Leasing samochodu 6-8 letniego (2003-2005 rocznik)?

Pytania podatkowe, wiadomości z branży leasingowej, sprzęt poleasingowy, dyskusje ogólne
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Awatar użytkownika
malypg

Leasing samochodu 6-8 letniego (2003-2005 rocznik)?

Post autor: malypg »

Witajcie, jestem po lekturze forum, jeszcze nie całego, ale jestem na dobrej drodze:). Od dłuższego czasu zastanawiam się nad kupnem samochodu, a właściwie nad sposobem jego finansowania. Niestety nie dysponuję zbyt dużą gotówką aby kupić auto za nią, to pomyślałem o leasingu i tutaj pojawia się kolejny problem. Skoro mam kupić auto i związać się z nim na dłużej ok. 4 lat to chcialbym, aby był tym o którym marzyłem. I oto problem: marzy mi się auto z rocznika 2003-2005 w cenie ok, 50-60tys zł. Czy znacie firmę leasingową, które dała by leasing na takie auto?

Mam nadzieję, ze pytanie nie jest zbyt banalne:) dziekuje za odpowiedz:)

// Szukasz oferty leasingowej dla samochodów starszych, nawet 12-letnich? > Leasing starszych samochodów i pojazdów - oferta specjalna

Uzyskaj najlepsze możliwe warunki Leasingu i Ubezpieczenia GAP

Wyszukiwarka Leasingu  - Otrzymasz oferty od bankowych leasingodawców. Porównasz warunki i unikniesz kosztownych błędów.

Kalkulator Ubezpieczenia GAP  - Kupisz dobry GAP fakturowy taniej na włąsną rękę.

Awatar użytkownika
Spayker
PRO

Re: Jesteś zielony w temacie leasingu? Pytaj śmiało- o wszystko!

Post autor: Spayker »

rocznik samochodu jest bardzo ważny. 2003 jest za stary do leasingu. Już 2005 podejdzie, ale też nie w każdej firmie. Ważne jest też źródło z którego pochodzi samochód i czy jest sprzedawany na fakturę. Nie uda się wziąć w leasing pierwszego lepszego samochodu używanego.

Awatar użytkownika
malypg

Post autor: malypg »

Witaj Spayker. Dziękuję za odpowiedź. W takim razie szukam 2005 i oczywiście z fakturą VAT, bo pewnie VAT marża nie przejdzie. Powiedz proszę jeszcze do jakiej firmy leasingowej się zgłosić? Jeżeli miałbyś jeszcze jakieś sugestie i uwagi to chętnie ich posłucham bo jestem zielony:)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

Post autor: Michał Krupiński »

malypg, Faktura VAT marża w niektórych firmach przechodzi, ale tak naprawdę to jest "męczenie konia". Nie dość właśnie, że nie każda firm chce się w to bawić, to tak naprawdę są przy tym dodatkowe obostrzenia i/lub koszty.

Ogólnie sam leasing samochodu kupowanego na fakturę VAT marża (czy umowę kupna sprzedaży) jest bardziej skomplikowany i kosztowniejszy, bo:
- w leasingu operacyjnym do ceny dojdzie 23% VAT do czynszu inicjalnego i każdej raty, czyli de facto samochód stanie się droższy o 23%
- można to "obejść" leasingiem finansowym, gdzie VAT będzie doliczony tylko do odsetek, więc będzie już dużo mniejszy, ale jednak będzie, a poza tym leasing finansowy to jednak nie jest leasing operacyjny. Wtedy już chyba lepiej pomyśleć o kredycie bankowym.

Dlatego ZDECYDOWANIE NAJLEPIEJ jest szukać samochodu, który firma leasingowa będzie mogła kupić na podstawie "pełnej" faktury VAT.

Co do roczników, to tak jak napisał Spayker - im młodszy tym lepiej. O starszych niż 2005 można praktycznie zapomnieć, chyba, że na takich warunkach, że w ogóle szkoda zachodu.
Musisz też pamiętać, że im starszy samochód tym krótszy maksymalny okres leasingu.

Co do firm, które sfinansują coś takiego, to na forum staramy się nie polecać konkretnych, tym bardziej, że oferta/procedury dość często się zmieniają, ale jest takich firm trochę, więc raczej nie będzie ciężko znaleźć jakąś w miarę ogarniętą.
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."

OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

ODPOWIEDZ