Leasing z kratką - umowa teraz odbiór po Nowym Roku - luka?

Pytania podatkowe, wiadomości z branży leasingowej, sprzęt poleasingowy, dyskusje ogólne
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Awatar użytkownika
Hoover
PRO

Re: Leasing z kratką - umowa teraz odbiór po Nowym Roku - luka?

Post autor: Hoover »

Zmienia to tyle, że podtrzymane jest napięcie a na termin 1.01.2011 nie ma żadnych szans. To dopiero założenia do projektu, a gdzie sam projekt, gdzie prace w komisjach, gdzie głosowania w sejmie i senacie, czas dla prezydenta, ogłoszenie w Monitorze, vacatio legis.

W grudniu już są święta do końca roku Sejm ma zaplanowane jeszcze tylko 3 posiedzenia.
Zwróćcie uwagę, że w komunikacie CIR nie ma nawet daty 1.01.2010 tylko jest podane, że ograniczenie ma obowiązywać w latach 2011-2013.

Uzyskaj najlepsze możliwe warunki Leasingu i Ubezpieczenia GAP

Wyszukiwarka Leasingu  - Otrzymasz oferty od bankowych leasingodawców. Porównasz warunki i unikniesz kosztownych błędów.

Kalkulator Ubezpieczenia GAP  - Kupisz dobry GAP fakturowy taniej na włąsną rękę.

Awatar użytkownika
woyciech74

Post autor: woyciech74 »

Zgadzam się. To jest dopiero zasygnalizowanie tematu i zwykły dupochron żeby ktoś nie wyciągnął że temat przeleżał prawie pół roku. Takie założenia to można było skonstruować w sierpniu.
Pewno nie zdążą ale trzeba być czujnym.

Awatar użytkownika
Tomasz Piotrowski
PRO

Post autor: Tomasz Piotrowski »

Ja nie wiem jaki jest sens wprowadzania tego na 2 lata albo 1,5 roku?
W pierwszym roku po wprowadzeniu będzie bezruch, bo wszyscy kupią i wyleasingują samochody wcześniej, a w drugim roku będą już czekać na wygaśnięcie przepisów. 8-)

Jak budżet ma na tym rzekomo zarobić to ja nie wiem. :roll:

Awatar użytkownika
Prezes

Post autor: Prezes »

Tomek_P pisze:Jak budżet ma na tym rzekomo zarobić to ja nie wiem. :roll:
Na paliwie - to oczywiste

Awatar użytkownika
Matti
PRO/Moderator

Post autor: Matti »

Ale mi komunikat: "pragniemy ogłosić, iż w 2011 roku spadnie śnieg. Gdzieś na pewno spadnie..." :roll:

Biorę na własną klatę moją pewność, że nie wcześniej, jak pierwszy kwartał 2011. Jak będzie wcześniej, to najwyżej mnie zlinczujecie :P
"Nie znam się na tym, więc tym chętniej się wypowiem..." --> FAIL!

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

Post autor: Michał Krupiński »

Słuchałem przed chwilą konferencji prasowej Donalda Tuska - odniósł się na niej do sprawy likwidacji "kratek".

Cóż - różne argumenty ze strony urzędników i polityków opowiadających się za likwidacją już słyszałem, ale przyznam się, że tak szujowatej nie słyszałem dawno.

Pan premier sprowadził to po prostu do walki z nieuczciwością i cwaniactwem - podał przykłady Mercedesów i Cayennów z kratką.
Problem w pewnym momencie sprowadził do tego samego mianownika co walkę z dopalaczami. Czyli, że w sumie mógłby mu ktoś zarzucić, że walcząc z dopalaczami walczy z przedsiębiorczością - czyli tak jakby to było to samo.
Wręcz uzasadniał to tak, że to wszystko dla dobra drobnych przedsiębiorców... :shock:

Polecił bym panu premierowi, żeby sobie sprawdził ile jest tych Mercedesów i Porsche w Polsce i dodał że ich właściciele mają szereg innych instrumentów i możliwości, żeby sobie dowolnie unikać podatków.
To tak naprawdę dla drobnych przedsiębiorców, którzy pomimo wszelkich kłód pod nogi jakoś wiążą koniec z końcem jest to jedna z niewielu możliwości, żeby sobie ulżyć!

Do tego ulżyć w sprawie zasranego VAT, który co do definicji powinien być w pełni odliczalny, a czego jakiś czas temu zabroniono! :roll:

Populizm w najczystszej postaci. :evil:
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."

OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

Awatar użytkownika
Matti
PRO/Moderator

Post autor: Matti »

Argumentacja Pana Premiera godna "podziwu" :o Skoro szef rządu ma takie zdanie, to czego wymagac od reszty jego wspołpracowników i urzędników? Żałosne i bardzo, bardzo przykre. Po takich słowach rośnie frustracja :?
"Nie znam się na tym, więc tym chętniej się wypowiem..." --> FAIL!

Awatar użytkownika
Tomasz Piotrowski
PRO

Post autor: Tomasz Piotrowski »

Populizm w najczystszej postaci.
No co wsłuchuje się w głos ludu. ;)

Awatar użytkownika
Michał Krupiński
PRO

Post autor: Michał Krupiński »

A tu dowód na to co napisałem wcześniej:
http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly ... ctwem.html

Populizm - to naprawdę najdelikatniejsze słowo jakie przychodzi mi do głowy.
"Doradca finansowy to człowiek, który obraca twoimi pieniędzmi do momentu, w którym się skończą."

OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)

Awatar użytkownika
docktor

Post autor: docktor »

"Tam nikt jajek z hurtowni na targ nie przewoził"

Poziom mniej niż zero

Zablokowany