Jesteś zielony w temacie leasingu? Pytaj śmiało- o wszystko!
Regulamin forum
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Forum leasingowe, na którym możesz zapytać o wszystko, co jest związane z leasingiem i wynajmem długoterminowym. Odpowiedzi udzielają eksperci i osoby z branży, ale panuje tu luźna atmosfera bez regulaminowego rygoru, więc nie krępuj się dyskutować. Zachęcamy także do wyrażania swoich opinii o leasingodawcach i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
- Nikita_Bennet
Re: Jesteś zielony w temacie leasingu? Pytaj śmiało- o wszystko!
witajcie, pierwszy wpis i pierwsze pytanie bo byłem/jestem zainteresowany leasingiem auta osobowego przy 50% odliczeniu VATu.
Sporo złego naczytałem się na temat leasingu i.......
No właśnie, nie mam problemu z zaciągnięciem kredytu na autko które mnie interesuje (65tys brutto). Na starcie odliczę 50%VATu a potem po 50% od każdej faktury związanej z autem. BIK jest OK jak narazie. Pracuję na UoP oraz prowadzę gospodarstwo rolne (VAT) więc zdolność jest.
Leasing mnie zastanawiał bo jednak za 2 latka będę potrzebował taki większy kredyt i nie chcę sobie blokować pewnych możliwości.
Pytanie jak wyjdzie mnie w całkowitym rozrachunku zakup auta w leasingu i kredycie - gdzie więcej dopłacę?? Kosztów DG nie potrzebuję bo w G.Rolnym nie ma pojęcia kosztu, jest VAT i p.rolny i koniec.
Na plus kredytu jest że 50% VATu odliczam od razu. Na plus leasingu jest to że ostateczny wykup robię i podarowuję auto najbliższemu członkowi rodziny i dalej nim jeżdżę (a umową użyczenia dalej koszta utrzymania mam na gospodarstwo).
Teraz chodzi o wyliczenie stricte co bardziej mi się opłaci - kredyt czy leasing??
Sporo złego naczytałem się na temat leasingu i.......
No właśnie, nie mam problemu z zaciągnięciem kredytu na autko które mnie interesuje (65tys brutto). Na starcie odliczę 50%VATu a potem po 50% od każdej faktury związanej z autem. BIK jest OK jak narazie. Pracuję na UoP oraz prowadzę gospodarstwo rolne (VAT) więc zdolność jest.
Leasing mnie zastanawiał bo jednak za 2 latka będę potrzebował taki większy kredyt i nie chcę sobie blokować pewnych możliwości.
Pytanie jak wyjdzie mnie w całkowitym rozrachunku zakup auta w leasingu i kredycie - gdzie więcej dopłacę?? Kosztów DG nie potrzebuję bo w G.Rolnym nie ma pojęcia kosztu, jest VAT i p.rolny i koniec.
Na plus kredytu jest że 50% VATu odliczam od razu. Na plus leasingu jest to że ostateczny wykup robię i podarowuję auto najbliższemu członkowi rodziny i dalej nim jeżdżę (a umową użyczenia dalej koszta utrzymania mam na gospodarstwo).
Teraz chodzi o wyliczenie stricte co bardziej mi się opłaci - kredyt czy leasing??
- Jarosław Król
- Administracja
Co roku finansowanych jest ponad 400 tys. środków trwałych, a samych aut osobowych ponad 200 tys. Większość leasingobiorców po skorzystaniu z leasingu wraca do tej usługi. Po prostu ci zadowoleni nic na ten temat nie piszą, za to niezadowoleni robią to znacznie częściej, a i w tych negatywnych wpisach jest wielu:Nikita_Bennet pisze:Sporo złego naczytałem się na temat leasingu i.......
a) pieniaczy
b) nieterminowych płatników
c) osób, które nigdy nie miały leasingu tylko lubią powtarzać zasłyszane opinie...
Oczywiście są niektóre firmy leasingowe, które zasługują na cierpkie słowa o sobie, ale generalnie z przymrużeniem oka traktowałbym większość negatywnych wpisów.
Najlepiej porównaj kilka ofert leasingu i kredytu, ale raczej leasing będzie tańszy.Nikita_Bennet pisze:Pytanie jak wyjdzie mnie w całkowitym rozrachunku zakup auta w leasingu i kredycie - gdzie więcej dopłacę??
