Tak, można.markos17 pisze:Orientujecie się, czy w przypadku jeśli weźmie się to na działalność gospodarczą, to czy można ratę najmu wrzucić w koszta firmy + odzyskać 50% VAT?
Jesteś zielony w temacie leasingu? Pytaj śmiało- o wszystko!
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
- Jarosław Król
- Administracja
Re: Jesteś zielony w temacie leasingu? Pytaj śmiało- o wszystko!
Tu masz dokładne odpowiedzi na swoje pytania, dla poadtku dochodowego trzeba prowadzić kilometrówkę (nie dotyczy czynszu najmu tylko pozostałych wydatków eksploatacyjnych):markos17 pisze:Witam,
zainteresowała mnie oferta abonament Hyundai. hyundai.pl/Oferta/Abonament Trwa 12 miesięcy, w cenie jest w teorii wszystko - ubezpieczenie, serwis.
Z racji krótkiego okresu trwania (rok), nie może to być zaliczone jako typowy leasing. Orientujecie się, czy w przypadku jeśli weźmie się to na działalność gospodarczą, to czy można ratę najmu wrzucić w koszta firmy + odzyskać 50% VAT?
https://www.fmleasing.pl/porady/zagadni ... b-prawnych
VAT odliczasz w wysokości 50% jeśli jest to użytek prywatny:
https://www.fmleasing.pl/porady/zagadni ... g%C3%B3lne
Z kryzysem finansowym jest jak z piłką nożną - wszyscy się teraz na nim znają.
OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Witam
Mam samochód wykupiony z leasingu na cele prywatne. Z tego co czytam samochód wykupiony z leasingu na cele prywatne może zostać sprzedany bez konsekwencji podatkowych po 6 miesiącach jeśli w tym czasie był poza działalnością gospodarczą. Zakładając że ta interpretacja jest obowiązująca to mam pytanie:
Jeśli teraz po 6 miesiącach nie chcę jeszcze sprzedawać samochodu to czy mogę go ponownie wprowadzić do działalności gospodarczej a sprzedać w dowolnym późniejszym terminie bez konsekwencji podatkowych związanych z wcześniejszym leasingiem?
Mam samochód wykupiony z leasingu na cele prywatne. Z tego co czytam samochód wykupiony z leasingu na cele prywatne może zostać sprzedany bez konsekwencji podatkowych po 6 miesiącach jeśli w tym czasie był poza działalnością gospodarczą. Zakładając że ta interpretacja jest obowiązująca to mam pytanie:
Jeśli teraz po 6 miesiącach nie chcę jeszcze sprzedawać samochodu to czy mogę go ponownie wprowadzić do działalności gospodarczej a sprzedać w dowolnym późniejszym terminie bez konsekwencji podatkowych związanych z wcześniejszym leasingiem?
Ale chciałbyś zacząć wykorzystywać samochód domyślnie prywatny w działalności i zaliczać do kosztów np. paliwo? Wtedy prowadzisz kilometrówkę i po sprawie. Potem sprzedajesz go prywatnie.tombo pisze:Witam
Czy chodzi o to, żeby teraz odliczyć podatki zawarte w fakturze zakupu? Teraz to już chyba nie możliwe przynajmniej jeśli chodzi o vat.
W stanowisku poniżej jest info że po wykupie leasingu auto nie może być wykorzystywane w działalności gospodarczej żeby jego sprzedaż nie stanowiłą przychodu. Minęło 6 miesięcy, nie rozliczałem go w działalności więc mogę go spokojnie sprzedać prywatnie sęk w tym że nie chcę go teraz sprzedawać. Chcę samochód wrzucić do kosztów działalności i rozliczać kilometrówką do czasu sprzedaży. Czy jesteś pewien że w takim przypadku przychód uzyskany z tytułu odpłatnego zbycia w przyszłości tego samochodu nie będzie stanowił przychodu z działalności gospodarczej?palacz pisze:Ale chciałbyś zacząć wykorzystywać samochód domyślnie prywatny w działalności i zaliczać do kosztów np. paliwo? Wtedy prowadzisz kilometrówkę i po sprawie. Potem sprzedajesz go prywatnie.tombo pisze:Witam
Czy chodzi o to, żeby teraz odliczyć podatki zawarte w fakturze zakupu? Teraz to już chyba nie możliwe przynajmniej jeśli chodzi o vat.
