Zakup auta w leasingu a pomniejszenie podatku dochodowego

Pytania podatkowe, wiadomości z branży leasingowej, sprzęt poleasingowy, dyskusje ogólne
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Awatar użytkownika
lukpio3

Zakup auta w leasingu a pomniejszenie podatku dochodowego

Post autor: lukpio3 »

Witajcie,
Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą a w zasadzie jestem na samozatrudnieniu ponieważ świadczę usługi dla jednej konkretnej firmy z którą mam podpisaną umową na czas nieokreślony. W związku z tym moja firma nie generuje zbyt wielu kosztów, nie mam biura itd. Jestem płatnikiem VAT. W tej chwili planuję zakup samochodu, chcę go wziąć oczywiście w leasing, na firmę. Będzie to 2 - 3 letnie dość dobrze wyposażone mondeo w cenie ok 70 000zł. Niezależnie od ceny chcą 50 000zł wziąć w leasing, resztę wpłacić gotówką. Samochód biorę jako środek trwały ponieważ będzie w 20% użytkowany jako auto prywatne aczkolwiek nie wiem czy moje dojazdy do pracy można uznać za służbowy użytek auta. Tak czy inaczej będę mógł odliczyć tylko 50% VAT od wydatków związanych z samochodem czyli rata leasingu, paliwo, ubezpieczenie, naprawy itd. I teraz najważniejsze pytanie ponieważ dopiero poznaję specyfikę prowadzenia własnej działalności, co dzieje się z resztą VAT-u? Czy o tą drugą część VAT-u mogę pomniejszyć sobie podatek dochodowy? Trochę tego oddaję Państwu, 1300zł dochodowego co miesiąc (19%) i 1500zł VAT-u. Czy wydatki na auto mogą mi w jakikolwiek sposób te "daniny" pomniejszyć? Z góry ślicznie dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam.

Uzyskaj najlepsze możliwe warunki Leasingu i Ubezpieczenia GAP

Wyszukiwarka Leasingu  - Otrzymasz oferty od bankowych leasingodawców. Porównasz warunki i unikniesz kosztownych błędów.

Kalkulator Ubezpieczenia GAP  - Kupisz dobry GAP fakturowy taniej na włąsną rękę.

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

Re: Zakup auta w leasingu a pomniejszenie podatku dochodowego

Post autor: Michał Krupiński »

Ta druga, nieodliczona część VAT jest kosztem uzyskania przychodu, czyli pomniejsza podstawę do opodatkowania podatkiem dochodowym.

Jeżeli skorzystasz z leasingu operacyjnego, to samochodu nie będziesz mógł wprowadzić do środków trwałych i go amortyzować (robi to leasingodawca). Natomiast pierwsza wpłata i każda rata miesięczna będzie w całości kosztem uzyskania przychodu.

Ten artykuł może się przydać: Oblicz oszczędność podatkową w leasingu operacyjnym
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."

OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

Awatar użytkownika
lukpio3

A czym się różni leasing operacyjny i która forma jest dla mnie korzystniejsza? Czy przy operacyjnym mogę również odliczać sobie paliwo i ewentualne koszty utrzymania auta? Mam księgową ale niestety w kwestiach doradztwa średnio mogę na nią liczyć. Muszę szukać sam najkorzystniejszych rozwiązań.

Awatar użytkownika
lukpio3

Bo zastanawia mnie ten fragment z artykułu który mi podesłałeś: Korzystający natomiast nie amortyzuje środka trwałego, będącego przedmiotem umowy.

Czyli rozumiem że kosztów amortyzacji takiego pojazdu odliczyć już sobie niestety nie mogę?

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

lukpio3 pisze:A czym się różni leasing operacyjny i która forma jest dla mnie korzystniejsza? Czy przy operacyjnym mogę również odliczać sobie paliwo i ewentualne koszty utrzymania auta? Mam księgową ale niestety w kwestiach doradztwa średnio mogę na nią liczyć. Muszę szukać sam najkorzystniejszych rozwiązań.
Leasing operacyjny jest zdecydowanie najczęściej spotykaną formą, zwłaszcza w przypadku finansowania samochodów osobowych.
Oczywiście można w koszty zaliczać wszelkie wydatki eksploatacyjne oraz odliczać 50% VAT.

Myślę, że to da odpowiedź na wątpliwości: Leasing operacyjny czy finansowy - który wybrać?

I ogólnie polecam cały dział: Leasing i podatki

W razie czego pytaj śmiało.
lukpio3 pisze:Bo zastanawia mnie ten fragment z artykułu który mi podesłałeś: Korzystający natomiast nie amortyzuje środka trwałego, będącego przedmiotem umowy.

Czyli rozumiem że kosztów amortyzacji takiego pojazdu odliczyć już sobie niestety nie mogę?
Przy operacyjnym amortyzować nie możesz, ale jak wspomniałem wcześniej, możesz zaliczyć w koszty pierwszą wpłatę i raty w całości.

