Porozumienie w spr. ubezpieczeń w leasingu- za co płacę EFL?

Pytania podatkowe, wiadomości z branży leasingowej, sprzęt poleasingowy, dyskusje ogólne
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Awatar użytkownika
KOLEC

Re: Ubezpieczenie AC samochodu os. w leasingu

Post autor: KOLEC »

To są jakieś żarty.
EFL nalicza ponad stówę miesięcznie za to, że ich pracownicy zawrą dwie polisy raz w roku? To tyle kosztuje? :roll:

Im więcej czytam tu relacji o tym jak działa EFL tym bardziej widzę, że ta firma to kpina. :evil:

Uzyskaj najlepsze możliwe warunki Leasingu i Ubezpieczenia GAP

Wyszukiwarka Leasingu  - Otrzymasz oferty od bankowych leasingodawców. Porównasz warunki i unikniesz kosztownych błędów.

Kalkulator Ubezpieczenia GAP  - Kupisz dobry GAP fakturowy taniej na włąsną rękę.

Awatar użytkownika
Mirosław14

Post autor: Mirosław14 »

Ad.Kolec.
To ktoś nazwał złodziejstwem.Oni żadnej umowy nie zawierali od ponad 3 lat! Te umowy to nasza spółka osobiście zawierała lub raczej załatwiała przez współpracującą z naszą spółką agencję ubezpieczeniową.
Uważam, że takie mini skandale to już chyba powszechność nie tylko w EFL`u.Kto ubierze się w leasing, to za przeproszeniem za niedługo każą sobie płacić za zadawane pytania i pisane na nie odpowiedzi!
ludzie z branży leasingowej. Przecież to WY tworzycie wizerunek tych firm! czy tak to ma wyglądać, jak wygląda?! Jeśli tak, to niech każdy poczyta sobie zanim poweźmie decyzję o leasingu.

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

Post autor: Michał Krupiński »

Hmmm... Przyznam się, że trochę zgłupiałem po lekturze tego.
Sądziłem, że Tomek_P podąża dobrym tropem i że chodzi o to "słynne" zaliczanie przez EFL do czynszu inicjalnego ubezpieczenia za pierwszy rok.
Wtedy jest efekt większej konkurencyjności opłaty wstępnej (przyciąga klientów, którzy chcą jak najmniej wpłacić), bo jest ona mniejsza o koszt ubezpieczenia.
Problem polega na tym, że to jest ubezpieczenie jedynie za pierwszy rok, którego spłata rozkłada się na cały okres leasingu. Czyli jakby przez np. 4 lata płaci się za coś, co skończyło się po pierwszym roku... :roll: a w kolejnych latach i tak trzeba wykupić ubezpieczenie.

No, ale jeśli ktoś tak chce, to okej - pod warunkiem, że jest tego świadomy! ;)

Ja również pomyślałem, że to o to chodzi, ale z treści tych zapisów to wcale nie wynika, no i tym bardziej, że kolega Mirosław14 twierdzi, że i tak płacił za ubezpieczenie z góry.

Więc sam jestem ciekaw o co tu chodzi?

Mirosław14, Jak możesz to odezwij się do mnie na e-mail michal@forumleasing.pl - chciałbym zadać Ci parę pytań ponieważ chciałbym dokładnie sprawdzić o co tu chodzi i skontaktować się z EFL.
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."

OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

Awatar użytkownika
Jarosław Król
Administracja

Post autor: Jarosław Król »

Jeśli ktoś jeszcze z przeglądających forum ma podpisaną taką umowę z EFL, to prosimy o kontakt.
Można wpisywać się na forum lub przesłać e-mail na admin@forumleasing.pl

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

Re: Porozumienie w spr. ubezpieczeń w leasingu- za co płacę EFL?

Post autor: Michał Krupiński »

Sprawa się wyjaśniła pozytywnie.
Tomek_P miał jednak rację - chodzi faktycznie o ubezpieczenie z pierwszego roku, które rozłożone jest na raty na cały okres leasingu.

Udało się to ustalić koledze Mirosławowi14 i niezależnie mi w EFL.
Także całe szczęście Mirosławowi14 spadł kamień z serca, że jego firma nie została jednak naciągnięta.

Swoją drogą poruszaliśmy już temat tej oferty EFL, gdzie ubezpieczenie przedmiotu leasingu z pierwszego roku jest rozkładane na cały okres leasingu. Chyba większość z nas doszła do tego samego wniosku, że to w sumie kiepskie rozwiązanie...
A jak na załączonym obrazku widać, w trochę większych firmach (jak Mirosława14), gdzie przepływ informacji nie jest tak super dokładny, może to budzić wątpliwości niektórych pracowników czy czasem ktoś tu na coś nie naciągnął ich firmy.

Całe szczęście udało się to wyjaśnić. :)
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."

Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

Awatar użytkownika
Matti
PRO/Moderator

Post autor: Matti »

Czyli standardowy temat ubezpieczenia w EFL? Przy podpisywaniu umowy leasingowej dają ofertę rozlozenia ubezpieczenia na raty na okres trwania leasingu. Ludzie jednak zapominają, ze po roku trzeba będzie wykupic kolejne ubezpieczenie, a to z pierwszego roku nadal jest "w ratach leasingowych".
"Nie znam się na tym, więc tym chętniej się wypowiem..." --> FAIL!

Awatar użytkownika
polonski

Post autor: polonski »

Ciekawe czy teraz beda zmiany w obsludze a wlasciwie kontakcie z ta firma przez majacych u nich leasingi :|

Awatar użytkownika
Tomasz Piotrowski
PRO

Post autor: Tomasz Piotrowski »

Tomek_P miał jednak rację
Czasem się uda :D

Tak na poważnie, ciężko by było gdyby było inaczej. Nikt nie robi takich numerów, że pobiera takie opłaty bez podstawy po temu

Awatar użytkownika
doc holliday

Post autor: doc holliday »

Mi EFL nie wyraził zgody na ubezpieczenie pojazdu w Aviva Direct, twierdząc, że firma nie znajduje się " na ich liście" towarzystw ubezpieczeniowych. Wysłałem pismo do Rzecznikach Ubezpieczonych, zobaczymy jakie jest jego stanowisko w tej sprawie. Wobec licznych "uciążliwości fianasowych " jakie mam regulować na rzecz ELF / poz oczywiście ratą leasingową/ staram się o skrócenie umowy leasingu do 24 m-cy, ELF twierdzi, że to nie jest możliwe.
Generalnie, skłaniam się ku opini kolegi, jeżeli nie MUSISZ, to przenigdy nie bierz leasingu - twierdzę to na podstawie doświadczeń z ELF.

Awatar użytkownika
Lui
PRO

Post autor: Lui »

Wysłałem pismo do Rzecznikach Ubezpieczonych, zobaczymy jakie jest jego stanowisko w tej sprawie.
Rzecznik ubezpieczonych nie ma nic do tej sprawy.
Leasingodawca nie musi godzić się na ubezpieczenie przedmiotu leasingu w firmie, którą uznaje za niewystarczająco wiarygodną, a do takich należy większość ubezpieczycieli "telefonicznych".
Skrócenie umowy to inna sprawa i najczęściej nie ma z tym problemu. Jeżeli leasingodawca nie zgadza się na skrócenie to z reguły ma do tego jakieś powody, ale najlepiej jest negocjować.
Z kryzysem finansowym jest jak z piłką nożną - wszyscy się teraz na nim znają.

ODPOWIEDZ