Katastrofa w Daimler Fleet Management

Pytania podatkowe, wiadomości z branży leasingowej, sprzęt poleasingowy, dyskusje ogólne
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Awatar użytkownika
i tak wiecie kim jestem.

Re: Katastrofa w Daimler Fleet Management

Post autor: i tak wiecie kim jestem. »

to co mozesz zrobic w tej sytuacji, sam zglosic to do US, PIP, UOKiK, SEC - i co im powiesz? prosze panstwa wiem ze cos jest nie tak - skad wiem - POPROSTU WIEM I JUZ!?

Drogi bzydalu.
Jestem bylym pracownikiem Daimler Fleet Management, jako pracownik wchodzacy kiedys w sklad managementu tej firmy mialem dostep do praktycznie wszystkich danych i wierz mi ze jesli ja bede zglaszac dzialanie na niekorzyść firmy napewno nie powiem "ze poprostu wiem i juz" . Z tego co piszesz wynika ze Ty rowniez pracowales lub dalej pracujesz w tej firmie.
Zdanie ktore napisales "podprogowo" sugeruje ze zglaszanie do wymienionych przez Ciebie instytucji nie ma sensu.
Oczywistym jest ze nie kazdy moze zglosic takie problemy np do UOKIKu lub SECu, po pierwsze trzeba wiedziec co sie zglasza, po drugie miec niepodwazalne dowody, po trzecie byc przygotowanym na duze zaangazowanie w sprawe w kolejnych miesiacach.
Jednoczesnie mysle ze doskonale sobie zdajesz sprawe ze poza skarbowka zadna z tych instytucji nie przyjmuje anonimow.A i do tej instytucji nalezy przeslac xerokopie podejzanych faktur lub transakcji.
Tak wiec uwazam ze przekreslanie mozliwosci zgloszen do wymienionych przez Ciebie instytucji jest zdecydowanie zbyt pochopne.(delikatnie mowiac)

PS. Mnie osobiscie los bylego prezesa Daimlera kompletnie nie interesuje. Szczegolnie ze na takie wydarzenia jak dolacznie do Grupy Business Lease nie mam zadnego wplywu.

Uzyskaj najlepsze możliwe warunki Leasingu i Ubezpieczenia GAP

Wyszukiwarka Leasingu  - Otrzymasz oferty od bankowych leasingodawców. Porównasz warunki i unikniesz kosztownych błędów.

Kalkulator Ubezpieczenia GAP  - Kupisz dobry GAP fakturowy taniej na włąsną rękę.

Awatar użytkownika
Mario

Post autor: Mario »

bzydal i "i tak wiecie kim jestem" pewna czesc aktywnych uczestikow tego watka posiada wystarczajaca wiedze na temat problemow tej firmy aby moc zglosic do odpowiednich instytucji zewnetrznych.
Dodatkowo poza UOKIK wszystkim instytucjom Daimler jest juz znany wiec nie byloby problemu w odswiezeniu dzialan.
bzydal - wszystkie te instytucje sa dla ludzi, tak wiec nie widze problemu aby korzystac z ich uslug.

ps.czy ktos opowie jak wypadlo GPTW, czy beda jakies zmiany w firmie czy jak co roku jedynym problemem w firmie jest wyzywienie?

Awatar użytkownika
leasingmaniak
PRO

Post autor: leasingmaniak »

Mario, Wartość rynkowa firmy może być znacznie niższa niż wartość jej majątku.
Firma warta jest tylko tyle ile kots chcę za nią zapłacić. ;)
KWota pewnie odpowiada jej kondycji albo skali bałaganu, ale nie upieram sie że Rzeczpospolita podaje prawdziwą cene oferty za d-fm. ;)

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

Post autor: Michał Krupiński »

Panowie - sprawy kradzieży zgłasza się po prostu w formie doniesienia do prokuratury. :)

Innych zarzutów za bardzo w tym wątku nie widzę, a przeczytałem go przed chwilą ponownie.
Uokik? On zajmuje się tępieniem praktyk monopolistycznych, albo wykorzystywania silnej pozycji firmy ze szkodą dla swoich kontrahentów i klientów. Czy tu mamy do czynienia z czymś takim? Nie widzę tego typu zarzutów.

