Wypełniania deklaracji VAT 7 względem odliczenia VATu z leasingu

Pytania podatkowe, wiadomości z branży leasingowej, sprzęt poleasingowy, dyskusje ogólne
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Awatar użytkownika
Vonn79

Wypełniania deklaracji VAT 7 względem odliczenia VATu z leasingu

Post autor: Vonn79 »

Witam serdecznie,

Podpisałem niedawno umowę leasingową i przyszedł czas rozliczenia się z fiskusem :) Jest to to samochód osobowy, a więc odliczam z czynszów inicjalnego i z miesięcznego po 60% VATu z danej faktury, reszta VATu wchodzi jako składnik netto i do rozliczenia podatku dochodowego (KPiR). Pytanie jest techniczne, wypełniając deklarację VAT-7, w polach D2 o nabyciu towarów i usług wpisuję kwotę netto w polu 41 (nie 39 bo auto nie jest moim środkiem trwałym póki co) i wartość VAT w polu 42.

I teraz - przykładowo: czynsz inicjalny 10 tys. netto - VAT 2300 zł z czego odliczam 60% VATu tj.: 1380 zł, które wpisuję w pole 42 deklaracji VAT 7. A co z netto w polu 41:

- wpisuję 10 tys jak na fakturze
- czy też wpisuję 6 tys. stanowiące również 60% należności ?

Dziękuję z góry za pomoc :)

PW

Uzyskaj najlepsze możliwe warunki Leasingu i Ubezpieczenia GAP

Wyszukiwarka Leasingu  - Otrzymasz oferty od bankowych leasingodawców. Porównasz warunki i unikniesz kosztownych błędów.

Kalkulator Ubezpieczenia GAP  - Kupisz dobry GAP fakturowy taniej na włąsną rękę.

Awatar użytkownika
lucek

Re: Wypełniania deklaracji VAT 7 względem odliczenia VATu z leasingu

Post autor: lucek »

Wpisujesz kwoty netto z faktury bo to jest "podstawa" opodatkowania.

Awatar użytkownika
Tomasz Piotrowski
PRO

Post autor: Tomasz Piotrowski »

lucek pisze:Wpisujesz kwoty netto z faktury bo to jest "podstawa" opodatkowania.
Potwierdzam

Awatar użytkownika
Vonn79

Dzięki za informację :)

Jeszcze jedno pytanie:

Jeśli od nowego roku wejdą przepisy o 50% VATu do 8000 zł, to ja nadal będę mógł odliczyć te 60% do 6000 zł bo zacząłem odliczenie w tym roku na "starych" przepisach, czy też muszę na nowych z 2014 roku ?

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

Post autor: Michał Krupiński »

Vonn79 pisze:Jeszcze jedno pytanie:

Jeśli od nowego roku wejdą przepisy o 50% VATu do 8000 zł, to ja nadal będę mógł odliczyć te 60% do 6000 zł bo zacząłem odliczenie w tym roku na "starych" przepisach, czy też muszę na nowych z 2014 roku ?
Nowe przepisy nie wejdą w życie zaraz po Nowym Roku. Jeżeli w ogóle wejdą, to dopiero w trakcie roku - zapowiedziało to już minfin: Od 1 stycznia 2014 poszerzony zostanie katalog aut podlegających pełnemu odliczeniu VAT

Jeżeli jednak wejdą, to na razie nikt jednoznacznie nie odpowie Ci na to pytanie, bo taka regulacja powinna znaleźć się w nowelizacji. Dopóki nie ma nawet projektu ustawy, to tego nie wiadomo.

Biorąc jednak pod uwagę, że - według prawa - podatnikowi nie można odbierać praw nabytych, to prawdopodobnie w nowelizacji pojawią się jakieś przejściowe przepisy, które pozostawią możliwość odliczania VAT na starych zasadach tym, którzy zawarli umowę leasingu przed wejściem w życie nowych przepisów.

Do tej pory, przy takich nowelizacjach tak to właśnie było robione - wystarczyło w odpowiednim czasie zarejestrować swoją umowę w urzędzie skarbowym i można było rozliczać się "po staremu".

Teraz powinno być tak samo, ale jak wspomniałem, dopóki nie ma choćby projektu, to pewności mieć nie można.
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."

OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

Awatar użytkownika
Vonn79

Do tej pory, przy takich nowelizacjach tak to właśnie było robione - wystarczyło w odpowiednim czasie zarejestrować swoją umowę w urzędzie skarbowym i można było rozliczać się "po staremu".
Dziękuję za szybką odpowiedź, na logikę pewnie będzie tak jak wcześniej - chociaż w naszym kraju to różnie bywa :)

Ta rejestracja w US to z uwagi na zmiany w ustawie, celem weryfikacji podczas późniejszej kontroli, a nie standardowo dla każdego kto obecnie ma leasing ? Czyli nie muszę teraz iść specjalnie do US i zgłaszać, że podpisałem umowę leasingową ? Gdyby tak było to byłbym mega zaskoczony, gdyż nigdy o czymś takim nie słyszałem, a jednak staram się tematami podatkowymi interesować w miarę sumiennie :)

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

Post autor: Michał Krupiński »

Vonn79 pisze:Ta rejestracja w US to z uwagi na zmiany w ustawie
Dokładnie - chodzi tylko o zmianę ustawy.

Tak było już w 2004 (czy 2005 - już nie pamiętam) roku oraz w 2011 jak zmieniały się zasady odliczania VAT.

W ustawie był zapis, że umowę leasingu operacyjnego należy zarejestrować w US, żeby móc odliczać VAT na poprzednich (a nie nowych) zasadach.
Jeżeli ktoś nie zgłosił umowy do US w określonym w ustawie terminie, to tracił prawo do odliczania VAT na starych zasadach i musiał na nowych.

Tu masz wpis z naszego forum jak to wyglądało w styczniu 2011:
http://www.fmleasing.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=2597
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."

OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

ODPOWIEDZ