Vonn79 pisze:Jeszcze jedno pytanie:
Jeśli od nowego roku wejdą przepisy o 50% VATu do 8000 zł, to ja nadal będę mógł odliczyć te 60% do 6000 zł bo zacząłem odliczenie w tym roku na "starych" przepisach, czy też muszę na nowych z 2014 roku ?
Nowe przepisy nie wejdą w życie zaraz po Nowym Roku. Jeżeli w ogóle wejdą, to dopiero w trakcie roku - zapowiedziało to już minfin:
Od 1 stycznia 2014 poszerzony zostanie katalog aut podlegających pełnemu odliczeniu VAT
Jeżeli jednak wejdą, to na razie nikt jednoznacznie nie odpowie Ci na to pytanie, bo taka regulacja powinna znaleźć się w nowelizacji. Dopóki nie ma nawet projektu ustawy, to tego nie wiadomo.
Biorąc jednak pod uwagę, że - według prawa - podatnikowi nie można odbierać praw nabytych, to prawdopodobnie w nowelizacji pojawią się jakieś przejściowe przepisy, które pozostawią możliwość odliczania VAT na starych zasadach tym, którzy zawarli umowę leasingu przed wejściem w życie nowych przepisów.
Do tej pory, przy takich nowelizacjach tak to właśnie było robione - wystarczyło w odpowiednim czasie zarejestrować swoją umowę w urzędzie skarbowym i można było rozliczać się "po staremu".
Teraz powinno być tak samo, ale jak wspomniałem, dopóki nie ma choćby projektu, to pewności mieć nie można.