PIP? Czy pracownicy mają jakieś zastrzeżenia do warunków, bezpieczeństwa i higieny pracy? Mydła brakuje w łazience?
Przepraszam - wiem, że trywializuję.
Co prawda w dyskusji pojawiła się sprawa zwolnienia pracowników za to, że wskazali na nieprawidłowości. Ale ci zwolnieni pracownicy sami są stroną w tej sprawie i mogą (mogli) dochodzić swoich praw w sądzie pracy, tudzież w inny sposób na drodze cywilnej.

Co do sprawy miałby mieć SEC? Tego za bardzo nie rozumiem - czy mogę prosić o doprecyzowanie?

Urząd Skarbowy? No cóż pojawił się zarzut o sprzedawaniu pojazdów ze "schodzącej" floty za bezcen. Więc można zgłosić to do US. Tyle tylko, że jest to sprawa dość trudna do udowodnienia. Zakładam, że na taką a nie inną wartość sprzedaży jest podkładka - typu wycena/oględziny rzeczoznawcy, albo wyciąg z systemu aukcyjnego, itd.
Podważyć to nawet sięgając po infoexperty i inne takie jest dość ciężko, zwłaszcza jeśli dany środek trwały już dawno jeździ "gdzieś po Polsce".
Oczywiście US może przeprowadzić taką ogólną kontrolę, np. danego roku podatkowego w firmie. Ale czy znajdzie przestępstwa skarbowe?

Można też zgłosić do prokuratury informację o działaniu zarządu na szkodę spółki, ale coś takiego musiałoby być ewidentne. Musiałby być udowodniony nie tylko ścisły związek pomiędzy decyzją konkretnej osoby, a jej negatywnym skutkiem dla firmy, ale także udowodnione to, że stało się to z takim właśnie zamiarem.

Niestety błędnych decyzji, bałaganiarstwa, niekompetencji nie da się podciągnąć pod działanie na szkodę spółki.

Dodam jeszcze, że temat "korupcji' (piszę w cudzysłowie, bo korupcja jako taka dotyczy funkcjonariuszy publicznych, a nie pracowników prywatnych firm) wśród pracowników średniego szczebla jest powszechna w tym kraju i dotyczy wielu branż. Wystarczy, że pracownikowi pozostawiona jest decyzyjność związana z robieniem zakupów, zlecaniem zadań outsourcingowych, itd. Często wtedy od podwykonawców i kontrahentów taki człowiek dostaje korzyść pod stołem za to, żeby wybrał taką, a nie inną ofertę.

Udowodnienie tego graniczy z cudem, nawet jeśli "wszyscy o tym wiedzą". Trzeba by było gościa złapać na gorącym uczynku. I to też nie policja, czy CBA zrobi prowokację, tylko musiałoby to się odbyć z inicjatywy władz firmy.
Jeśli firma nie jest tym zainteresowana, to w zasadzie sprawa "umiera w butach"... :)

Osoba z zewnątrz może co prawda poinformować (złożyć "donos" - jak kto woli) do US, że taki to a taki obywatel czerpie niezgłoszone i nieopodatkowane dochody.
Ale tu znowu pozostaje sprawa przeprowadzenia dowodów - trudny temat. Nawet jeśli US ustali, że ktoś taki wydaje więcej niż zarabia, to i tak ciężko coś takiego po prostu udowodnić.

Tak naprawdę to właściciel/zarząd firmy powinien być zainteresowany wyplenieniem nieprawidłowości i patologii. Jeśli im na tym nie zależy to... człowiek z zewnątrz nie ma tego za bardzo jak zrobić.

Oczywiście patologie można piętnować, pisać - choćby na takim forum jak to - informować media, może przyniesie to chociaż taki skutek, że przynajmniej nieuczciwe osoby będą czuły presję, albo nie będą robiły dalej kariery...
Ale czy można coś więcej?

Dlatego moim skromnym zdaniem chyba trochę przesadzacie z szafowaniem nazwami różnych instytucji kontrolnych, jakoby rzekomo miały co robić w tej sprawie, a tym bardziej same z siebie podjąć działania na podstawie wpisów na jakimkolwiek forum.
Na to trzeba mieć mocne papiery - na konkretne sprawy - a nie tylko świadomość i przekonanie, że firma jest źle, czy nawet fatalnie zarządzana, a poszczególne osoby biorą do kieszeni od kontrahentów.
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."

OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

Awatar użytkownika
Mario

Michael,

Wszystko co opisalems jest prawda i widze ze naprawde przeanalizowales temat.
Liste instytucji wybralem nie przypadkowo. Bardzo dokladnie sprawdzilem czym owe instytucje sie zjamuja.
Sprawdzilem rowniez wymagane dokumenty i dowody jakie trzeba posiadac aby nie okazalo sie to tylko wylatujacym gazem.
Wszystkie moje wypowiedzi nie byly kreowane moim "wydawaniem sie" lecz oparte byly na twardych dowodach, ktore po konfrontacji ze specjalistami okazaly sie wystarcajace do ww instytucji.
Poza tym trudno na forum przedstawiac posiadane dokumenty z najmniejszymi szczegolami. -mam nadzieje ze mnie rozumiesz.
Co ma wspolnego SEC z Daimlerem ?? hmmm tak na szybko zeby nie zaglebiac sie w temat, polecam artykul : http://www.autokrata.pl/artykul/daimler ... apwki-8002

zgadnij kogo poinformowal o tym byly pracownik i kto prowadzi sledztwo ??

leasingmaniak ,

"Firma warta jest tylko tyle ile kots chcę za nią zapłacić."

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

Liste instytucji wybralem nie przypadkowo. Bardzo dokladnie sprawdzilem czym owe instytucje sie zjamuja.
Sprawdzilem rowniez wymagane dokumenty i dowody jakie trzeba posiadac aby nie okazalo sie to tylko wylatujacym gazem.
Wszystkie moje wypowiedzi nie byly kreowane moim "wydawaniem sie" lecz oparte byly na twardych dowodach, ktore po konfrontacji ze specjalistami okazaly sie wystarcajace do ww instytucji.
Ok - rozumiem.

Wcześniej padło hasło o tworzeniu strony internetowej poświęconej nieprawidłowościom w Daimler FM. Czy strona ta będzie opierać się na jakiś dokumentach, czy raczej będą to jakieś ogólne informacje?
I ogólnie kiedy spodziewasz się ruszyć ze sprawą - w sensie kiedy powiadomisz wymienione instytucje?

Pytam ponieważ w świetle zapowiadanego przejęcia firmy przez inny podmiot wydaje się to być dość istotne.
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."

Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

Awatar użytkownika
w203

Post autor: w203 »

Witam!
proszę o informacje czy w związku z tym co tu piszecie mam się czegoś obawiać mając umowę z mbl na pojazd?
Pzdr

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

w203 pisze:Witam!
proszę o informacje czy w związku z tym co tu piszecie mam się czegoś obawiać mając umowę z mbl na pojazd?
Pzdr
Bez obaw. Problemy, które są tu poruszane dotyczą raczej spraw związanych z wewnętrznym zarządzaniem firmą.
Interesy klientów nie powinny być w żaden sposób zagrożone.

Awatar użytkownika
Mario

Mysle ze zmiany przeprowadzone w ostatnich czasach nie sa wcale nawet kosmetyczne.
Kosmetyczne zmiany niosa zawsze za soba jakiekolwiek odbicie w biznesie.
Tymczasem znajomy klient wyslal zapytanie ofertowe do Daimler Fleet Management pod koniec stycznia tego roku.
Zapytanie o wynajem kilku pojazdow - szukal mercedesow Vito.
Wyslal na adres ze strony (flota@daimler.com) tak aby byla pewnosc ze ktokolwiek zapytanie trafi w dobre rece i otrzyma propozycje kontraktu.
Do dnia dzisiejszego nikt kompletnie nie odpisal, kompletnie zadnego sygnalu.
Zmiany za o sa widoczne na portalach spolecznosciowych - nowy generalny wprowadzil zmiany w swoim profilu w poludnie dnia roboczego.
Powiedzenie ze biznes sam sie kreci moze ma jednak jakies uzasadnienie.

Awatar użytkownika
leasingmaniak
PRO

Post autor: leasingmaniak »

Wcześniej padło hasło o tworzeniu strony internetowej poświęconej nieprawidłowościom w Daimler FM. Czy strona ta będzie opierać się na jakiś dokumentach, czy raczej będą to jakieś ogólne informacje?
I ogólnie kiedy spodziewasz się ruszyć ze sprawą - w sensie kiedy powiadomisz wymienione instytucje?
Strone robi chyba Daimler ,a nie MArio. ;)

ODPOWIEDZ