W odpowiedzi na Pana pismo z dnia 01.02.2013 informujemy, że po szczegółowym jego przeanalizowaniu, Zarząd Spółki GETIN Leasing S.A. przychylił się do Pana wniosku i podjął decyzję o przeszacowaniu harmonogramu opłat leasingowych w związku ze zmianą (obniżką) stawki WIBOR 3M.
Zatem w myśli zapisów § 12 ust. 6 Ogólnych Warunków Umowy Leasingu przeszacowanie harmonogramu nastąpi w pierwszym dniu kwartału kalendarzowego, tj. 1 kwietnia 2013 r. zgodnie z obowiązującym w tym dniu WIBOR 3M, o czym GETIN Leasing zawiadomi Pana na piśmie.
Zmiana dotyczyć będzie opłat leasingowych wymagalnych od drugiego miesiąca kwartału, po którym nastąpiło przeszacowanie.
Powyższa zmiana nie powoduje konieczności zawarcia aneksu do umowy leasingu.
Mamy nadzieję że powyższe rozwiązanie jest dla Pana satysfakcjonujące.
Raty leasingu powinny już wyraźnie spaść w porównaniu do lipcowego "szczytu"
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Re: Raty leasingu powinny już wyraźnie spaść w porównaniu do lipcowego "szczytu"
Wysłałem 1 maila na początku roku z prośbą o obniżenie raty, dostałem negatywną odpowiedź. Miałem zamiar napisać kolejnego maila, ale po ok miesiącu Getin Leasing sam od siebie napisał do mnie:
- Tomasz Piotrowski
- PRO
Re: Raty leasingu powinny już wyraźnie spaść w porównaniu do lipcowego "szczytu"
Miło z ich strony. 

OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
- Michał Krupiński
- PRO
Pozytywne zachowania zawsze warto chwalić.
b3rok, Dzięki, że podzieliłeś się tą informacją na forum.
b3rok, Dzięki, że podzieliłeś się tą informacją na forum.
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."
- sonnenberg
również otrzymałem smsa, że pozytywnie rozpatrzyli moją drugą reklamację 

No i powtórka z rozrywki... Napisałem do Getinu takiego e-maila:
"w związku z kolejnymi obniżkami stóp procentowy (w lipcu 2013 oraz w dniu dzisiejszym tj. 09.10.2014) zwracam się z prośbą o obniżenie raty leaasingowej (przeszacowanie harmonogramu opłat leasingowych)."
oczywiście odpowiedź odmowna. Bełkot o zaakceptowaniu przeze mnie warunków, że nie przysługuje mi prawo roszczenia w postaci żadania dokonania owej aktualizacji.
"W związku z powyżej przytoczonym zapisem pragnę poinformować, iż na chwilę obecną Spółka nie zaplanowała przeszacowania Pana umowy"
"w związku z kolejnymi obniżkami stóp procentowy (w lipcu 2013 oraz w dniu dzisiejszym tj. 09.10.2014) zwracam się z prośbą o obniżenie raty leaasingowej (przeszacowanie harmonogramu opłat leasingowych)."
oczywiście odpowiedź odmowna. Bełkot o zaakceptowaniu przeze mnie warunków, że nie przysługuje mi prawo roszczenia w postaci żadania dokonania owej aktualizacji.
"W związku z powyżej przytoczonym zapisem pragnę poinformować, iż na chwilę obecną Spółka nie zaplanowała przeszacowania Pana umowy"
Witam, znalazłem się w takiej samej sytuacji. Czy odwoływanie się od decyzji/reklamacja ma szanse powodzenia?b3rok pisze:No i powtórka z rozrywki... Napisałem do Getinu takiego e-maila:
- Michał Krupiński
- PRO
Na pewno nie zaszkodzi.porryporr pisze:Witam, znalazłem się w takiej samej sytuacji. Czy odwoływanie się od decyzji/reklamacja ma szanse powodzenia?
A kiedy miałeś (jeżeli miałeś) ostatnią obniżkę rat i kiedy zawierałeś umowę?
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."
Umowa od 1. lipca 2014, nie mialem obnizki.
- Michał Krupiński
- PRO
Od tego momentu wibor 3m, na którym bazuje Getin zmniejszył się tylko o 0,6 pkt proc. Wątpię, żeby obniżyli.porryporr pisze:Umowa od 1. lipca 2014, nie mialem obnizki.
A jak wysoką masz ratę leasingu?
Mi też Getin odmówił po pierwszym wniosku złożonym kilka tygodni temu, umowa podpisana w lutym 2014. Pytanie do osób którym udało się załatwić przeszacowanie: jaką mieliście przerwę między jednym wnioskiem a drugim o obniżenie rat?