Pytania podatkowe, wiadomości z branży leasingowej, sprzęt poleasingowy, dyskusje ogólne
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
zabrałam się za pisanie pracy magisterskiej. Ogólnie, to licencjacką pisałam całą o leasingu, teraz chciałabym to rozszerzyć o porównanie z kredytem, ale mam problem co zawrzeć w pierwszym rozdziale. Chciałabym aby, właśnie pierwszy rozdział jakoś ładnie połączył zagadnienie leasingu i kredytu, drugi był o leasingu, trzeci o kredycie, a czwarty to praktyczne wyliczenia na jakimś przykładzie. Bardzo proszę o pomoc w pomysłach na pierwszy rozdział, nie mam pomysłu kompletnie o czym tam pisać
Witajcie,
Mam pytanie odnośnie porownania leasingu z kredytem, otóż otrzymalam oferty od leasingodawcow ze stopą wibor 1m, a kredytu z wiborem 3m. Wszystkie analizy, które przeglądałam brały pod uwagę takie same oprocentowanie w celu porównywalnosci. Jak powinnam zatem przeprowadzić analizę porównawcza?
Ania pisze:Witajcie,
Mam pytanie odnośnie porownania leasingu z kredytem, otóż otrzymalam oferty od leasingodawcow ze stopą wibor 1m, a kredytu z wiborem 3m. Wszystkie analizy, które przeglądałam brały pod uwagę takie same oprocentowanie w celu porównywalnosci. Jak powinnam zatem przeprowadzić analizę porównawcza?
No dobrze, ale co ty studiujesz, co analizujesz, co porównujesz, w sensie w jakim kontekście pytasz, jaki temat pracy?
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."
przedstawiam oferty leasingu operacyjnego, finansowego dla branży transportu ciężkiego. Analizuje propozycje przedstawione przez firmy leasingowe na zakup konkretnego ciągnika siodłowego. Jednym z etapów pracy ma być porównanie leasingu z kredytem. Najkorzystniejsza propozycję mam porównać z propozycją kredytu bankowego na ten konkretny ciągnik. Oferty leasingu mam sporządzone na 35 i 59 miesięcy, natomiast ofertę kredytu na 36 i 60 miesięcy. Bank stosuje wibor 3m, instytucje leasingowe wibor 1m. W jaki sposób powinnam porównać te oferty?.
Czyli obliczył rzeczywiste roczne oprocentowanie leasingu i kredytu. Ewentualnie jeśli nie z kalkulatora to z funkcji XIRR w Excelu. To da Ci porównanie, które rozwiązanie jest tańsze z finansowego punktu widzenia.