Samochód w leasingu i podwójne ubezpieczenie od kradzieży?
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
- Szewczenko
Samochód w leasingu i podwójne ubezpieczenie od kradzieży?
Witam!
A Ja mam takie pytanie. Miałem samochód w leasingu. Został on skradziony. Był ubezpieczony zarówno przez firmę leasingową, jak i Ja we własnym zakresie ubezpieczyłem ponownie w innej firmie. Czyli leasing miał swoją umowę, Ja miałem swoją.
Wiadomo, ze leasingodawca już dostał odszkodowanie. Czy Ja (z własnego ubezpieczenia) również dostanę bez problemu odszkodowanie (rynkowa wartość samochodu), bez żadnego problemu?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
// NOTATKA MODERATORA //
Temat wydzielony z wątku:
Jesteś zielony w temacie leasingu? Pytaj śmiało- o wszystko!
Nie krępuj się zadawać pytań! Na tym forum żadne nie zostanie bez odpowiedzi!!!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
A Ja mam takie pytanie. Miałem samochód w leasingu. Został on skradziony. Był ubezpieczony zarówno przez firmę leasingową, jak i Ja we własnym zakresie ubezpieczyłem ponownie w innej firmie. Czyli leasing miał swoją umowę, Ja miałem swoją.
Wiadomo, ze leasingodawca już dostał odszkodowanie. Czy Ja (z własnego ubezpieczenia) również dostanę bez problemu odszkodowanie (rynkowa wartość samochodu), bez żadnego problemu?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
// NOTATKA MODERATORA //
Temat wydzielony z wątku:
Jesteś zielony w temacie leasingu? Pytaj śmiało- o wszystko!
Nie krępuj się zadawać pytań! Na tym forum żadne nie zostanie bez odpowiedzi!!!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Re: Jesteś zielony w temacie leasingu? Pytaj śmiało- o wszystko!
Co z tym zrobi firma lesingowa to dla mnie problem jest czysto teoretyczny, bo inny ubezpieczyciel nie wypłaci drugiego odszkodowania za to samo zdarzenie.
OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
- Szewczenko
A jaki będzie powód odmowy? Przecież płaciłem składki - regularnie (rok - blisko 10k)...
Pewnie jest dużo, a kilka przychodzi mi do głowy od razu np. niemożliwość przekazania ubezpieczycielowi kluczyków i dokumentów samochodu, bo ma już je ten pierwszy.Szewczenko pisze:A jaki będzie powód odmowy?
Inny to taki, że samochód może się znaleźć i wtedy dwóch ubezpieczycieli nim się nie podzieli.
Dochodzi do tego czas zgłoszenia szkody. Jeżeli pierwszy ubezpieczyciel wypłacił już odszkodowanie to znaczy, że minęło dużo czasu, w którym nie zgłosiłeś szkody do drugiego ubezpieczyciela = kolejna podstawa do odmowy wypłacenia odszkodowania.
Nie chce mi się czytać teraz jakiegoś OWU, ale założę się, że to wszystko jest tam uregulowane.

- Michał Krupiński
- PRO
No dokładanie. Przecież po kradzieży warunkiem wypłaty odszkodowania z autocasco jest przeniesienie prawa własności na ubezpieczyciela.Inny to taki, że samochód może się znaleźć i wtedy dwóch ubezpieczycieli nim się nie podzieli.
Płacenie składek to nie wszystko. Szkoda, że nie dowiedziałeś się wcześniej, ale wygląda na to, że bardzo nierozsądnie wydałeś sporą kwotę pieniędzy.Przecież płaciłem składki - regularnie (rok - blisko 10k)...
Ja bym może jeszcze wspomniał o ewentualnej odpowiedzialności karnej. Może przesadzam, ale osoba, która liczyła na podwójne odszkodowanie w przypadku kradzieży, to osoba z "motywem".
I podejrzewam, że swobodnie mogłaby być objęta ponadstandardowymi działaniami - nazwijmy to - operacyjnymi policji i prokuratury.
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."