Upadłość A leasing
- Andrzej432
Upadłość A leasing
Cześć.
Niestety moja spółka staje się niewyplacalna i tonę.. Posiadam także leasing na samochód. Co w takiej sytuacji muszę poczynić i jak to będzie wyglądało jak oddam auto do leasingu..
Niestety moja spółka staje się niewyplacalna i tonę.. Posiadam także leasing na samochód. Co w takiej sytuacji muszę poczynić i jak to będzie wyglądało jak oddam auto do leasingu..
- Jarosław Król
- Administracja
Re: Upadłość A leasing
Cześć,Andrzej432 pisze:Cześć.
Współczuję.
Czy umowę jeszcze spłacasz, czy jest już zadłużona?
Dużo pozostało do spłaty?
Tak to mniej więcej wygląda: https://www.fmleasing.pl/porady/zakoncz ... zed-czasem
- Andrzej432
Spłacam pół roku już auto. Czytałem to już Ale tam nie ma konkretów niestety. Auto chce oddać ale nie będę w stanie spłacać dalej zaległości po oddaniu auta i co w takiej sytuacji ?Jarosław Król pisze:Cześć,Andrzej432 pisze:Cześć.
Współczuję.
Czy umowę jeszcze spłacasz, czy jest już zadłużona?
Dużo pozostało do spłaty?
Tak to mniej więcej wygląda: https://www.fmleasing.pl/porady/zakoncz ... zed-czasem
- Jarosław Król
- Administracja
To jest chyba dość konkretna informacja, cytuję:Andrzej432 pisze:Spłacam pół roku już auto. Czytałem to już Ale tam nie ma konkretów niestety. Auto chce oddać ale nie będę w stanie spłacać dalej zaległości po oddaniu auta i co w takiej sytuacji ?
Istnieje możliwość „oddania” przedmiotu leasingu finansującemu, jednak nie zawsze jest to korzystne z finansowego punktu widzenia. Przede wszystkim leasingodawca będzie musiał rozliczyć całą umowę. Rozliczenie polega na tym, że leasingobiorcy naliczone zostaną wszystkie pozostałe raty leasingowe pomniejszone o dyskonto (zasady wyliczania dyskonta określa OWUL do umowy leasingu). Rozliczenie może być też powiększone o należne prowizje - są one wymienione w Tabeli Opłat i Prowizji finansującego.
Wyliczona w ten sposób kwota pomniejszona zostanie o wartość uzyskaną przez leasingodawcę ze sprzedaży zwróconego środka trwałego (lub też zawarcia umowy leasingu z innym leasingobiorcą).
- Andrzej432
No tak Ale ja nie będę dalej w stanie spłacić pozostałości i co wtedy ?
Ty w ogóle umiesz czytać?Andrzej432 pisze:No tak Ale ja nie będę dalej w stanie spłacić pozostałości i co wtedy ?
Oddajesz samochód, spłacić masz resztę rat, ale zwrócony samochód zostanie sprzedany przez firmę leasingową i kasa w ten sposób pomniejszy raty, które jesteś im winien. Im drożej sprzedadzą, tym lepiej dla ciebie, dlatego najlepiej samemu znaleźć nabywcę lub zrobić cesję.