VAT od rat leasingowych od 2010

Pytania podatkowe, wiadomości z branży leasingowej, sprzęt poleasingowy, dyskusje ogólne
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

Post autor: Michał Krupiński »

No jednak coś udało mi się znaleźć. Ale w zasadzie tylko tyle, że rzeczywiście rząd Rumunii złożył wniosek do Komisji Europejskiej o derogację w sprawie ograniczeń VAT od zakupu i leasingu samochodów oraz oczywiście VAT od paliwa.
News ten jest z początku kwietnia.

Niestety nie odnalazłem żadnej informacji jak ustosunkowała się do tego KE i czy już to zrobiła... :(
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."

OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

Uzyskaj najlepsze możliwe warunki Leasingu i Ubezpieczenia GAP

Wyszukiwarka Leasingu  - Otrzymasz oferty od bankowych leasingodawców. Porównasz warunki i unikniesz kosztownych błędów.

Kalkulator Ubezpieczenia GAP  - Kupisz dobry GAP fakturowy taniej na włąsną rękę.

Awatar użytkownika
Lui
PRO

Post autor: Lui »

Michael pisze:Więc przekopałem już chyba z pół anglojęzycznego internetu (niestety rumuńskiego nie znam :lol: )
Można użyć http://translate.google.pl Sprawadza się to całkiem nieźle nawet przy mało popularnych językach.
Sam też później poszperam. :)
Z kryzysem finansowym jest jak z piłką nożną - wszyscy się teraz na nim znają.

Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

Lui pisze:Można użyć http://translate.google.pl Sprawadza się to całkiem nieźle nawet przy mało popularnych językach.
Sam też później poszperam. :)

Lui! Faktycznie super to działa! Nawet sobie ni zdawałem sprawy. :)
Już poszperałem. :D

Więc Rumuni wprowadzili ograniczenie od 1 maja 2009 do 31 grudnia 2010 (na 1,5 roku). Wystąpili o zgodę do Unii Europejskiej, ale niestety nigdzie nie udało mi się odnaleźć informacji czy UE już odpowiedziała. Wysłałem pytanie do rzecznika ichniejszego Ministerstwa Finansów w tej sprawie - może coś odpowiedzą... :)
Co ciekawe oni się powołują na to, że UE nie powinno im odmówić, bo takie ograniczenia są w wielu krajach członkowskich - oczywiście wymieniają też Polskę wraz z Czechami (ci akurat właśnie znieśli), Słowacją, Niemcami, Austrią, Szwecją, itp.. :(

Chyba nie są to dobre wieści... :(
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

Za to optymizmem powiało z dzisiejszej wypowiedzi wiceministra Grabowskiego:
http://www.fmleasing.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=682

Może jest nadzieja, że i w przypadku leasingu postąpią podobnie jak w 2004 roku...
Dodam jeszcze, że Rumuni zostawili prawo do odliczeń w przypadku umów leasingu jeśli były zawarte przed 1 maja 2009 - czyli wybrali wariant cywilizowany.

Awatar użytkownika
mantero

Re: VAT od rat leasingowych od 2010

Post autor: mantero »

Witam
Czytam te wszystkie informacje o zmianach odnoszących się do aut z kratką i nie rozumiem kilku rzeczy. Może ktoś mnie naprowadzi na właściwe tory.
Czy są różne rodzaje homologacji ciężarowych dla aut do 3,5 tony? Np. w przypadku Seicento, Pandy, Octavii.
Cały czas w różnych wywiadach różne ministry mówią o zawieszeniu odliczenia VAT od paliwa dla aut osobowych. To taka Octavia z kratką jest autem osobowym czy ciężarowym? Bo skoro ma homologację ciężarową, w dowodzie jest autem ciężarowym, to czemu ma stracić możliwość odliczania VAT od paliwa?

Żeby jeszcze u nas prawo było na tyle cywilizowane, że jeśli mam takie auto kupione przez zmianą przepisów to zachowuję swoje prawa, to jeszcze bym zrozumiał. A tak to ręce opadają.....

I weź tu człowieku kup auto. Sam mam zamówione auto z kratką, ale w takiej sytuacji nie wiem czy się nie wycofać szczególnie że chciałem benzynę. Nawet brałem poprawkę że podniosą akcyzę na paliwa, bo mają jeszcze taką możliwość, ale przy możliwości odliczania VATu i tak mi się to opłacało. A tak dealer zostanie wtedy z autem na placu, ja się wstrzymam z zakupem na kolejne 2-3 lata - nikt nie zarobi, budżet również. Czy o takie wspieranie biznesu chodzi rządzącym??

A tak na marginesie, to oficjalnie wg rządu nie ma u nas kryzysu, ale zawieszenie odliczania VATu w KE motywują właśnie kryzysem - komuś więc kłamią w żywe oczy....
Prawda jest taka że przedsiębiorcy są zawsze świetną dojną krowy - przecież nie zastrajkują i nie zablokują Warszawy, nie?

