- Michał Krupiński
- PRO
Obawiam się, że na powyższe pytanie możesz nie doczekać się szybko odpowiedzi... 
To bardziej pytanie na jakieś dobre forum księgowe.
Nie ma tego w necie, tudzież w książkach poświęconych księgowości dla leasingu? Bo domyślam się, że pewnie takimi materiałami dysponujesz.

To bardziej pytanie na jakieś dobre forum księgowe.
Nie ma tego w necie, tudzież w książkach poświęconych księgowości dla leasingu? Bo domyślam się, że pewnie takimi materiałami dysponujesz.

"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."
Niestety właśnie nigdzie nie ma, ale szczerze mówiąc nie jest to tak ważne o ile nie jest się księgowym spółki leasingowej
:):)
Podejrzewam ze te pozostałe rozrachunki są potrzebne tylko dla podliczenia podatku dochodowego i tak to zaksięguję. Ważne , że dobrze zrobiłem ewidencję leasingobiorcy, a na to myślę, ze nikt większej uwagi nie będzie zwracał
W każdym razie mam taką nadzieję...
Tak czy inaczej dzięki za odpowiedź

Podejrzewam ze te pozostałe rozrachunki są potrzebne tylko dla podliczenia podatku dochodowego i tak to zaksięguję. Ważne , że dobrze zrobiłem ewidencję leasingobiorcy, a na to myślę, ze nikt większej uwagi nie będzie zwracał
W każdym razie mam taką nadzieję...

Tak czy inaczej dzięki za odpowiedź

- krzysiekkz
witam mam prosbe do Rafael22 badz do kogos kto moglby pomoc potrzebowalbym symulacji leasingu tez do pracy magisterskiej bardzo bym cie prosil o pomoc moj email krzysiekkz@wp.pl
- studencikuwm
Witam!!!Dołaczam sie do prosby! jako ze jestem poczatkujacy w tym temacie własciwie juz pisze prace mgr ale teraz musze przejsc do czesci badawczej!!! Potrzebuje symulacji umowy leasingu operacyjnego dajmy na to samochodu do 80 000 zł!!! Umowa na 3 lata! Jesli ktos jest ogarniety w tym temacie i nie bedzie stanowilo to problemu to podaje email zyza21@gmail.com .
- Michał Krupiński
- PRO
Proponuję skorzystać z kalkulatora leasingowego np. na stronie Bankowego: http://www.bankowyleasing.pl/index.php?id=kalkulator
To jest kalkulator zupełnie poglądowy, dla ogarniętych klientów oferty są tańsze (dla nieogarniętych mogą być droższe), ale jak na pracę dyplomową powinno wystarczyć.
To jest kalkulator zupełnie poglądowy, dla ogarniętych klientów oferty są tańsze (dla nieogarniętych mogą być droższe), ale jak na pracę dyplomową powinno wystarczyć.

Witam,
Mam pytanie czy zna z ktoś przykładowe firmy ktore korzystają z leasingu? Potrzebuję informacji na temat tej firmy jak również kształtowania się kosztów uwzględniając tę formę finansowania. Może jakies drukarnie lub cokolwiek. Będę wdzięczna za kontak : ela.anna.raczka@gmail.com
Mam pytanie czy zna z ktoś przykładowe firmy ktore korzystają z leasingu? Potrzebuję informacji na temat tej firmy jak również kształtowania się kosztów uwzględniając tę formę finansowania. Może jakies drukarnie lub cokolwiek. Będę wdzięczna za kontak : ela.anna.raczka@gmail.com
- studencikuwm
Dzięki Michael na pewno sie przyda do tego dopisze skutki podatkowe i finansowe z ksiażek i mam nadzieje ze wyjdzie czesc wynikowa pracy...
Musisz sobie iść do firm leasingowych i poprosić o taka symulacje. Tylko musisz sobie ustalić na co, o jakiej wartości na jaki czas itp itdkrzysiekkz pisze:witam mam prosbe do Rafael22 badz do kogos kto moglby pomoc potrzebowalbym symulacji leasingu tez do pracy magisterskiej bardzo bym cie prosil o pomoc moj email krzysiekkz@wp.pl
Bo ta np moja juz jest nie aktualna.
Co do tych kalkulatorów w necie wg mnie są badziewne.
Co do księgowań u Leasingodawcy i Lesingobiorcy to ciezka sprawa bo to mozna ksiegowac na kilka spsobow. W kazdej ksiezce dotyczacej leasingu jak bylo ksiegowanie to bylo inaczej hehe.
Ksiegowania znajdziesz w ksiazkach:
Seredyński R., Krupa M., Stawowy A., Jalowicka-Madeja S., Międzynarodowe Standardy Rachunkowości, Poltext, Warszawa 2009r
Żyrek M. P., Vademecum Podatnika - Leasing w podatkach i księgowości, Difin, Warszawa 1999.
nie pamietam gdzie jeszcze, musisz szukac i pomeczyc Panią \Pana Promotor napewno CI pomogą.