Poza leasingiem operacyjnym jest jeszcze leasing finansowy oraz pożyczka leasingowa, które mają taki sam skutek jeśli chodzi o VAT, jak kredyt.Nikita_Bennet pisze:Na plus kredytu jest że 50% VATu odliczam od razu.
Jeżeli zamierzasz użytkować dalej, to czemu chcesz robić darowiznę?Nikita_Bennet pisze:Na plus leasingu jest to że ostateczny wykup robię i podarowuję auto najbliższemu członkowi rodziny i dalej nim jeżdżę (a umową użyczenia dalej koszta utrzymania mam na gospodarstwo).
- Nikita_Bennet
nie chcę aby figurował na mnie w oświadczeniu majątkowym. Potem wystarcza mi umowa użyczenia i dalej mogę odliczać VAT od paliwa i napraw.Jarosław Król pisze:Jeżeli zamierzasz użytkować dalej, to czemu chcesz robić darowiznę?Nikita_Bennet pisze:Na plus leasingu jest to że ostateczny wykup robię i podarowuję auto najbliższemu członkowi rodziny i dalej nim jeżdżę (a umową użyczenia dalej koszta utrzymania mam na gospodarstwo).
witam, niebawem będę "brał" w leasing nowy samochód, będzie to mój pierwszy leasing wiec mam kilka pytań po przejrzeniu "ogolnych warunków" z dwóch firm leasingowych (Alior i Impuls):
1. Jak to jest używaniem takiego samochodu przez inne osoby (np. żone)? Teoretycznie w warunkach z obu banków jest zapis w stylu, że samochód nie może być oddawany w posiadanie osobom trzecim. Jaka to należy rozumieć i jaka jest praktyka innych leasingodawcow?
2. W obu dokumentach jest zapis, że nie mam prawa wypowiedzieć takiej umowy. czy rzeczywiście nie mam opcji żeby zakończyć taką umowę wcześniej i spłacić wszystkie zobowiązania wobec firmy leasingowej?
pewnie jakieś jeszcze pytania się pojawią
1. Jak to jest używaniem takiego samochodu przez inne osoby (np. żone)? Teoretycznie w warunkach z obu banków jest zapis w stylu, że samochód nie może być oddawany w posiadanie osobom trzecim. Jaka to należy rozumieć i jaka jest praktyka innych leasingodawcow?
2. W obu dokumentach jest zapis, że nie mam prawa wypowiedzieć takiej umowy. czy rzeczywiście nie mam opcji żeby zakończyć taką umowę wcześniej i spłacić wszystkie zobowiązania wobec firmy leasingowej?
pewnie jakieś jeszcze pytania się pojawią
Z żoną nie ma w ogóle problemu. Zachęcam to przeczytania tego: Użytkowanie przedmiotu leasingu przez osobę trzeciąproarnes pisze:1. Jak to jest używaniem takiego samochodu przez inne osoby (np. żone)? Teoretycznie w warunkach z obu banków jest zapis w stylu, że samochód nie może być oddawany w posiadanie osobom trzecim. Jaka to należy rozumieć i jaka jest praktyka innych leasingodawcow?
Wypowiedzenie to trochę inna bajka. Samo skrócenie umowy leasingu jest możliwe, tylko przy samochodzie i tak minimalny okres wynosi 2 lata (wymogi podatkowe).proarnes pisze:2. W obu dokumentach jest zapis, że nie mam prawa wypowiedzieć takiej umowy. czy rzeczywiście nie mam opcji żeby zakończyć taką umowę wcześniej i spłacić wszystkie zobowiązania wobec firmy leasingowej?
Zachęcam do przeczytania tego:
Skrócenie umowy leasingu. Kiedy możliwe i jakie są koszty?
Zakończenie umowy leasingu przed czasem
Z kryzysem finansowym jest jak z piłką nożną - wszyscy się teraz na nim znają.
OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
OFERTY LEASINGU NA FORUM:
Wyszukiwarka Leasingu | Najprostszy sposób pozyskania ofert leasingu od wielu firm (bez pośredników)
Witam, chciałabym zapytać bardziej doświadczone osoby czy to dobra oferta leasingu:
auto wartości 86500 zł brutto
wpłata początkowa 20.000 zł (23 % wartości brutto)
wykup 1%
czas trwania 5 lat
suma opłat 109,9 %
ewentualnie:
czas trwania 4 lata
suma opłat 107,83 %
Nie wiem na który okres się zdecydować
A czy stawka GAP 42 zł/m-c jest "rynkowa" przy takich parametrach? Z góry dzięki za odpowiedzi
auto wartości 86500 zł brutto
wpłata początkowa 20.000 zł (23 % wartości brutto)
wykup 1%
czas trwania 5 lat
suma opłat 109,9 %
ewentualnie:
czas trwania 4 lata
suma opłat 107,83 %
Nie wiem na który okres się zdecydować

A czy stawka GAP 42 zł/m-c jest "rynkowa" przy takich parametrach? Z góry dzięki za odpowiedzi
- Jarosław Król
- Administracja
Rzeczywiste oprocentowanie na poziomie ok. 4,7% więc jest O'K. Nie jest to może jakiś szał, ale to w miarę dobra oferta.
GAP jest rynkowy jeśli chodzi o stawkę, pytanie tylko co to za GAP i jaki zakres ochrony.
GAP jest rynkowy jeśli chodzi o stawkę, pytanie tylko co to za GAP i jaki zakres ochrony.
GAP faktura brutto
oferta bz wbk leasing
zastanawiam się czy dokładać sobie ratę wyższą o 300 zł/m-c w sytuacji, gdy kosztów w firmie potrzebuję i raczej za 4-5 lat nadal będę potrzebowała, więc leasing może być długi... z drugiej strony boli mnie przepłacanie za 5-letni leasing globalnie 2 % plus wszystkie przeglądy itd. w ASO przez jeszcze jeden rok dłużej. No sama nie wiem
oferta bz wbk leasing
zastanawiam się czy dokładać sobie ratę wyższą o 300 zł/m-c w sytuacji, gdy kosztów w firmie potrzebuję i raczej za 4-5 lat nadal będę potrzebowała, więc leasing może być długi... z drugiej strony boli mnie przepłacanie za 5-letni leasing globalnie 2 % plus wszystkie przeglądy itd. w ASO przez jeszcze jeden rok dłużej. No sama nie wiem
- Jarosław Król
- Administracja
Oprocentowanie jest to samo dla okresu 4 i 5 lat, więc koszt pieniądza jest dla Ciebie taki sam, ale wiem o co chodzi...Nancy pisze:z drugiej strony boli mnie przepłacanie za 5-letni leasing globalnie 2 % plus wszystkie przeglądy itd.
Prawda jest taka, że serwis w ASO jest trochę pustym zapisem umownym. Więc po gwarancji nie ma to większego znaczenia.Nancy pisze:w ASO przez jeszcze jeden rok dłużej. No sama nie wiem
jeszcze kilka pytań, które przychodzą mi do głowy:
1. czy zmienne oprocentowanie jest standardem lub jest bardziej popularne w przypadku leasingu?
2. jak to jest z wykupem po leasingu. czytałem, że można wykupić samochód na siebie jako osobę prywatną aby po 6 miesiącach sprzedać bez opodatkowania. czy trzeba o coś zadbać przy podpisywaniu umowy aby móc taki wykup zrobić?
3. jaka jest mniej wiecej sensowna cena/rata miesięczna GAP przy samochodzie o wartośći 147 tys. PLN netto i 5-letnim leasingu? czy to prawda, że GAP można także wykupić poza firmą leasingową jeśli liczą sobie zbyt dużo?
1. czy zmienne oprocentowanie jest standardem lub jest bardziej popularne w przypadku leasingu?
2. jak to jest z wykupem po leasingu. czytałem, że można wykupić samochód na siebie jako osobę prywatną aby po 6 miesiącach sprzedać bez opodatkowania. czy trzeba o coś zadbać przy podpisywaniu umowy aby móc taki wykup zrobić?
3. jaka jest mniej wiecej sensowna cena/rata miesięczna GAP przy samochodzie o wartośći 147 tys. PLN netto i 5-letnim leasingu? czy to prawda, że GAP można także wykupić poza firmą leasingową jeśli liczą sobie zbyt dużo?