VAT od rat leasingowych od 2010
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Witam
Analizuję wasze opinie na ww. temat i mówiąc krótko zgłupiałem. Jestem w trakcie zakupu pojazdów (2szt.) z homologacją oczywiście w formie leasing-u. Zastanawiam się czy proponowane zmiany również zlikwidują możliwość odliczania VAT-u od raty. Rozumiem że na razie nie mamy przepisu który jasno to określa.
Wcześniej doczytałem że umowa zawarta i zarejestrowana w US dalej pozwoli na odliczanie VAT-u ale i to również nie jest pewne.
Jeśli mogę prosić o sugestię kupować czy czekać jak to będzie? Dodam że temat odliczenia ma dla mnie kluczowe znaczenie w podjęciu decyzji.
Podsumowując jak dokonam zakupu w tym roku i tak nie będę miał pewności czy zmiany mnie obejmą lub nie?
Troszkę powieliłem pytania ale chcę podjąć w miarę przemyślaną decyzję.
Pozdrawiam
Sebastian
Analizuję wasze opinie na ww. temat i mówiąc krótko zgłupiałem. Jestem w trakcie zakupu pojazdów (2szt.) z homologacją oczywiście w formie leasing-u. Zastanawiam się czy proponowane zmiany również zlikwidują możliwość odliczania VAT-u od raty. Rozumiem że na razie nie mamy przepisu który jasno to określa.
Wcześniej doczytałem że umowa zawarta i zarejestrowana w US dalej pozwoli na odliczanie VAT-u ale i to również nie jest pewne.
Jeśli mogę prosić o sugestię kupować czy czekać jak to będzie? Dodam że temat odliczenia ma dla mnie kluczowe znaczenie w podjęciu decyzji.
Podsumowując jak dokonam zakupu w tym roku i tak nie będę miał pewności czy zmiany mnie obejmą lub nie?
Pozdrawiam
Sebastian
- Michał Krupiński
- PRO
Re: VAT od rat leasingowych od 2010
Sejes - Twój post mógłby w zasadzie służyć za puentę tego tematu. Jednym słowem nikt nie wie nic na pewno. Wszystko pozostaje w sferze niepewności i domysłów.sejes pisze:Witam
Pozdrawiam
Sebastian
To ja byłem autorem posta, że wystarczy zarejestrować umowę leasingu w US i będzie można korzystać z prawa nabytego. Napisałem tak, bo dokładanie tak było to rozwiązane w ustawie o VAT z 2004 roku - wkleiłem zresztą nawet konkretny artykuł ustawy. Przyznam się, że do głowy mi nie przyszło, że mogłoby być teraz inaczej. Było by to pogwałcenie pewnych reguł i prawdopodobnie również norm narzuconych nam przez UE oraz Konstytucję RP. Ale prawda jest taka, że ustawodawca ma możliwość przeforsować ustawę niezgodną z konstytucją i dyrektywami UE. I będą one obowiązywać do czasu uchylenia przez Trybunał Konstytucyjny lub Europejski Trybunał Sprawiedliwości.
Tydzień temu zaczęliśmy prowadzić dyskusję w tym duchu i sądziłem, że może są to trochę takie nasze forumowe dywagacje - lekko na wyrost. Jednak teraz widzę, że zaczynają pojawiać się publikacje i wypowiedzi ekspertów branżowych, którzy mówią o tym samym co my tutaj. Czyli, że nie ma pewności jak będzie rozwiązany leasing po wejściu w życie nowelizacji ustawy.
Wysłałem w ubiegłym tygodniu pytanie do MF w tej sprawie czy mają jakieś regulacje przejściowe dotyczące leasingu i kiedy ogólnie będzie dostępny projekt ustawy, żeby się z nim zapoznać, ale niestety nie dostałem do tej pory odpowiedzi. Co zresztą mnie nie dziwi, bo podejrzewam, że oni sami jeszcze nic nie wiedzą.

Ja mimo wszystko byłbym umiarkowanym optymistą. Z tego co słyszę to niektóre firmy ze sporą flotą zaczynają przystępować do zakupów - chodzi o te, które teraz się wstrzymywały i wiązały auta na sznurki.

Możliwe, że też są zdania i mają wiedzę, że są granice kanału w które można wpuścić podatnika.
Ale ja już sam nie wiem do końca co o tym myśleć, a już tym bardziej co Ci doradzić...