W leasingu finansowym, czy choćby przy kredycie możesz amortyzować, ale w koszty zaliczasz tylko część odsetkową raty (kapitału już nie).
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."

Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

Awatar użytkownika
lukpio3

Dziękuję Ci ślicznie za odpowiedź ale ja widzę tu małą sprzeczność której zapewne nie ma tylko ja coś źle rozumiem. Bo na początku napisałeś:
Michał Krupiński pisze: Leasing operacyjny jest zdecydowanie najczęściej spotykaną formą, zwłaszcza w przypadku finansowania samochodów osobowych.
Oczywiście można w koszty zaliczać wszelkie wydatki eksploatacyjne oraz odliczać 50% VAT.
Natomiast niżej piszesz że:
Michał Krupiński pisze: Przy operacyjnym amortyzować nie możesz, ale jak wspomniałem wcześniej, możesz zaliczyć w koszty pierwszą wpłatę i raty w całości.
Czyli przy leasingu operacyjnym mogę sobie odliczać np VAT od wydatków związanych z zakupem paliwa czy wydatków na ubezpieczenie/serwis (mam tu na myśli oczywiście 50%) czy nie mogę? :)

Awatar użytkownika
Jarosław Król
Administracja

Post autor: Jarosław Król »

lukpio3 pisze:Dziękuję Ci ślicznie za odpowiedź ale ja widzę tu małą sprzeczność której zapewne nie ma tylko ja coś źle rozumiem. Bo na początku napisałeś:
Michał Krupiński pisze: Leasing operacyjny jest zdecydowanie najczęściej spotykaną formą, zwłaszcza w przypadku finansowania samochodów osobowych.
Natomiast niżej piszesz że:
Michał Krupiński pisze: Przy operacyjnym amortyzować nie możesz, ale jak wspomniałem wcześniej, możesz zaliczyć w koszty pierwszą wpłatę i raty w całości.
Czyli przy leasingu operacyjnym mogę sobie odliczać np VAT od wydatków związanych z zakupem paliwa czy wydatków na ubezpieczenie/serwis (mam tu na myśli oczywiście 50%) czy nie mogę? :)
Tu nie ma sprzeczności. Amortyzacja to co innego niż wydatki eksploatacyjne typu paliwo, przeglądy, ubezpieczenie itp.

Więc w przypadku leasingu operacyjnego zaliczasz w koszty wszystkie wydatki związane z umową leasingu (pierwsza wpłata, raty, ewentualne opłaty manipulacyjne), ale nie amortyzujesz samochodu, a ponadto zaliczasz w koszty wydatki związane z eksploatacją samochodu, np.: paliwo, opony itd.

Awatar użytkownika
lukpio3

Bardzo dziękuję za wytłumaczenie. A czym w takim razie jest amortyzacja pojazdu? Bo zawsze wydawało mi się że jest to właśnie eksploatacja? I drugie pytanko, kto jest właścicielem pojazdu w Leasingu Operacyjnym? Ja jako osoba prywatna czy firma którą prowadzę?

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

lukpio3 pisze:Bardzo dziękuję za wytłumaczenie. A czym w takim razie jest amortyzacja pojazdu? Bo zawsze wydawało mi się że jest to właśnie eksploatacja? I drugie pytanko, kto jest właścicielem pojazdu w Leasingu Operacyjnym? Ja jako osoba prywatna czy firma którą prowadzę?
Właścicielem samochodu wpisanym do dowodu rejestracyjnego jest firma leasingowa. Właścicielem stajesz się dopiero po zakończeniu leasingu, poprzez wykup.

Amortyzacja to zużycie środka trwałego. Jeżeli samochód kupisz za gotówkę, to nie możesz jego ceny wrzucić w koszty (chyba, że jest niższa niż 3,5 tys. zł). Możesz jednak odpisywać (zaliczać w koszty) co miesiąc jego utratę wartości. Każdy środek trwały ma swoją stawkę amortyzacji. W przypadku samochodów osobowych wynosi ona 20%. Czyli w ciągu roku można zaliczyć w koszty 20% jego ceny początkowej. Niezbyt zgrabnie to wyjaśniłem, ale mam nadzieję, że będzie wiadomo o co chodzi.

Awatar użytkownika
lukpio3

Jasne, teraz wszystko rozumiem. Czyli mówisz że leasing operacyjny jakby nie patrzeć jest dużo korzystniejszy od finansowego? Przynajmniej tak wynika z tego co tu napisaliście oraz ze stron które podesłałeś Michał. To tak naprawdę komu i kiedy bardziej opłaca się leasing finansowy? Bo skoro taka forma istnieje to znaczy że ktoś z niej korzysta a nie chce mi się wierzyć że ludzie świadomie przepłacają.

ODPOWIEDZ