Nie sprzedasz już samochodu po leasingu bez podatku...
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
- FmLeasing.pl
- FmLeasing.pl
Nie sprzedasz już samochodu po leasingu bez podatku...
Najprawdopodobniej już z początkiem 2022 roku przedsiębiorcy utracą możliwość korzystania z wykupu prywatnego, który pozwalał na sprzedaż, np.: samochodu osobowego bez żadnych podatków już po pół od wykupienia go z leasingu. Rząd upublicznił projekt, który – w przypadku pozyskania parlamentarnej większości – wprowadzi to ograniczenie podatkowe w ramach Polskiego Ładu.
...
Czytaj dalej: Koniec wykupu prywatnego z leasingu od 2022 roku
...
Czytaj dalej: Koniec wykupu prywatnego z leasingu od 2022 roku
http://www.FmLeasing.pl | Kontakt: news(at)fmleasing.pl
Re: Nie sprzedasz już samochodu po leasingu bez podatku...
Nie jestem pewien czy dobrze rozumiem zapowiadane zmiany. Kiedyś było tak, że można było wykupić na prywatne dane. Niedawno praktyka się zmieniła - wykupuje się na dane firmowe. W przypadku JDG to nic nie zmienia bo w pewnym sensie "firma" i osoba fizyczna stanowią jedność. W takim razie oni zamierzają w ogóle wyłączyć możliwość jakiegokolwiek wykupu? Czy chodzi tylko o zlikwidowanie korzyści podatkowej po pół roku?
Zamierzam wziąć samochód w leasing na 4 lata, wpłata 30%, wykup 1%, i na końcu wykupić go. Nie po to, żeby od razu sprzedać pół roku później, tylko po to, żeby jeszcze nim trochę pojeździć (pewnie sprzedam 1-2 lata po wykupie). Co w takim razie będzie dla mnie najlepszą opcją? Może darować sobie leasing i kupić na zwykły kredyt gotówkowy?
Zamierzam wziąć samochód w leasing na 4 lata, wpłata 30%, wykup 1%, i na końcu wykupić go. Nie po to, żeby od razu sprzedać pół roku później, tylko po to, żeby jeszcze nim trochę pojeździć (pewnie sprzedam 1-2 lata po wykupie). Co w takim razie będzie dla mnie najlepszą opcją? Może darować sobie leasing i kupić na zwykły kredyt gotówkowy?
- Tomasz Piotrowski
- PRO
Mozliwość wykupu jak najbardziej pozostaje. Ustawa likwiduje tylko możliwość sprzedaży po wykupie bez podatku. Nawet jeśli będziesz chciał sprzedać jako osoba prywatna na umowę kupna-sprzedaży, to będziesz musiał to wykazać jako przychód z dzialalności, czyli zapłacić podatek.
Dla tych, którzy wykupują i wprowadzają do działalności oraz dla społek kapitałowych nic się nie zmienia, bo w ich przypadku sprzedaż taka i tak była przychodem z działalności.
Dla tych, którzy wykupują i wprowadzają do działalności oraz dla społek kapitałowych nic się nie zmienia, bo w ich przypadku sprzedaż taka i tak była przychodem z działalności.
OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
- sonnenberg
ciekawe jak podejdą do tematu darowizny...
właśnie a co z darowizną czy będzie trzeba czekać 6 lat?
- Tomasz Piotrowski
- PRO
Cytat z projektu:
"Przychodem z działalności gospodarczej są przychody z odpłatnego zbycia..."
Darowizna nie jest odpłatnym zbyciem, więc na razie taka opcja pozostaje (o ile nie zmieni się projekt). Z tym, że darowizna wiąże się z VAT
"Przychodem z działalności gospodarczej są przychody z odpłatnego zbycia..."
Darowizna nie jest odpłatnym zbyciem, więc na razie taka opcja pozostaje (o ile nie zmieni się projekt). Z tym, że darowizna wiąże się z VAT
OFERTY LEASINGU NA FORUM:
A co jak wykupię auto i po 5 miesiącach od wykupu zamknę działalność.
- Jarosław Król
- Administracja
Nawet po likwidacji działalności sprzedaż musi być opodatkowana tak, jakby to była sprzedaż z działalności - dopiero po 6 latach nie trzeba tego wykazywać w przychodach.Egon pisze: ↑31 lip 2021, o 16:14 A co jak wykupię auto i po 5 miesiącach od wykupu zamknę działalność.
Jeśli kończę leasing w sierpniu 2022 (leasing 5 letni) wykup 1% to zapewne nie będę mógł już sprzedać bez podatku. To co najlepiej zrobić?? Czy mogę teraz nadpłacić rok z góry(jak to załatwić z leasingodawcą Alior) i wykupić listopad, grudzień i nie wprowadzać do firmy? Wtedy po 6 miesiącach już 2022 sprzedać bez konsekwencji podatkowych? Dobrze myślę?
Co z ubezpieczeniem, które właśnie zawarłem na kolejny rok?
- Jarosław Król
- Administracja
Na razie z projektu wynika, że jakakolwiek sprzedaż po wykupieniu z leasingu następująca od 1 stycznia 2022 roku będzie opodatkowana.drout pisze: ↑2 sie 2021, o 20:11 Jeśli kończę leasing w sierpniu 2022 (leasing 5 letni) wykup 1% to zapewne nie będę mógł już sprzedać bez podatku. To co najlepiej zrobić?? Czy mogę teraz nadpłacić rok z góry(jak to załatwić z leasingodawcą Alior) i wykupić listopad, grudzień i nie wprowadzać do firmy? Wtedy po 6 miesiącach już 2022 sprzedać bez konsekwencji podatkowych? Dobrze myślę?