Przepraszam za przydługi post.
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."
OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Witam
Pytanie w kwestii powiązanej z tematem. Czy od aut typu VW Caddy, Peugeot Partner itp. wersja z homologacją również przepisy które planuje MF zlikwidują odliczenia VAT, oraz czy temat aut z homologacją dotyczy pojazdów do 3.5 t. mc. Doczytałem w jednym z tematów pokrewnych że pick-up ominie ta nowelizacja.(choć nie była to bezpośrednia informacja)
Ciekawi mnie jak ustawodawca chce załatwić sprawę w zgodzie z przepisami UE. Rodzi się tyle pytań a strona MF milczy.
No cóż, zaryzykuję z zakupem. Jakoś trzeba walczyć z kryzysem a ja stawiam na rozwój firmy.
Pozdrawiam
Pytanie w kwestii powiązanej z tematem. Czy od aut typu VW Caddy, Peugeot Partner itp. wersja z homologacją również przepisy które planuje MF zlikwidują odliczenia VAT, oraz czy temat aut z homologacją dotyczy pojazdów do 3.5 t. mc. Doczytałem w jednym z tematów pokrewnych że pick-up ominie ta nowelizacja.(choć nie była to bezpośrednia informacja)
Ciekawi mnie jak ustawodawca chce załatwić sprawę w zgodzie z przepisami UE. Rodzi się tyle pytań a strona MF milczy.
No cóż, zaryzykuję z zakupem. Jakoś trzeba walczyć z kryzysem a ja stawiam na rozwój firmy.
Pozdrawiam

- Tomasz Piotrowski
- PRO
Jeśli ustawa bezdzie przywróceniem stanu prawnego sprzed wyroku ETS, to prawa do odliczenia nie stracą samochody Caddy czy Partnery z kratką za pierwszym rzędem siedzeń.sejes pisze:Witam
Pytanie w kwestii powiązanej z tematem. Czy od aut typu VW Caddy, Peugeot Partner itp. wersja z homologacją również przepisy które planuje MF zlikwidują odliczenia VAT
Wylecą jednak wersje bardziej pasażerskie z krótką przestrzenią ładunkową.
- Michał Krupiński
- PRO
Tak jak napisał Tomek_P, jeśli to będą regulacje takie jak te uchylone przez ETS, to pick-up też zostanie.sejes pisze:Doczytałem w jednym z tematów pokrewnych że pick-up ominie ta nowelizacja.(choć nie była to bezpośrednia informacja)
Ale teoretycznie nie można wykluczyć, że będzie inaczej...

Tak jak pisałem wcześniej, dopóki MF nie pokazał gotowego projektu dopóty jest to wróżenie z fusów.
sejes pisze:No cóż, zaryzykuję z zakupem. Jakoś trzeba walczyć z kryzysem a ja stawiam na rozwój firmy.
Gdybym miał teraz potrzebę zakupu czy nawet leasingu samochodu/ów, to chyba też zaryzykowałbym i zrobiłbym podobnie.
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."
Witajcie
Dzięki za informacje oraz w sumie nasze wspólne dywagacje. Pierwszy już kupiony z drugim jeszcze pomyślę jak to zrobić.
Przyciskałem wczoraj gościa od leasingu, że może jakieś info z tajemniczego źródła na temat zmian podatkowych, lub może magiczna kula czy coś w tym stylu, niestety totalne zawieszenie (jak czasami w moim telefonie), nic nie wiedzą i nic nie słyszą
Mam nadzieję, że kiedyś to "znormalnieje" i człowiek będzie wiedział na czym stoi i na co może liczyć, czego Wam i sobie również życzę. (normalnie jak w imieninny
)
P.S.
Jak by pojawiła się jakaś wiedza to proszę o info.
Pozdrawiam
Dzięki za informacje oraz w sumie nasze wspólne dywagacje. Pierwszy już kupiony z drugim jeszcze pomyślę jak to zrobić.
Przyciskałem wczoraj gościa od leasingu, że może jakieś info z tajemniczego źródła na temat zmian podatkowych, lub może magiczna kula czy coś w tym stylu, niestety totalne zawieszenie (jak czasami w moim telefonie), nic nie wiedzą i nic nie słyszą

Mam nadzieję, że kiedyś to "znormalnieje" i człowiek będzie wiedział na czym stoi i na co może liczyć, czego Wam i sobie również życzę. (normalnie jak w imieninny

