VAT od rat leasingowych od 2010

Pytania podatkowe, wiadomości z branży leasingowej, sprzęt poleasingowy, dyskusje ogólne
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Awatar użytkownika
sejes

Post autor: sejes »

Witam
Analizuję wasze opinie na ww. temat i mówiąc krótko zgłupiałem. Jestem w trakcie zakupu pojazdów (2szt.) z homologacją oczywiście w formie leasing-u. Zastanawiam się czy proponowane zmiany również zlikwidują możliwość odliczania VAT-u od raty. Rozumiem że na razie nie mamy przepisu który jasno to określa.
Wcześniej doczytałem że umowa zawarta i zarejestrowana w US dalej pozwoli na odliczanie VAT-u ale i to również nie jest pewne.
Jeśli mogę prosić o sugestię kupować czy czekać jak to będzie? Dodam że temat odliczenia ma dla mnie kluczowe znaczenie w podjęciu decyzji.
Podsumowując jak dokonam zakupu w tym roku i tak nie będę miał pewności czy zmiany mnie obejmą lub nie?
Troszkę powieliłem pytania ale chcę podjąć w miarę przemyślaną decyzję.
Pozdrawiam
Sebastian

Uzyskaj najlepsze możliwe warunki Leasingu i Ubezpieczenia GAP

Wyszukiwarka Leasingu  - Otrzymasz oferty od bankowych leasingodawców. Porównasz warunki i unikniesz kosztownych błędów.

Kalkulator Ubezpieczenia GAP  - Kupisz dobry GAP fakturowy taniej na włąsną rękę.

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

Re: VAT od rat leasingowych od 2010

Post autor: Michał Krupiński »

sejes pisze:Witam
Analizuję wasze opinie na ww. temat i mówiąc krótko zgłupiałem. Jestem w trakcie zakupu pojazdów (2szt.) z homologacją oczywiście w formie leasing-u. Zastanawiam się czy proponowane zmiany również zlikwidują możliwość odliczania VAT-u od raty. Rozumiem że na razie nie mamy przepisu który jasno to określa.
Wcześniej doczytałem że umowa zawarta i zarejestrowana w US dalej pozwoli na odliczanie VAT-u ale i to również nie jest pewne.
Jeśli mogę prosić o sugestię kupować czy czekać jak to będzie? Dodam że temat odliczenia ma dla mnie kluczowe znaczenie w podjęciu decyzji.
Podsumowując jak dokonam zakupu w tym roku i tak nie będę miał pewności czy zmiany mnie obejmą lub nie?
Troszkę powieliłem pytania ale chcę podjąć w miarę przemyślaną decyzję.
Pozdrawiam
Sebastian
Sejes - Twój post mógłby w zasadzie służyć za puentę tego tematu. Jednym słowem nikt nie wie nic na pewno. Wszystko pozostaje w sferze niepewności i domysłów.

To ja byłem autorem posta, że wystarczy zarejestrować umowę leasingu w US i będzie można korzystać z prawa nabytego. Napisałem tak, bo dokładanie tak było to rozwiązane w ustawie o VAT z 2004 roku - wkleiłem zresztą nawet konkretny artykuł ustawy. Przyznam się, że do głowy mi nie przyszło, że mogłoby być teraz inaczej. Było by to pogwałcenie pewnych reguł i prawdopodobnie również norm narzuconych nam przez UE oraz Konstytucję RP. Ale prawda jest taka, że ustawodawca ma możliwość przeforsować ustawę niezgodną z konstytucją i dyrektywami UE. I będą one obowiązywać do czasu uchylenia przez Trybunał Konstytucyjny lub Europejski Trybunał Sprawiedliwości.

Tydzień temu zaczęliśmy prowadzić dyskusję w tym duchu i sądziłem, że może są to trochę takie nasze forumowe dywagacje - lekko na wyrost. Jednak teraz widzę, że zaczynają pojawiać się publikacje i wypowiedzi ekspertów branżowych, którzy mówią o tym samym co my tutaj. Czyli, że nie ma pewności jak będzie rozwiązany leasing po wejściu w życie nowelizacji ustawy.