(...) odnosząc się do kwestii, czy art. 14 ust. 2 pkt 1 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych ma zastosowanie również do sprzedaży samochodów w wyniku prywatnego wykupu po leasingu operacyjnym”, uprzejmie informuję, że w sytuacji gdy zakupiony po zakończeniu umowy leasingu samochód nie będzie przez podatnika wykorzystywany w działalności gospodarczej i nie zostanie zaliczony do składników majątku firmy, wymienionych w art. 14 ust. 2 pkt 1 ustawy PIT, to przychód uzyskany z tytułu odpłatnego zbycia tego samochodu nie będzie stanowił przychodu z działalności gospodarczej.
W konsekwencji, zastosowanie znajdą zasady opodatkowania podatkiem dochodowym od osób fizycznych dochodów z odpłatnego zbycia rzeczy. W takiej sytuacji obowiązek podatkowy nie powstanie, jeżeli zbycie rzeczy będzie miało miejsce po upływie pół roku, licząc od końca miesiąca, w którym nastąpiło nabycie tej rzeczy.
Pewnym to nie można być niczego, ale "sprzedaż samochodu osobowego, który nie stanowił środka trwałego firmy nie spowoduje powstania przychodu z prowadzonej działalności gospodarczej, o ile podatnik nie zaliczył wydatków na ich nabycie do kosztów uzyskania przychodu prowadzonej działalności gospodarczej."tombo pisze:Czy jesteś pewien że w takim przypadku przychód uzyskany z tytułu odpłatnego zbycia w przyszłości tego samochodu nie będzie stanowił przychodu z działalności gospodarczej?
Moim zdaniem oba warunki są spełnione, albo prezycyjniej oba nie wystąpiły czyli można sprzedać samochód jako osoba prywatna, a nie z działalności. Poza tym brak opodatkowania "po pół roku" odnosi się do czego innego, a nie przychodu z działalności. Chodzi mi o to, że możesz wykupić samochód prywatnie i sprzedać go następnego dnia prywatnie. Wtedy zapłacisz podatek, ale to nie jest podatek od działalności. To nie te pół roku decyduje o tym czy samochód jest z działalności czy nie, tylko fakt czy odliczyłeś lub nie zakup w działalności i miałeś lub nie samochód w środkach trwałych.
Możesz też upewnić się telefonicznie na krajowej informacji podatkowej
Witajcie,
chciałbym skorzystać z oferty odstąpienia leasingu (mleasing), lecz moja działalność istnieje dopiero 4 miesiące, wcześniej pracowałem dla tej samej firmy (branza it, umowa b2b jest dla mnie sposobem, dosc popularnym z reszta, na unikniecie wyzszych podatkow), lecz na UOP (kilka lat, umowa na czas nieokreslony itd). Pan z mleasingu poinformowaó mnie, ze dla firm istniejących krócej niz pol roku nie ma opcji.
moje pytanie:
czy istnieje w ogóle szansa pozytywnego rozpatrzenia mojego sprawy - np poprzez przedstawienie jakiś dodatkowych dokumentów, wyciągów z konta pitów etc, czy dać sobie spokój do momentu aż moja dzialalność osiągnie dumny wiek pół roku?
pozdrawiam
chciałbym skorzystać z oferty odstąpienia leasingu (mleasing), lecz moja działalność istnieje dopiero 4 miesiące, wcześniej pracowałem dla tej samej firmy (branza it, umowa b2b jest dla mnie sposobem, dosc popularnym z reszta, na unikniecie wyzszych podatkow), lecz na UOP (kilka lat, umowa na czas nieokreslony itd). Pan z mleasingu poinformowaó mnie, ze dla firm istniejących krócej niz pol roku nie ma opcji.
moje pytanie:
czy istnieje w ogóle szansa pozytywnego rozpatrzenia mojego sprawy - np poprzez przedstawienie jakiś dodatkowych dokumentów, wyciągów z konta pitów etc, czy dać sobie spokój do momentu aż moja dzialalność osiągnie dumny wiek pół roku?
pozdrawiam
- Jarosław Król
- Administracja
Obawiam się, że zwłaszcza przy cesji nikomu nie będzie chciało się robić odstępstw od procedury. Nie napiszę, że się nie da, ale może być ciężko. Dużo zależy od ludzi.sh3d2 pisze:Witajcie,
moje pytanie:
pozdrawiam
Witam, czy jest możliwe odsprzedać swój prywatny samochód firmie leasingowej i od nich go wyleasingować na swoją firmę?
- Jarosław Król
- Administracja
Teoretycznie tak, w praktyce ciężko i nie ma sensu.gzeho pisze:Witam, czy jest możliwe odsprzedać swój prywatny samochód firmie leasingowej i od nich go wyleasingować na swoją firmę?
Jest to dokładnie opisane tutaj: https://www.fmleasing.pl/porady/leasing ... -samochodu