SZKODA POJAZDU W EFL ZA GRANICA
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
SZKODA POJAZDU W EFL ZA GRANICA
Witam interesuje mnie co się dzieje z wyplata pieniędzy z ubezpieczenia ( kolizja wydążyła się w Niemczech ) auto jest w leasingu elf kwota którą zaproponował ubezpieczyciel Niemiecki to 9500 euro , a kwota pozostała do spłaty samochodu 29000 zł interesuje mnie to ponieważ w Polsce auto mogę naprawić za ok 7000 zł czy jest szansa zęby to jakoś pogodzić
Bardzo dziękuję za jakąkolwiek pomoc.
Bardzo dziękuję za jakąkolwiek pomoc.
Re: SZKODA POJAZDU W EFL ZA GRANICA
Musisz zgłosić w EFL szkodę i dostać upoważnienie do rozliczenia szkody. Reszta zależy od tego co ustalisz z ubezpieczycielem.

OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Auto ma lekko uszkodzony bok oczywiście nadaje się do naprawy zastanawia mnie jak rozegrać temat żeby np. spłacić zadłużenie pieniędzmi z ubezpieczenia, a resztę przeznaczyć na naprawę samochodu. Jest to możliwe?
- Tomasz Piotrowski
- PRO
Podstawowe pytanie czy od tej firmy ubezpieczeniowej dostaniesz gotówkę czy oni zapłacą na podstawie faktur za naprawę?daniel pisze:Auto ma lekko uszkodzony bok oczywiście nadaje się do naprawy zastanawia mnie jak rozegrać temat żeby np. spłacić zadłużenie pieniędzmi z ubezpieczenia, a resztę przeznaczyć na naprawę samochodu. Jest to możliwe?
Gdybyś miał dostać gotówkę to nie ma problemu, bo wystarczy że dostaniesz zgodę od EFL na rozliczenie odszkodowania we własnym zakresie i wtedy firmie ubezpieczeniowej wskazujesz swój numer konta.
Możesz przeczytać więcej o zgłaszaniu i rozliczaniu szkód w leasingu w tym temacie:
Szkoda ubezpieczeniowa w leasingu - zgłoszenie i likwidacja
- Michał Krupiński
- PRO
daniel, Tak jak przedmówcy napisali musisz mieć upoważnienie od swojego leasingodawcy na rozliczenie szkody i odbiór odszkodowania.
Jeśli będziesz je miał - a jest to standard, więc nie widzę przeszkód - to już resztę robisz sam.
Co do wcześniejszego spłacenia umowy leasingu z tych pieniędzy, to z pytanie przede wszystkim czy może to już zrobić? Umowa leasingu (jeśli jest to leasing operacyjny) musi trwać minimum 24 miesiące - regulują to przepisy podatkowe.
Jeśli ta umowa trwa dłużej, to teoretycznie możesz ją spłacić wcześniej i wykupić przedmiot.
Jednak z tego co wiem EFL dość niechętnie skraca umowy - jeśli jednak się zgodzą, to może być tak, że będziesz musiał uiścić jakąś opłatę manipulacyjną za skrócenie umowy.
Musisz więc zastanowić się czy będzie to miało sens z ekonomicznego punktu widzenia.
Jeśli będziesz je miał - a jest to standard, więc nie widzę przeszkód - to już resztę robisz sam.
Co do wcześniejszego spłacenia umowy leasingu z tych pieniędzy, to z pytanie przede wszystkim czy może to już zrobić? Umowa leasingu (jeśli jest to leasing operacyjny) musi trwać minimum 24 miesiące - regulują to przepisy podatkowe.
Jeśli ta umowa trwa dłużej, to teoretycznie możesz ją spłacić wcześniej i wykupić przedmiot.
Jednak z tego co wiem EFL dość niechętnie skraca umowy - jeśli jednak się zgodzą, to może być tak, że będziesz musiał uiścić jakąś opłatę manipulacyjną za skrócenie umowy.
Musisz więc zastanowić się czy będzie to miało sens z ekonomicznego punktu widzenia.
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."
Faktycznie okazało się Leasingobiorca jest uprawniony do odbioru odszkodowania
, a jeżeli chodzi o wykup jest to w tym momencie mało opłacalne ponieważ umowa trwa dopiero 25 miesięcy z 48. Podobno po 36 miesiącu staje się to sensowne w EFL-u. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam