Jednoosobowa DG auto w leasing i użytek prywatny
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Jednoosobowa DG auto w leasing i użytek prywatny
Witam
Posiadam jednoosobową DG, kupiłem auto w leasingu. Jak rozliczyć przebieg prywatny?
Pozdrawiam
Posiadam jednoosobową DG, kupiłem auto w leasingu. Jak rozliczyć przebieg prywatny?
Pozdrawiam
Re: Jednoosobowa DG auto w leasing i użytek prywatny
igor_e pisze:Posiadam jednoosobową DG, kupiłem auto w leasingu. Jak rozliczyć przebieg prywatny?

Po co?
Żeby się US nie doczepił. Przepraszam ale to jest moje pierwsze auto w leasing dlatego pytam czy trzeba taki przebieg jakoś księgować? Czy US podczas kontroli sprawdza stan licznika?
- Michał Krupiński
- PRO
Przede wszystkim nie wiem czy wiesz, ale jeżdżąc samochodem osobowym w leasingu i używając go w sposób mieszany (na potrzeby działalności oraz prywatnie) nie musisz prowadzić ewidencji przebiegu (tzw. kilometrówki). Zatem nie ma żadnego dokumentu świadczącego o tym ile pokonujesz kilometrów w celach służbowych. Co za tym idzie nie ma jak ustalić ile też pokonujesz kilometrów w celach prywatnych. Żeby to ustalić fiskus musiałby prowadzić daleko zakrojoną inwigilację Twojej osoby z technikami operacyjnymi jak śledzenie, podsłuchy włącznie...igor_e pisze:Żeby się US nie doczepił. Przepraszam ale to jest moje pierwsze auto w leasing dlatego pytam czy trzeba taki przebieg jakoś księgować? Czy US podczas kontroli sprawdza stan licznika?
Dlatego fiskus już dawno poszedł na skróty i dlatego od wielu lat przedsiębiorcy nie mogą odliczać całego VAT (obecnie ograniczenie do 50%) od zakupu lub rat leasingu samochodu osobowego. Podobnie jest zresztą z paliwem i innymi kosztami eksploatacyjnymi. To wszystko ma zrekompensować fiskusowi, że firmowe samochody osobowe mogą być wykorzystywane także w celach prywatnych.
Dlatego nie masz się czym przejmować. Możesz normalnie jeździć, pozostając w porządku wobec urzędu skarbowego.
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."
OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Serdecznie dziękuję za wyczerpującą odpowiedź - teraz będę jeżdził spokojniej.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Tomasz Piotrowski
- PRO
Problem naliczania kilometrów prywatnych powstaje dopiero jak się ma pracowników, którym samochody daje się także na cele prywatne.
Trzeba wtedy pracownikom doliczyć jakiś dochód, ale to także nie każdy robi i US biorą na celownik tylko raczej duże firmy z dużą flotą.
Tu więcej przeczytasz: http://www.forbes.pl/artykuly/sekcje/fl ... sa,25664,1
Oraz w przypadku gdy ma się samochód od którego odliczyło się cały VAT (np. samochód z kratką /homologacją N1/) - wtedy istnieje konieczność naliczania VAT od „nieodpłatnego użytku” (na cele prywatne). Jest to obowiązek, który istnieje od dłuższego już czasu, ale niewielu przedsiębiorców ma tego świadomość. W praktyce najczęściej wystarczy „odprowadzić” symboliczną kwotę VAT od „nieodpłatnego użytku”.
Trzeba wtedy pracownikom doliczyć jakiś dochód, ale to także nie każdy robi i US biorą na celownik tylko raczej duże firmy z dużą flotą.
Tu więcej przeczytasz: http://www.forbes.pl/artykuly/sekcje/fl ... sa,25664,1
Oraz w przypadku gdy ma się samochód od którego odliczyło się cały VAT (np. samochód z kratką /homologacją N1/) - wtedy istnieje konieczność naliczania VAT od „nieodpłatnego użytku” (na cele prywatne). Jest to obowiązek, który istnieje od dłuższego już czasu, ale niewielu przedsiębiorców ma tego świadomość. W praktyce najczęściej wystarczy „odprowadzić” symboliczną kwotę VAT od „nieodpłatnego użytku”.
Ok, a czy to samo tyczy się przypadku gdy prowadzę 1os DG i jestem nie-vatowcem? Wtedy wrzucam w koszty całe raty w kwocie brutto, więc nie ma zasady odliczania części VAT.
- Tomasz Piotrowski
- PRO
Nie mogąc odliczać VAT jesteś tym bardziej poszkodowany.Hub pisze:Ok, a czy to samo tyczy się przypadku gdy prowadzę 1os DG i jestem nie-vatowcem? Wtedy wrzucam w koszty całe raty w kwocie brutto, więc nie ma zasady odliczania części VAT.

Mówiąc serio, nievatowcy także nie muszą rozliczać przebiegu prywatnego, a konkretniej mówiąc, nie ma takiego przepisu, który nakazywałby takie działania.