News ten jest z początku kwietnia.
Niestety nie odnalazłem żadnej informacji jak ustosunkowała się do tego KE i czy już to zrobiła...

Można użyć http://translate.google.pl Sprawadza się to całkiem nieźle nawet przy mało popularnych językach.Michael pisze:Więc przekopałem już chyba z pół anglojęzycznego internetu (niestety rumuńskiego nie znam)
Lui pisze:Można użyć http://translate.google.pl Sprawadza się to całkiem nieźle nawet przy mało popularnych językach.
Sam też później poszperam.
To, że mówi się o ograniczeniu odliczania VAT od osobowych to taki skrót myślowy i stąd czasem są nieporozumienia.mantero pisze:Czy są różne rodzaje homologacji ciężarowych dla aut do 3,5 tony? Np. w przypadku Seicento, Pandy, Octavii.
Cały czas w różnych wywiadach różne ministry mówią o zawieszeniu odliczenia VAT od paliwa dla aut osobowych. To taka Octavia z kratką jest autem osobowym czy ciężarowym? Bo skoro ma homologację ciężarową, w dowodzie jest autem ciężarowym, to czemu ma stracić możliwość odliczania VAT od paliwa?
To niestety jeśli uda im się wprowadzić w życie to co planują, to stracisz możliwość odliczania VAT od paliwa.mantero pisze:I weź tu człowieku kup auto. Sam mam zamówione auto z kratką, ale w takiej sytuacji nie wiem czy się nie wycofać szczególnie że chciałem benzynę. Nawet brałem poprawkę że podniosą akcyzę na paliwa, bo mają jeszcze taką możliwość, ale przy możliwości odliczania VATu i tak mi się to opłacało.
Nic dodać nic ująć.mantero pisze:A tak dealer zostanie wtedy z autem na placu, ja się wstrzymam z zakupem na kolejne 2-3 lata - nikt nie zarobi, budżet również. Czy o takie wspieranie biznesu chodzi rządzącym??
Michael pisze:Lui! Faktycznie super to działa! Nawet sobie ni zdawałem sprawy.
Już poszperałem.![]()
Nie no wiesz, kryzysu nie ma, ale sytuacja budżetowa jest trudna.mantero pisze:A tak na marginesie, to oficjalnie wg rządu nie ma u nas kryzysu, ale zawieszenie odliczania VATu w KE motywują właśnie kryzysem - komuś więc kłamią w żywe oczy....
Otóż to!mantero pisze:Prawda jest taka że przedsiębiorcy są zawsze świetną dojną krowy - przecież nie zastrajkują i nie zablokują Warszawy, nie?
No właśnie. Nie ma info jaka była informacja zwrotna z Unii, ale skoro przepisy obowiązują, to...Lui pisze:Ja też poszperałem, ale też nic nie znalazłem o stanowisku Komisji Europejskiej.
Znalazłem tylko informację, że oni to konsultowali wcześniej z unijnym Komitetem ds. VAT. Czyli to co teraz robią nasi.
Podobno rosną zaległości podatkowe i kasa nie wpływa do budżetu. Ciężko się dziwić, skoro firmy nie dostają płatności na czas to i nie mają z czego płacić podatków.Tomek_P pisze:A sytuacja budżetu dlaczego jest trudna? Dlatego, że przedsiębiorcy nagle zaczęli mniej zarabiać i płacić mniejsze podatki.
Więc co trzeba zrobić? Trzeba im jeszcze dosypać, żeby jeszcze bardziej im rentowność spadła i żeby jeszcze mnie płacili.
Są tacy, co twierdzą, że to bardzo dobrze, że są ograniczenia VAT.mantero pisze:Prawda jest taka że przedsiębiorcy są zawsze świetną dojną krowy - przecież nie zastrajkują i nie zablokują Warszawy, nie?