P.S.
Jak by pojawiła się jakaś wiedza to proszę o info.
Pozdrawiam
- Michał Krupiński
- PRO
Nie ma niestety takiej możliwości, żeby ktoś wiedział więcej ponad to co my tu dywagujemy.sejes pisze:Przyciskałem wczoraj gościa od leasingu, że może jakieś info z tajemniczego źródła na temat zmian podatkowych, lub może magiczna kula czy coś w tym stylu, niestety totalne zawieszenie (jak czasami w moim telefonie), nic nie wiedzą i nic nie słyszą![]()

Niestety taka smutna prawda, że nie wiadomo co będzie dalej...
sejes pisze:Mam nadzieję, że kiedyś to "znormalnieje" i człowiek będzie wiedział na czym stoi i na co może liczyć, czego Wam i sobie również życzę. (normalnie jak w imieninny)
Nadzieja umiera ostatnia!

Rzeczywiście może kiedyś będzie normalnie i może doczekamy czasów, w których będziemy spali spokojnie bez obawy, czy jakiś kolejny ekonomiczny terrorysta nie sięgnie do naszych kieszeni w imię ratowania stabilności budżetu, który jest rok rocznie gwałcony socjalistycznym rozdawnictwem i marnotrawstwem.

- Michał Krupiński
- PRO
PAP dziś donosi, że projekt nowelizacji ustawy o VAT w kwestii ograniczeń nadal nie został przesłany do uzgodnień międzyresortowych tylko jest "konsultowany wewnętrznie".
Za to MF zwróciło się do unijnego Komitetu ds. VAT z prośbą o ocenę projektu pod kątem zgodności z unijnymi regulacjami.
Sam już zgłupiałem - mają projekt, który pokazali Unii, ale nie mogą go pokazać swojemu własnemu rządowi? Pomijam już podatników, którzy po prostu nie wiedzą czego się spodziewać.
Nawet nie wiemy co konkretnie oni próbują przeforsować!
Co będzie z leasingiem w 2010 roku. Co będzie za samochodami z kratką za pierwszym rzędem siedzeń, itd.?
Do tej pory sądziłem, że nadal szyją po prostu na żywioł i dlatego się nie dzielą szczegółami. A teraz się okazuje, że jednak coś przesłali do Unii. Czyli coś mają... Ehhh ręce opadają.
Za to MF zwróciło się do unijnego Komitetu ds. VAT z prośbą o ocenę projektu pod kątem zgodności z unijnymi regulacjami.
Sam już zgłupiałem - mają projekt, który pokazali Unii, ale nie mogą go pokazać swojemu własnemu rządowi? Pomijam już podatników, którzy po prostu nie wiedzą czego się spodziewać.

Nawet nie wiemy co konkretnie oni próbują przeforsować!
Co będzie z leasingiem w 2010 roku. Co będzie za samochodami z kratką za pierwszym rzędem siedzeń, itd.?
Do tej pory sądziłem, że nadal szyją po prostu na żywioł i dlatego się nie dzielą szczegółami. A teraz się okazuje, że jednak coś przesłali do Unii. Czyli coś mają... Ehhh ręce opadają.
Witek Modzelewski twierdzi, że rząd jeśli się postara to przekona UE, żeby wprowadzić ograniczenia na okres przejściowy w związku z kryzysem. 

Z kryzysem finansowym jest jak z piłką nożną - wszyscy się teraz na nim znają.
- Michał Krupiński
- PRO
Może co najwyżej wróżyć z fusów, jak każdy zresztą.Lui pisze:Witek Modzelewski twierdzi, że rząd jeśli się postara to przekona UE, żeby wprowadzić ograniczenia na okres przejściowy w związku z kryzysem.

Jednak to, że jest to możliwe jest oczywiste, bo taki dokładnie jest zapis w Dyrektywie, że ograniczenia są możliwe w czasie złe sytuacji ekonomicznej.
Aha - ostatnio obiło mi się o uszy, że ograniczenia w odliczeniu VAT od samochodów wprowadziła Rumunia. Ona przecież też musiałaby otrzymać na coś takiego zgodę od UE... Więc przekopałem już chyba z pół anglojęzycznego internetu (niestety rumuńskiego nie znam

Więc sam już nie wiem czy to czasem nie jest tylko jakaś plotka.