Wysłałem w ubiegłym tygodniu pytanie do MF w tej sprawie czy mają jakieś regulacje przejściowe dotyczące leasingu i kiedy ogólnie będzie dostępny projekt ustawy, żeby się z nim zapoznać, ale niestety nie dostałem do tej pory odpowiedzi. Co zresztą mnie nie dziwi, bo podejrzewam, że oni sami jeszcze nic nie wiedzą. :)

Ja mimo wszystko byłbym umiarkowanym optymistą. Z tego co słyszę to niektóre firmy ze sporą flotą zaczynają przystępować do zakupów - chodzi o te, które teraz się wstrzymywały i wiązały auta na sznurki. :)
Możliwe, że też są zdania i mają wiedzę, że są granice kanału w które można wpuścić podatnika.

Ale ja już sam nie wiem do końca co o tym myśleć, a już tym bardziej co Ci doradzić... :(

Przepraszam za przydługi post.
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."

OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

Awatar użytkownika
sejes

Witam
Pytanie w kwestii powiązanej z tematem. Czy od aut typu VW Caddy, Peugeot Partner itp. wersja z homologacją również przepisy które planuje MF zlikwidują odliczenia VAT, oraz czy temat aut z homologacją dotyczy pojazdów do 3.5 t. mc. Doczytałem w jednym z tematów pokrewnych że pick-up ominie ta nowelizacja.(choć nie była to bezpośrednia informacja)
Ciekawi mnie jak ustawodawca chce załatwić sprawę w zgodzie z przepisami UE. Rodzi się tyle pytań a strona MF milczy.
No cóż, zaryzykuję z zakupem. Jakoś trzeba walczyć z kryzysem a ja stawiam na rozwój firmy.
Pozdrawiam :idea:

Awatar użytkownika
Tomasz Piotrowski
PRO

Post autor: Tomasz Piotrowski »

sejes pisze:Witam
Pytanie w kwestii powiązanej z tematem. Czy od aut typu VW Caddy, Peugeot Partner itp. wersja z homologacją również przepisy które planuje MF zlikwidują odliczenia VAT
Jeśli ustawa bezdzie przywróceniem stanu prawnego sprzed wyroku ETS, to prawa do odliczenia nie stracą samochody Caddy czy Partnery z kratką za pierwszym rzędem siedzeń.
Wylecą jednak wersje bardziej pasażerskie z krótką przestrzenią ładunkową.

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

sejes pisze:Doczytałem w jednym z tematów pokrewnych że pick-up ominie ta nowelizacja.(choć nie była to bezpośrednia informacja)
Tak jak napisał Tomek_P, jeśli to będą regulacje takie jak te uchylone przez ETS, to pick-up też zostanie.
Ale teoretycznie nie można wykluczyć, że będzie inaczej... :?
Tak jak pisałem wcześniej, dopóki MF nie pokazał gotowego projektu dopóty jest to wróżenie z fusów.
sejes pisze:No cóż, zaryzykuję z zakupem. Jakoś trzeba walczyć z kryzysem a ja stawiam na rozwój firmy.

Gdybym miał teraz potrzebę zakupu czy nawet leasingu samochodu/ów, to chyba też zaryzykowałbym i zrobiłbym podobnie.
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."

Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

Awatar użytkownika
sejes

Witajcie
Dzięki za informacje oraz w sumie nasze wspólne dywagacje. Pierwszy już kupiony z drugim jeszcze pomyślę jak to zrobić.
Przyciskałem wczoraj gościa od leasingu, że może jakieś info z tajemniczego źródła na temat zmian podatkowych, lub może magiczna kula czy coś w tym stylu, niestety totalne zawieszenie (jak czasami w moim telefonie), nic nie wiedzą i nic nie słyszą :mrgreen:
Mam nadzieję, że kiedyś to "znormalnieje" i człowiek będzie wiedział na czym stoi i na co może liczyć, czego Wam i sobie również życzę. (normalnie jak w imieninny :D )
P.S.
Jak by pojawiła się jakaś wiedza to proszę o info.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

sejes pisze:Przyciskałem wczoraj gościa od leasingu, że może jakieś info z tajemniczego źródła na temat zmian podatkowych, lub może magiczna kula czy coś w tym stylu, niestety totalne zawieszenie (jak czasami w moim telefonie), nic nie wiedzą i nic nie słyszą :mrgreen:
Nie ma niestety takiej możliwości, żeby ktoś wiedział więcej ponad to co my tu dywagujemy. :) A jeśli ktoś twierdzi, że coś wie, to kłamie... haha :D
Niestety taka smutna prawda, że nie wiadomo co będzie dalej...
sejes pisze:Mam nadzieję, że kiedyś to "znormalnieje" i człowiek będzie wiedział na czym stoi i na co może liczyć, czego Wam i sobie również życzę. (normalnie jak w imieninny :D )

Nadzieja umiera ostatnia! :)
Rzeczywiście może kiedyś będzie normalnie i może doczekamy czasów, w których będziemy spali spokojnie bez obawy, czy jakiś kolejny ekonomiczny terrorysta nie sięgnie do naszych kieszeni w imię ratowania stabilności budżetu, który jest rok rocznie gwałcony socjalistycznym rozdawnictwem i marnotrawstwem. :(

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

PAP dziś donosi, że projekt nowelizacji ustawy o VAT w kwestii ograniczeń nadal nie został przesłany do uzgodnień międzyresortowych tylko jest "konsultowany wewnętrznie".
Za to MF zwróciło się do unijnego Komitetu ds. VAT z prośbą o ocenę projektu pod kątem zgodności z unijnymi regulacjami.

Sam już zgłupiałem - mają projekt, który pokazali Unii, ale nie mogą go pokazać swojemu własnemu rządowi? Pomijam już podatników, którzy po prostu nie wiedzą czego się spodziewać. :roll:

Nawet nie wiemy co konkretnie oni próbują przeforsować!
Co będzie z leasingiem w 2010 roku. Co będzie za samochodami z kratką za pierwszym rzędem siedzeń, itd.?

Do tej pory sądziłem, że nadal szyją po prostu na żywioł i dlatego się nie dzielą szczegółami. A teraz się okazuje, że jednak coś przesłali do Unii. Czyli coś mają... Ehhh ręce opadają.

Awatar użytkownika
Lui
PRO

Post autor: Lui »

Witek Modzelewski twierdzi, że rząd jeśli się postara to przekona UE, żeby wprowadzić ograniczenia na okres przejściowy w związku z kryzysem. :(
Z kryzysem finansowym jest jak z piłką nożną - wszyscy się teraz na nim znają.

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

Lui pisze:Witek Modzelewski twierdzi, że rząd jeśli się postara to przekona UE, żeby wprowadzić ograniczenia na okres przejściowy w związku z kryzysem. :(
Może co najwyżej wróżyć z fusów, jak każdy zresztą. :P :)
Jednak to, że jest to możliwe jest oczywiste, bo taki dokładnie jest zapis w Dyrektywie, że ograniczenia są możliwe w czasie złe sytuacji ekonomicznej.

Aha - ostatnio obiło mi się o uszy, że ograniczenia w odliczeniu VAT od samochodów wprowadziła Rumunia. Ona przecież też musiałaby otrzymać na coś takiego zgodę od UE... Więc przekopałem już chyba z pół anglojęzycznego internetu (niestety rumuńskiego nie znam :lol: ) i nic na ten temat nie znalazłem... :(
Więc sam już nie wiem czy to czasem nie jest tylko jakaś plotka.

Zablokowany