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

Witaj Mantero!
Już spieszę z wyjaśnieniami:
mantero pisze:Czy są różne rodzaje homologacji ciężarowych dla aut do 3,5 tony? Np. w przypadku Seicento, Pandy, Octavii.
Cały czas w różnych wywiadach różne ministry mówią o zawieszeniu odliczenia VAT od paliwa dla aut osobowych. To taka Octavia z kratką jest autem osobowym czy ciężarowym? Bo skoro ma homologację ciężarową, w dowodzie jest autem ciężarowym, to czemu ma stracić możliwość odliczania VAT od paliwa?
To, że mówi się o ograniczeniu odliczania VAT od osobowych to taki skrót myślowy i stąd czasem są nieporozumienia.

Chodzi o to, że ustawa o VAT ureguluje sama w sobie, które samochody będą mogły liczyć na pełne odliczenia, a które nie.
Więc homologacja sobie, a ustawa o VAT sobie. :(

Możesz więc mieć np. Octavię czy inną Insignię z homologacją ciężarową, ale w ustawie o VAT może być napisane, że jeśli nie spełnia ona jakiś tam kryteriów (np. ma zbyt krótką przestrzeń bagażową w stosunku do pasażerskiej, albo nie jest pick-upem, itd.), to i tak nie będziesz mógł odliczać VAT od paliwa. I homologacja tu nic nie zmieni... :(
mantero pisze:I weź tu człowieku kup auto. Sam mam zamówione auto z kratką, ale w takiej sytuacji nie wiem czy się nie wycofać szczególnie że chciałem benzynę. Nawet brałem poprawkę że podniosą akcyzę na paliwa, bo mają jeszcze taką możliwość, ale przy możliwości odliczania VATu i tak mi się to opłacało.
To niestety jeśli uda im się wprowadzić w życie to co planują, to stracisz możliwość odliczania VAT od paliwa.

Pamiętaj, że ten VAT od paliwa obniży Ci podstawę do podatku dochodowego, więc jakaś tam to minimalna korzyść też będzie.
mantero pisze:A tak dealer zostanie wtedy z autem na placu, ja się wstrzymam z zakupem na kolejne 2-3 lata - nikt nie zarobi, budżet również. Czy o takie wspieranie biznesu chodzi rządzącym??
Nic dodać nic ująć.

Awatar użytkownika
Lui
PRO

Post autor: Lui »

Michael pisze:Lui! Faktycznie super to działa! Nawet sobie ni zdawałem sprawy. :)
Już poszperałem. :D

:mrgreen:
Często z tego korzystam i daje radę.

Ja też poszperałem, ale też nic nie znalazłem o stanowisku Komisji Europejskiej.
Znalazłem tylko informację, że oni to konsultowali wcześniej z unijnym Komitetem ds. VAT. Czyli to co teraz robią nasi.
Z kryzysem finansowym jest jak z piłką nożną - wszyscy się teraz na nim znają.

Awatar użytkownika
Tomasz Piotrowski
PRO

Re: VAT od rat leasingowych od 2010

Post autor: Tomasz Piotrowski »

mantero pisze:A tak na marginesie, to oficjalnie wg rządu nie ma u nas kryzysu, ale zawieszenie odliczania VATu w KE motywują właśnie kryzysem - komuś więc kłamią w żywe oczy....
Nie no wiesz, kryzysu nie ma, ale sytuacja budżetowa jest trudna. :)

A sytuacja budżetu dlaczego jest trudna? Dlatego, że przedsiębiorcy nagle zaczęli mniej zarabiać i płacić mniejsze podatki.
Więc co trzeba zrobić? Trzeba im jeszcze dosypać, żeby jeszcze bardziej im rentowność spadła i żeby jeszcze mnie płacili. :roll:
mantero pisze:Prawda jest taka że przedsiębiorcy są zawsze świetną dojną krowy - przecież nie zastrajkują i nie zablokują Warszawy, nie?
Otóż to! :evil:

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

Lui pisze:Ja też poszperałem, ale też nic nie znalazłem o stanowisku Komisji Europejskiej.
Znalazłem tylko informację, że oni to konsultowali wcześniej z unijnym Komitetem ds. VAT. Czyli to co teraz robią nasi.
No właśnie. Nie ma info jaka była informacja zwrotna z Unii, ale skoro przepisy obowiązują, to... :(
Tomek_P pisze:A sytuacja budżetu dlaczego jest trudna? Dlatego, że przedsiębiorcy nagle zaczęli mniej zarabiać i płacić mniejsze podatki.
Więc co trzeba zrobić? Trzeba im jeszcze dosypać, żeby jeszcze bardziej im rentowność spadła i żeby jeszcze mnie płacili.
Podobno rosną zaległości podatkowe i kasa nie wpływa do budżetu. Ciężko się dziwić, skoro firmy nie dostają płatności na czas to i nie mają z czego płacić podatków.

Awatar użytkownika
GBoy
PRO

Post autor: GBoy »

mantero pisze:Prawda jest taka że przedsiębiorcy są zawsze świetną dojną krowy - przecież nie zastrajkują i nie zablokują Warszawy, nie?
Są tacy, co twierdzą, że to bardzo dobrze, że są ograniczenia VAT. :mrgreen: Bo niby uczciwi podatnicy płacą cały VAT, a prywaciarze mogą sobie odliczać VAT od samochodów dla żon, dzieci i kochanek. :twisted: :lol: :lol: :lol: :mrgreen:

Zablokowany