Samochodem w leasingu za granice
Samochodem w leasingu za granice
Witam,
Mam kilka pytań związanych z wyjazdem za granicę samochodem w leasingu.
1) czy potrzebuje zgody leasingowdawce na wyjazd za granicę (docelowe Francja) i jak wygląda brak tego pozwolenia w praktyce?
2) czy potrzebuje zezwolenia na montaż boxa dachowego? Przecież samochód jest do tego przystosowany...
3) jakie są konsekwencje braku takiej zgody jeżeli leasingowdawca dowie się o zamontowaniu takiego boxa bez zezwolenia np w przypadku kolizji bądź zdjęcia z fotoradaru (w ogóle możliwe?? )
4) to chyba najważniejsze, rozumiem, że zgoda na prowadzenie samochodu przez osobę trzecią w przypadku takiego wyjazdu jest obligatoryjna (drugi kierowca to mój znajomy).
Dziekuje
Mam kilka pytań związanych z wyjazdem za granicę samochodem w leasingu.
1) czy potrzebuje zgody leasingowdawce na wyjazd za granicę (docelowe Francja) i jak wygląda brak tego pozwolenia w praktyce?
2) czy potrzebuje zezwolenia na montaż boxa dachowego? Przecież samochód jest do tego przystosowany...
3) jakie są konsekwencje braku takiej zgody jeżeli leasingowdawca dowie się o zamontowaniu takiego boxa bez zezwolenia np w przypadku kolizji bądź zdjęcia z fotoradaru (w ogóle możliwe?? )
4) to chyba najważniejsze, rozumiem, że zgoda na prowadzenie samochodu przez osobę trzecią w przypadku takiego wyjazdu jest obligatoryjna (drugi kierowca to mój znajomy).
Dziekuje
- Jarosław Król
- Administracja
Re: Samochodem w leasingu za granice
Zależy od firmy leasingowej. Więcej dowiesz się tu: Samochodem w leasingu za granicęGreg11 pisze:1) czy potrzebuje zgody leasingowdawce na wyjazd za granicę (docelowe Francja) i jak wygląda brak tego pozwolenia w praktyce?
Nie potrzebna jest tego typu zgoda.Greg11 pisze:2) czy potrzebuje zezwolenia na montaż boxa dachowego? Przecież samochód jest do tego przystosowany...
W praktyce nie jest potrzebna zgoda dla znajomego. Ale możesz się upewnić dzwoniąc do leasingodawcy. Więcej na ten temat tu: Użytkowanie przedmiotu leasingu przez osobę trzeciąGreg11 pisze:4) to chyba najważniejsze, rozumiem, że zgoda na prowadzenie samochodu przez osobę trzecią w przypadku takiego wyjazdu jest obligatoryjna (drugi kierowca to mój znajomy).
Dziękuję za odpowiedź.
Jeszcze jedno pytanie odnośnie punktu 4, czy możliwe jest w przypadku kolizji drogowej podczas prowadzenia samochodu przez osobę trzecią bez zgody leasingodawcy, że szkody nie obejmie ubezpieczenie, oraz że leasingodawca wypowie umowę ze skutkiem natychmiastowym?
Jeszcze jedno pytanie odnośnie punktu 4, czy możliwe jest w przypadku kolizji drogowej podczas prowadzenia samochodu przez osobę trzecią bez zgody leasingodawcy, że szkody nie obejmie ubezpieczenie, oraz że leasingodawca wypowie umowę ze skutkiem natychmiastowym?
- Jarosław Król
- Administracja
Wiesz.... bez przeczytania warunków umowy i ubezpieczenia nie da się tego stwierdzić, ale jeśli jest to jakiś normalny leasingodawca i normalny ubezpieczyciel, to raczej nie ma obaw - taka jest praktyka.Greg11 pisze:Dziękuję za odpowiedź.
OWU zajmę się wieczorem.
Dziękuję jeszcze raz za szybką odpowiedź.
Pzdr
Dziękuję jeszcze raz za szybką odpowiedź.
Pzdr